avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat mostenitor

Buna dimineata,
Exista un certificat de mostenitor din 1992 pe care sunt trecute o casa si o suprafata de teren pe care e si casa!Toate aceste au fost donate de ceilati mostenitori unuia singur,tot in anul 1992.Atat casa cat si terenul sunt intabulate pe cel care le-a primit!In 2017 s-a mers la notar pentru a se imparti pamnaturile ramase fara succesiune si care nu sunt trecute pe certificatul de mostenitor.E normal ca notarul sa foloseasca acest certificat deja existent,la ce foloseste?Si ce facem daca s-a descoperit ca s-a trecut grestit data decesului(e gresita o cifra)?
Ultima modificare: Vineri, 5 Ianuarie 2018
Raluca marcu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Raluca marcu , utilizator 16:19, 11 Ianuarie 2018
Buna ziua,
Pamanturile se impart in conformitate cu acel certificat de mostenitor din 1992.
Daca o parte din mostenitori au renuntat la mostenire ei sunt renuntatori DEFINITIV.
Indreptarea erorii se face printr-o incheiere de indreptare eroare materiala intocmita de notarul la care se dezbate succesiunea sau la instanta.
Daca gresala este in certificatele de deces sau in alte acte atunci emitentul o indreapta sau instanta.
Da, este normal.
Prin faptul ca acum au aparut alte terenuri nementionate in 1992 cand s-a dezbatut mostenirea, urmeaza a se elibera un supliment la certificatul de mostenitor initial.
Si evident, trebuie prezentat primul certificat de mostenitor, cel din 1992, pentru a vedea ce bunuri cuprinde acesta, cine a renuntat la succesiune si cine a ramas mostenitor.
Daca unii dintre succesibili au renuntat, vor ramane renuntatori si in privinta bunurilor pe care le adaugati acum.
Faptul ca s-a gresit data desesului nu are impoartanta foarte mare. La volumul de acte incheiate la notariatul de stat, se intampla frecvent. Este o eroare materiala, care se poate indrepta simplu printr-o incheiere. Asa nu afecteaza valabilitatea certificatului de mostenitor.
Buna ziua,
Va multumesc mult pentru raspunsuri!Am inteles acum utilitatea certificatului de mostenitor.
Ce sa facem in situatia in care notarul la care facem acum succesiunea dupa pamanturile ramase ne-a trimis la Camera Notarilor Publici Cluj,sa se faca rectificarea cu privire la data(e gresita pe certificatul de mostenitor...e trecuta data eliberarii certificatului de deces nu ziua in care a decedat adica in loc de 25 e trecut 27)?Cei de la biroul notarial nici macar nu au pomnit ca se poate rezolva situatia la dansii.Toate actele sunt eliberate in Cluj.Cum ma sftuiti sa fac sau sa pezint situatia notarului ca sa o rezolvam la dansul stiind ca exista aceasta posibilitate?
Pai nu se poate la dansii. In cadrul fiecarei Camere a Notarilor publici exista un notar special delegat care sa se ocupe cu vechile acte eliberate de notariatele de stat. Cu incheierea de rectificare si restul documentelor va prezentati la notariat in vederea obtinerii certificatului de mostenitor suplimentar.
Acum am inteles,va multumesc din suflet!Un sfarsit de saptamana placut!

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am si eu o intrebare. este facuta taxa de succesiune ... Marian Tudor Marian Tudor Buna ziua, am si eu o intrebare. Este facuta taxa de succesiune dupa bunicul meu, in care sunt trecuti doar copii lui, dar unul din ei are numele gresit (in ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor nicolae242 nicolae242 buna seara, am si eu urmatoare situatie:in urma decesului tatalui se face succesiunea;un mostenitor renunta la mostenire cu articolul 700 cod civil, ramanand ... (vezi toată discuția)
În certificatul de moștenitor apar erori de calcul al cotelor, dar notarul refuză încheierea de rectificare. cum pot rezolva această situație? Ana Giulia Ana Giulia Buna seara.In anul 2009 am făcut succesiunea după tatăl meu si in certificatul de Moștenitor apar erori(cote calculate greșit,erori matematice pur si ... (vezi toată discuția)