avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... mijloc certificat vs. mijloc omologat si verificat ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

mijloc certificat vs. mijloc omologat si verificat metrologic; dovedirea vs. stabilirea prezentei in aer expirat a alcoolului

art. 185 -HG 1391/2006
(1) Constatarea contravenţiei de conducere a unui autovehicul sau tramvai de către o persoana care se află sub influenţa alcoolului se face prin testarea aerului expirat de aceasta cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic.
(2) Conducătorilor de autovehicule sau tramvaie li se recoltează obligatoriu probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei atunci când:a) rezultatul testării arată o concentraţie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat;b) în eveniment este implicat un vehicul care transporta mărfuri sau produse periculoase.
(3) Conducătorilor de vehicule li se recoltează obligatoriu probe biologice atunci când rezultatul testării preliminare cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate indică prezenţa în organism a substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare.

art. 192
(1) Conducătorului de autovehicul sau tramvai, testat cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic, i se retine permisul de conducere dacă valoarea concentraţiei este de cel mult 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie, dacă nu doreşte recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, în condiţiile stabilite la art. 194 alin. (1).
(2) Când conducătorul vehiculului solicita recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, acesta va fi însoţit de poliţistul rutier la cea mai apropiată instituţie medicală autorizata sau instituţie medico-legala, iar după recoltare i se va elibera o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru cel mult 15 zile, a carei valabilitate intra în vigoare la 24 de ore de la cea de-a două recoltare de probe biologice.

art. 6 din OUG 195/2002
19. mijloc tehnic certificat - dispozitivul care dovedeste consumul de produse ori substante stupefiante sau al medicamentelor cu efecte similare acestora ori prezenta in aerul expirat a alcoolului sau prin care se probeaza incalcari ale unor reguli de circulatie;
20. mijloc tehnic omologat si verificat metrologic - dispozitivul care stabileste concentratia de alcool in aerul expirat ori destinat masurarii vitezei;

1. Care este diferenta dintre
a. constatarea cu un mijloc tehnic certificat si un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic?
b. dovedirea prezentei in aerul expirat si stabilirea concentratiei de alcool in aerul expirat?
2. Care este mijlocul tehnic certificat care indică prezenţa în organism a substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare.
3. Daca un conducator auto are in aer expirat sub 0,40 mg/l alcool pur dar este si sub influenta stupefiantelor cum se face diferenta?
Exista doua dispozitive separate, unul certificat sau OVM ptr alcool si unul doar certificat ptr stupefiante?
4. Se poate intelege ca mijlocul tehnic certificat nu trebuie sa fie omologat si verificat metrologic?

Din cate cunosc un aparat/dispozitiv/mijloc de masurare nu poate fi certificat daca nu este omologat si nu indeplineste cerintele de introducere pe piata.

Toate mijloacele tehnice de masurare, sa le numim in continuare "dispozitive" asa cum sunt denumite si in oug 195, daca sunt folosite in interes public nu pot fi utilizate daca nu sunt omologate si verificate metrologic!

La art. 4 din Ordinul 148/2012 pentru aprobarea Listei oficiale a mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal L.O. – 2012 publicat in M. Of. 361/2012 se precizeaza ca mijloacele de masurare din categoriile si sortimentele specificate in tabelul prezentat la art. 1 se supun controlului metrologic legal, daca sunt utilizate in urmatoarele masurari de interes public:
d) masurari efectuate in scopul asigurarii securitatii sociale:
- masurari efectuate de agentii de circulatie, in scopul aplicarii reglementarilor privind circulatia pe drumurile publice;

Cu alte cuvinte, agentii de circulatie pot folosi pentru dovedirea prezentei alcoolului in aerul expirat numai mijloace omologate si verificate metrologic, respective, etilometre, nu si etiloteste care pot fi mijloace certificate!

Un lucru este “dovedirea”, alt lucru este “stabilirea” prezentei alcoolului in aerul expirat!

Din punctul meu de vedere prin “stabilirea” prezentei alcoolului in aerul expirat se “dovedeste” prezenta a.e..

In concluzie, opinia mea privind aplicarea prevederile art. 192 din HG 1391/2006 este obligatoriu ca prezenta alcoolului in a.e. sa fie dovedita numai cu un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic (etilometru). nu si cu un mijloc tehnic certificat (etilotest).


Ultima modificare: Vineri, 29 Decembrie 2017
cyan, moderator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:19, 22 Martie 2018
Dle Popa, la prelevare de probe biologice se ajunge in urma testarii cu un mijloc ceetificat, daca este certificat, etalonat si restul.
Pe principiul ca " meter" inseamna "masurare" atunci ar trebui ca atunci cand se face testarea cu etilotestul pe ecranul acestuia in locul unei valori sa apara o pictograma cu o sticla de visca/bere/tuica/vin/etc ( depinde ce a consumat omu'), o ceasca aburinda de tuica fiarta sau cu o persoana cu o sticla in mana ori sa emita un semnal vocal inregistrat "Alcool, alcool"! :)
Deja am solicitat sa prezinte documentele ptr mijlocul certificat cu care s-a facut testarea, cu indicatia ca aceste doc sa fie ptr mijlocul tehnic inscris in procesul verbal. De asemenea dovada capabilitatii agentului ptr utilizarea aparatului. ptr probele biologice le-am cerut acreditarea laboratoruluu SML si trasabilitatea reactivilor. Cred ca inca cauta documente deoarece nu am primit intampinarea iar in cateva zile se implineste termenul de 30 zile ptr depunere.
POPA GHEORGHE a scris:

Un echipament tehnic (BAC 100) cu o eroare declarata de 5-8 % nu poate fi decat o sursa sigura de castig in instanta impotriva politiei, daca are asa ceva in dotare, daca nu s-au facut si probe biologice.

Cu scuzele de rigoare fata de autorul topicului, in ceea ce priveste eroarea ca ar fi foarte mare, nu sunt de acord. Erorile sunt oricum de 2 feluri o.r si f.s. (of reading si full scale). Aparatele la care eroarea este raportata la valoarea citita sunt cele mai precise. De exemplu 5% o.r.pentru o valoare de 0,4 mg/ml inseamna + - 0,02 mg/ml, o eroare foarte mica.
Eu am gasit la un tip de aparat ca acuratetea este +-0.005 mg/l pentru o alcoolemie sub 0.10%.
In plus, calibrarea trebuie facuta o data pe an sau 1/1000 teste, oricare se implineste prima.
O sa cer dovada calibrarii la nr de teste efectuate cu aparatul respectiv, pentru cavirgula calibrarea nu o poti face dupa 5000 de teste,
Nu am idee dar vreau sa ma lamuresc cum se face calibrarea la etiloteste, banuiesc ca trebuie sa existe instructiuni in manualul/instructiunile de utilizare, pe care le-am si cerut in plangere.
Eu folosesc un elcometru pentru care am certificat de etalonare inclusiv la foile de calibrare. Probabil ca la etiloteste se ia un agent tinut o luna nebaut si fac calibrarea pe respiratia lui.
Am gasit o specificatie destul de cuprinzatoarepentru calibrarea etilotestelor aici
[ link extern ]
Un lucru interesant care mi-a atras atentia este caracteristica din specificatie unde se precizeaza ca alimentarea etilotestului se face cu 4 baterii/acumulatori pentru 500 teste.
Sunt curios cum va demonstra politia ca a schimbat bateriile la intervalul de timp indicat de producator cel mai probabil in instructiunile de utilizare. La care se adauga calibrarea la 1000 de teste.
Ultima modificare: Duminică, 31 Decembrie 2017
cyan, moderator
O astfel de procedura trebuie sa existe si la politie - serviciul circulatie, cu toate avizele si aprobarile necesare. La avize ma gandesc la institutii specializate ale statului - institutul de metrologie care este singurul in masura sa dea buletine de verificare metrologica.
Referitor la eroarea aparatului, oricand se poate cere in instanta o masuratoare paralela (cu un echipament tehnic din aceeasi clasa de precizie, pus pe piata de un alt furnizor) care sa infirme/ confirme eroarea declarata a aparatului aflat in discutie, plecand de la ideea ca majoritatea testelor biologice de alcoolemie infirma rezultatele testarii alcoolemiei in aerul respirat. Orice speculatie de acest gen poate fi in atentia unui avocat pentru apararea clientului sau.
Numai procedurile clare, aprobate, aplicate si confirmate prin rezultatele verificarii in urma unei expertize tehnice a aparatului (dispuse de instanta) aflat in discutie pot fi de necontestat.

Alte discuții în legătură

Etilotest drager 7410 Mayr Mayr etilotest marca Drager 7410 este omologat in Romania?- cum soluționeaza curtea de apel in cazul ca nu este omologat , cu aceasta motivație , un caz sub ... (vezi toată discuția)
alcooltest NarcisaDaiana NarcisaDaiana Daca am fost testat cu aparatul firmei Petrofac,nu trebuia sa ma duca la recoltare de probe biologice?? (vezi toată discuția)
Refuz etilotest, accept probe biologice therider109 therider109 Buna seara, Am tot cautat un raspuns pe forum, dar nu l-am gasit. In urma cu doua seri, varul meu a condus masina. A fost oprit de un echipaj de politie, el ... (vezi toată discuția)