avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... mijloc certificat vs. mijloc omologat si verificat ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

mijloc certificat vs. mijloc omologat si verificat metrologic; dovedirea vs. stabilirea prezentei in aer expirat a alcoolului

art. 185 -HG 1391/2006
(1) Constatarea contravenţiei de conducere a unui autovehicul sau tramvai de către o persoana care se află sub influenţa alcoolului se face prin testarea aerului expirat de aceasta cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic.
(2) Conducătorilor de autovehicule sau tramvaie li se recoltează obligatoriu probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei atunci când:a) rezultatul testării arată o concentraţie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat;b) în eveniment este implicat un vehicul care transporta mărfuri sau produse periculoase.
(3) Conducătorilor de vehicule li se recoltează obligatoriu probe biologice atunci când rezultatul testării preliminare cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate indică prezenţa în organism a substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare.

art. 192
(1) Conducătorului de autovehicul sau tramvai, testat cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic, i se retine permisul de conducere dacă valoarea concentraţiei este de cel mult 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie, dacă nu doreşte recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, în condiţiile stabilite la art. 194 alin. (1).
(2) Când conducătorul vehiculului solicita recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, acesta va fi însoţit de poliţistul rutier la cea mai apropiată instituţie medicală autorizata sau instituţie medico-legala, iar după recoltare i se va elibera o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru cel mult 15 zile, a carei valabilitate intra în vigoare la 24 de ore de la cea de-a două recoltare de probe biologice.

art. 6 din OUG 195/2002
19. mijloc tehnic certificat - dispozitivul care dovedeste consumul de produse ori substante stupefiante sau al medicamentelor cu efecte similare acestora ori prezenta in aerul expirat a alcoolului sau prin care se probeaza incalcari ale unor reguli de circulatie;
20. mijloc tehnic omologat si verificat metrologic - dispozitivul care stabileste concentratia de alcool in aerul expirat ori destinat masurarii vitezei;

1. Care este diferenta dintre
a. constatarea cu un mijloc tehnic certificat si un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic?
b. dovedirea prezentei in aerul expirat si stabilirea concentratiei de alcool in aerul expirat?
2. Care este mijlocul tehnic certificat care indică prezenţa în organism a substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare.
3. Daca un conducator auto are in aer expirat sub 0,40 mg/l alcool pur dar este si sub influenta stupefiantelor cum se face diferenta?
Exista doua dispozitive separate, unul certificat sau OVM ptr alcool si unul doar certificat ptr stupefiante?
4. Se poate intelege ca mijlocul tehnic certificat nu trebuie sa fie omologat si verificat metrologic?

Din cate cunosc un aparat/dispozitiv/mijloc de masurare nu poate fi certificat daca nu este omologat si nu indeplineste cerintele de introducere pe piata.

Toate mijloacele tehnice de masurare, sa le numim in continuare "dispozitive" asa cum sunt denumite si in oug 195, daca sunt folosite in interes public nu pot fi utilizate daca nu sunt omologate si verificate metrologic!

La art. 4 din Ordinul 148/2012 pentru aprobarea Listei oficiale a mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal L.O. – 2012 publicat in M. Of. 361/2012 se precizeaza ca mijloacele de masurare din categoriile si sortimentele specificate in tabelul prezentat la art. 1 se supun controlului metrologic legal, daca sunt utilizate in urmatoarele masurari de interes public:
d) masurari efectuate in scopul asigurarii securitatii sociale:
- masurari efectuate de agentii de circulatie, in scopul aplicarii reglementarilor privind circulatia pe drumurile publice;

Cu alte cuvinte, agentii de circulatie pot folosi pentru dovedirea prezentei alcoolului in aerul expirat numai mijloace omologate si verificate metrologic, respective, etilometre, nu si etiloteste care pot fi mijloace certificate!

Un lucru este “dovedirea”, alt lucru este “stabilirea” prezentei alcoolului in aerul expirat!

Din punctul meu de vedere prin “stabilirea” prezentei alcoolului in aerul expirat se “dovedeste” prezenta a.e..

In concluzie, opinia mea privind aplicarea prevederile art. 192 din HG 1391/2006 este obligatoriu ca prezenta alcoolului in a.e. sa fie dovedita numai cu un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic (etilometru). nu si cu un mijloc tehnic certificat (etilotest).


Ultima modificare: Vineri, 29 Decembrie 2017
cyan, moderator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:19, 22 Martie 2018
Certificatul pentru un astfel de aparat trebuie emis de un laborator acreditat conform EN ISO 17025. Tot in acel certificat trebuie sa se gaseasca si intervalul de calibrare a unui astfel de mijlloc tehnic. Probabil exista si pentru etilotesterul DRAGER, folosit de politie un astfel de certificat. Un exemplu aici: [ link extern ]
si pentru DRAGER aici :[ link extern ]
Legislatia de profil mentioneaza ca aparatura importata din UE trebuie sa poarte o certificare EC pe eticheta, iar echipamentul tehnic livrat sa fie insotita de declaratia de conformitate pentru tipul de echipament tehnic si de certificatul de calitate pentru lotul de echipament tehnic fabricat. Toate echipamentele tehnice importate trebuie insotite de carte tehnica/ instructiuni de utilizare in limba fabricantului si tradusa(e) in limba romana.
Aceste documente pot constitui certificarea si stau la baza obtinerii documentului de verificare metrologica.
Echipamentele tehnice din afara UE pot fi utilizate numai in urma unei omologari de catre institutii acreditate ale statului roman.
Nu cunosc daca in RO se produc etiloteste, banuiesc ca toate sunt importate, caz in care trebuie sa aiba marca CE si sa detina certificat de introducere pe piata.
Important este ca aparatul sa aiba certificat de etalonare in termen de valabilitate si sa fie recalibrat periodic. Dar cum etilotestul nu este introdus in LO atunci trebuie sa fie etalonat periodic.
Am avut recent niste "probleme" la serviciu cu niste delegati straini care nu sunt in UE si nu intelegeau de ce pe certificatele de etalonare nu este trecuta perioada de valabilitate, era vorba de echipamente pentru testarea materialelor (masini de incercat). Le-am tot explicat cum e cu legislatia in RO, intelege-te cu "turcii" (nu erau turci!), am discutat si cu persoane pe care le cunoastem la RENAR, aia nu si nu, treb sa scrie termenul! Pana la urma i-am potolit cand le-am cerut sa ne demonstreze cum e cu legislatia in tara lor si au incetat cu "pretentiile". Ideea este ca perioada de etalonare trebuie stabilita prin procedura interna in astfel de situatii si m-as mira sa aiba politia astfel de proceduri pentru etalonarea etilotestelor.
In orice caz, etilotestul trebuie calibrat periodic, nu poti sa iei decizii cu efect juridic cu aparate care nu sunt etalonate periodic. Drept sa spun, de cand am permis am suflat o singura data intr-un aparat "de mirosit" (0,00 !) si nu mai stiu ce tip de aparat era, probabil Drager. In cazul de fata, aparatul a scos si un buletin cu valoarea dar nu se poate demonstra sub nicio forma ca testarea a fost facuta pentru conducatorul X deoarece nu a fost pus sa semneze hirtiuta si in niciun document, pv sau dovada nu se identifica tipul mijlocului "certificat".

Am gasit ei eu certificat de etalonare pe net.
[ link extern ]
Cred ca e o mare confuzie de termeni, in "literatura" despre echipamentele (mijloacele tehnice, ca sa fim consecventi) pentru determinarea (masuratoare sau tetectie) cantitatii de alcool in aerul expirat.Notiunile "etilotest" si "etilometru" sunt folosite de multe ori la fel, fara cunosterea exacta a termenilor. "Meter" in engleza este aparat de masura, deci rezultatul afisat este cantitativ. BAC 100 este un etilometru nu un etilotest, de aia are nevoie de verificare metrologica:
[ link extern ]
In orice caz, pentru speta care doriti s-o aparati,aveti suficienta munitie pentru prima "transa",cereti ca politia sa puna la dispozitie toate documentele pentru a proba cu ce "dihanie" s-a facut constatarea in cazul clientului dvs.
Un echipament tehnic (BAC 100) cu o eroare declarata de 5-8 % nu poate fi decat o sursa sigura de castig in instanta impotriva politiei, daca are asa ceva in dotare, daca nu s-au facut si probe biologice.

Alte discuții în legătură

Etilotest drager 7410 Mayr Mayr etilotest marca Drager 7410 este omologat in Romania?- cum soluționeaza curtea de apel in cazul ca nu este omologat , cu aceasta motivație , un caz sub ... (vezi toată discuția)
alcooltest NarcisaDaiana NarcisaDaiana Daca am fost testat cu aparatul firmei Petrofac,nu trebuia sa ma duca la recoltare de probe biologice?? (vezi toată discuția)
Refuz etilotest, accept probe biologice therider109 therider109 Buna seara, Am tot cautat un raspuns pe forum, dar nu l-am gasit. In urma cu doua seri, varul meu a condus masina. A fost oprit de un echipaj de politie, el ... (vezi toată discuția)