avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschidere succesiune 2018
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschidere succesiune 2018

Ce documente sunt necesare și care este procedura pentru deschiderea succesiuni pentru parinții mei, ei au decedat la interval de 3 ani unul fata de celalat.
Menționez că primul a decedat in localitatea și judetul unde avea domiciliul stabil iar al doilea a decedat in alt judet fiind luat in grijă de unul dintre copii unde i-a și schmbat domiciliul inainte de moarte.
Succesiunea nu afost deschisa inca nici dupa primul defunct.
Intrebarea mea este:
se poate face succesiunea după amandoi defunctii in localitatea unde a decedat ultimul defunct ? Daca da care este procedura ?
Am fost la un notar și mi-a spus ca se poate ... ca nu se poate. .... a spus ca trebuie să duc și doi martori dar nu mi-a explicat de ce ?
Vă rog dacă mă puteți lămurii.
Vă multumesc.
Cel mai recent răspuns: Borhes John , utilizator 11:01, 20 Noiembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai pe scurt notarii nu sunt toti la fel, succesiunea e complicata pentru ca necesita timp, timp in care notarul poate efectua alte operatiuni.

Care este treaba notarului? Conform codului civil nou el TREBUIE sa faca rost de certificate fiscale si o adeverinta de la ANAF. Majoritatea notarilor sunt fie lenesi, comozi sau zgarciti (sa nu angajeze un ajutor de birou) si te trimit pe tine sa iei certificatele fiscale si declaratia de la anaf dupa caz. In Bucuresti lucrurile merg repede, CF se elibereaza pe loc, in restul tarii ti se cam cere o taxa de 5RON si se elibereaza in 2 zile, ti se cer si titlurile de proprietate ca nu stie primaria unde sa le gaseasca. Asta inseamna ca te duci azi si te intorci maine sa iei certificatul fisca....din alt oras.... notarii pot foarte usor sa ceara prin fax sau email certificatele fiscale care atesta proprietatea, dar in cazul in care sunt impozite neachitate pe anul in curs, te trimit de obicie sa le platesti, pentru ca daca nu trebuie sa platesti impozitul la notar si apoi trebuie el sa trimita banii

Deoarece nimeni nu stie codul civil nou, pentru ca este secret de stat, notarii (unii nu toti) te trimit pe tine, la primarie evident nu se poate ca dureaza, veniti maine depuneti cerere, lasati copii, noi nu facem copii gasiti un xerox si intorceti-va pana se termina programul, poate mai platiti si o suprataxa (se poate scapa cu o spaga mica sa vi le trimita prin posta - platiti pe cel care vi le elibereaza sa il trimita prin posta la adresa din buletin)

Bun acte, ce acte va trebuie - buletin, certificat de nastere - sa stabiliti relatia

certificat deces, certificat de nastere, acte de stare civila, casatorit/necasatorit/divortat- ale defunctului - daca nu sunt in casa trebuie sa va trimita notarul sa le luati

Titluri de proprietate - pe ce aveti - toate + daca stiti ca exista ceva intr-o zona a tarii - sa ceara certificatele fiscale de acolo

Cat timp alergati dupa acte, notarul pregateste dosarul si cauta intr-o baze de date - fie online fie arhiva daca decedatul mai are mostenitori

daca exista titluri de proprietate din spate - pe numele buniciilor, trebuie aceleasi document si pentru ei, certificate fiscale, deces, stare civila, nastere, ce mai este

Cand se strang toate documentele se pune dosarul pe rol, se trimit toate intr-un loc magic (in copie atentie nu lasat originalele din mana sub nici o forma ca daca se pierd va duceti sa gasiti copii sau duplicate chiar daca nu s-au pierdut din cauza dumneavoastra) se trimit copiile si daca sunt OK proprietatiile trec pe numele dumneavoastra. Acum notarul are nevoie de 2 martori care sa declare ca cunosc situatia familiala - rude, vecin prieteni ai decedatiilor. Daca decedatii sunt morti de 20 de ani+ mult noroc. Martorii vor declara "il cunosc pe defunct de x ani (x>10ani) si stiu de la defunct ca avea cati copii avea." asta e tot

Exista notari care sunt OK, intrebarile pe care le pun eu sunt
- faceti rost de certificate fiscale? (daca e cu nu stiu ca doamna notar va spune, clar nu e ok)
- cam cat costa o succesiune? (depinde de masa succesorala, va spune doamna notar), pentru un apartament de 50000 euro cam cat ar fi - daca raspunsul nu este cam 2000 RON, notarul o sa iti treaga teapa sau nu a facut niciodata o succesiune
ai aici calculatorul sa iti evaluezi

[ link extern ]

- daca nu pot face rost de martori, adica sunt ocupati acceptati sa vina in alte zile separat (daca ii vrea pe amandoi odata arata lipsa de respect, ca parca poti aduce 2 oameni in vrsta in acelasi timp)

pot sa-ti spun ca am gasit birouri notriale care m-au intrebat in fata :"da ce nu stii sa citesti" si am gasit notari unde totul a fost ok

Ideea e ca pentru 2 ore de munca tu platesti 2000RON in sus, nu merita sa lucrezi cu oameni care nu au timp, nu iti respecta timpul sau au o atitudine jignitoare, te fac sa faci tu treaba lor (cu certificatele fiscale si anaful) iar apoi iti cer 5000 RON ca au trimis un mail

Pe partea cealalta, notarul este detectivul tau personal, el trebuie sa gaseasca proprietatii pe care nu ai titlu de proprietate sau nu stii ca exista, sa interogheze bancile populare, in cazul in care exista vre-un cont de care nu stii (sau dupa ce iei certificatul de mostenire poti merge tu sa intrebi la toate banciile daca exista) si in general sa te indrume cum sa procedezi cu ceilalti mostenitori. Totusi daca nu are timp sa ia un certificat fiscal prin fax de la primarie sau nu angajeaz un ajutor de birou sa faca asta si te trimite pe tine sa pierzi 3 zile prin hoteluri, s-ar putea sa merite cautarea unui alt notar care are timp sa iti raspunda la intrebari

Mult succes si eu am un caz acum, il ajut cu chestiile astea. A si daca gasesti un notar competent, tine de el, i-ai numarul de telefon personal, roaga-l sa te ajute pe viitor ca sunt rari ca aurul
Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2018
Borhes John, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Unde anume in Codul civil scrie ca notarii TREBUIE sa procure ei insisi documentele?
" Majoritatea notarilor sunt fie lenesi, comozi sau zgarciti (sa nu angajeze un ajutor de birou) si te trimit pe tine sa iei certificatele fiscale si declaratia de la anaf dupa caz."
Stiti ca trebuie platit un om special pentru asta, nu? Sau trimis un angajat in timpul programului, interval in care activitatea biroului e incetinita. Si daca ai cate o mostenire zilnic...
Combustibilul pana acolo, efortul angajatului respectiv de a sta la coada....Astea cine le suporta?
Ah, da, nici o problema. Se poate si asa. Numai ca tot acest serviciu se va reflecta in onorariul notarial. Sper ca nu va asteptati ca in atare conditii, sa faceti si succesiunea cu 2 lei.
In plus, nici un notar nu plateste salarii si contributii la stat pentru angajati, ca sa aiba biroul gol, pe motiv ca angajatii trebuie sa le faca servicii clientilor.
Stiti ce e interesant? Ca in fata doamnelor de la Primarii, ANAF sau diverselor institutii, nu comentam niciodata cand ne trimit dupa 7 hartii. Numai notarul ne pune sa scoatem personal un certificat de atestare fiscala.
Cat priveste extrasul de Carte Funciara, sunteti total dezinformat.
In primul rand, pentru asta trebuie ca mostenitorii sa aiba facute documentatia cadastrala si intabularea (care nu sunt obligatorii pentru dezbaterea succesiunii). In aldoilea rand, extrasul se elibereaza in 48 de ore sau la urgenta, caz in care se percepe o taxa de 6 ori mai mare.
Certificatulde atestare fiscala de la Primarii se elibereaza intr-un termen de pana la 14 zile. La fel si cel de la ANAF.
Certificatele de atestare fiscala, atesta plata taxelor si impozitelor la zi, nu dreptul de proprietate.
Impozitul pe terenuri si cladiri este total diferit de impozitul de 1%, calculat la valoarea masei succesorale. Acesta din urma se percepe de notar. Primul, trebuie achitat de proprietar.
Se poate prezenta si un certificat de atestare fiscala cu datorii, insa contravaloarea acestora se va mentiona in certificatul de mostenitor, ca pasiv succesoral, urmand a fi suportate de mostenitori.
Toate actele trebuie prezentate in original. Notarul nu are ce face cu maculatura dvs. In plus, are obligatia de a verifica daca nu ati prezentat vreun fals. Vreti sa dormiti cu ele sub perna, foarte bine. Dar nu va asteptati sa si finalizati procedura succesorala.
In plus, sunt si clienti tepari, care te "storc" de informatii gratis, te umplu de copii, nu isi achita obligatiile si nu se mai intorc. Cand clientul e gros de obraz, trebuie sa te comporti ca atare.
Nu poti pretinde respect fara sa acorzi respect.
De ce ar fi lipsa de respect sa vrei sa audiezi ambii martori in aceeasi zi?Bine, daca aveti dvs vreo placere masochista sa faceti n drumuri, cu fiecare hartie si martor...
Stiti ca notarul are un registru de teremene?
Si stiti ca pentru fiecare "maruntis" pe care in instrumenteaza in legatura cu succesiunea respectiva trebuie sa acorde cate un termen si sa redacteze cate o incheiere de amanare?. Apoi, o sa ne plangem ca ne tine notarul mult si ca ne poarta pe drumuri.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru completari, am terminat chiar saptamana trecuta o succesiune pentru un client, total plata la notar 5400 RON, apartament+ proprietate, am fost la 8 notari si am contactat prin cineva un al 9-lea, 7 din ei m-au tratat cu obrazul gros, unul din ei a inteles situatia disperata referitoare la a doua succesiune si m-a informat ca in noul cod civil se prevede ca notarul sa faca rost de certificatele fiscale EXACT ca sa se evite falsurile. Al 8-lea notar m-a anunta ca sub nici o forma nu aduc eu certificatele fiscale dar era ocupat 2 saptamani si nu putea cazul sa astepte (primi 7 mi-au spus ca lor trebuie sa le aduc certificatele ficale eu sau proprietarul) si in sfarsit al 9-lea mi le-a cerut mie, eu le-am luat si cand unul di n ele a expirat , din partea cealalta a tarii i-a spus ajutorului de notar sa dea un fax, ceea ce a facut cele 3 zile de drumetii pe cheltuiala proprie complet aberante, dar era un caz neobisnuit

Acum notarii astia, prim 7 sunt in aceias zona, toti in acelasi cartier si toti mi-au spus lucruri diferite, prezentand situatia celui de-al 8-lea acest m-a indrumat sa ii spun notarului al 9-lea de codul fiscal ca sa il conving sa nu ma mai trimita dupa celelalte certificate fiscale (multe judete din romania)

Referitor la succesiunile din bunici, tot acest notar mi-a spus sa ii spun notarului la care am mers sa "atraga competentele" din zona respectiva. Dupa ce notarul mi-a spus ca nu se poate si trebuie facute acolo, am mentionat acest lucru si acum lucram la ultima parte

Si de asta nu inteleg de ce unii notari sunt defensivi in legatura cu procesul, este o munca de cateva zile pentru 4-5 ori salarium minim pe economie, respectul este ceva personal fata de sine, cum te comporti cu un om pe care nu il cunosti vorbeste despre tine nu despre ce se pretinde ca va face omul in viitor

Referitor la extrasul de carte funciara, nu m-am lovit de asta ...inca

Nu spune nimeni ca e o treaba usoara sa fi notar, cand timpul si banii nu sunt o problema, Problema este ca in Bucuresti am luat CF in 10 minute si nu am platit nimic, in alt judet mi s-a prestat o taxa de 5 RON dar nu mi s-a dat si un cont ceea ce a insemnat ca trebuie sa ma deplasez, cu costuri si accidente, 6 ori in regim de urgenta este 30 RON, in orice caz bani pe care un client ar prefera sa ii achite in loc sa bata jumatate de tara. Totusi exista si notari care se ocupa de ce unii pot si altii nu? Al noualea notar a zis ca face el rost (dar deja demarasem procesul la al 8-lea) era singur in birou, primii aveau 3 persoane, sigur nu este si eficienta o problema aici?

Referitor la 1 % din cate am inteles, tariful notarial este 0.65% in prima perioada, amenda de 1% iar daca proprietatea nu are impozitul platit la zi atunci impozitul trebuie platit in plus pe langa toate taxele odata cu certificatul de mostenitor la notar. Nu m-am confruntat nici cu asta pentru ca totul era platit la zii, asta am inteles eu, poate gresesc si imi cer scuze

Mie venitul mi se pare absurd, in final trebuie 20 de hartii din care clientul aduce cam 10 si pentru restul 10 to clientul sa fuga dupa jumatate, nu zic ca e ceva gresit v-am detaliat experientele mele de anul asta, nu m-am intalnit cu mosteniri mai deloc pana acum, totusi cand se fac mosteniri o data pe saptamana ajutorul de notar se poate duce la anaf cu un teanc de cereri in loc sa trimita persoanele individual. Lipsa de respect nu era din partea notarului este din partea procesuili de a face rost de hartii, eu pierd 3 zile pe drum si imi fac probleme cu cazarea pentru un fax/mail/scrisoare prin posta, pentru ca mie nu mi le da primaria pe aceasta cale dar unui notar i le elibereaza fara probleme

Evident originalele, nu am spus sa nu duca originalele am spus SA NU LASE originalele si sa faca copii dupa ele, in cazul meu originalele mi s-au tot cerut la primarii in timp ce procesul era in desfasurare, notarul a vrut sa opreasca originalul la un titlu de proprietate de care evident am avut nevoie ziua urmatoare in alta parte si tot asa

Inteleg ca aveti oameni si oameni asta este experienta mea sper sa ajute pe cineva, multumesc pentru lamuri
Completare: la unde anume scrie?
Aici

Certificatul de atestare fiscală emis de organul fiscal local

Certificatul de atestare fiscală se emite de organul fiscal local, la solicitarea contribuabilului/plătitorului. Certificatul se emite şi la solicitarea autorităţilor publice în cazurile şi în condiţiile prevăzute de reglementările legale în vigoare, precum şi la solicitarea notarului public, conform delegării date de către contribuabil.

sursa: [ link extern ] /

Din moment ce platitorul este mort certificatul fiscal se elibereaza autoritatii publice sau la solicitarea notarului public

Nu zic ca nu inteleg gresit, zic doar ca asta mi-a spus notarul 8
1. Nu toti notarii isi permit un ajutor. In Bucuresti sunt birouri cu 5 notari asociati si 10 angajati. Evident, si incasari pe masura. Un notar din provincie cu 2 angajati, nu isi permite sa plateasca un om special pentru asta.
2. Sunt notari care fac cel putin 2 acte pe zi si sunt notari la limita subzistentei.
3. Faptul ca la unii notari "se poate", face parte din servilismul caracteristic romanesc, menit sa atraga clientii. Pe termen lung este o atitudine extrem de paguboasa iar oamenii nu apreciaza. Notarul a fost dragut. Nu ne-a luat bani de consultatie, ne-a zambit, a stat la vrajeala, taxe la minim (expertiza notariala in Bucuresti are 800 de pagini, deci un calcul "si cam cat costa?" inseamna 30 de minute), angajati trimisi la institutii , ca sa nu se deranjeze clientul. Ce alte institutie va mai face servicii? Si clientul ce face? "Buna ziua si la revedere". Intoarce spatele si pleaca. Si dupa ce iese de la tine, mai ia 7 birouri la rand si colecteaza biletele cu informatii gratis. Basca, urmatoarele acte le face la altul. Daca fiecare notar ar percepe 100 lei/consultatia, nu ti-ar mai da mana sa umbli din birou in birou. De-asta n-are ursul coada. De aici "obrazul gros". De la o activitate de cel putin 10 ani in care intalnesti genul asta de clienti.
4. Oamenii au gresita senzatie ca lasa 4000 de lei la notar. Din astia 4000 lei, mai putin de jumatate sunt ai notarului. Notarul e colector de taxe pentru stat. Percepe taxele pentru ANCPI, impozitul pe masa succesorala, TVA-ul, salarii, facturi, impozitul de 16% pe venit etc etc.
Este bine sa mearga si cetatenii personal sa isi achite ei insisi darile. A fost o perioada cand impozitul la vanzari era achitat personal de vanzator la fisc.
5. "Este o munca de 4-5 ore." Da, cand sotia se duce la coafor si lasa 400 de lei pe un vopsit si saptamana viitoare se spala pe cap, iar intr-o luna e la fel. Dar cand se lasa la agentiile imobiliare un comision de 5%. Dar cand lasi la doctor 300 lei pentru o consultatie de 5 minute din care nu ai inteles mare lucru. Cum e?
Raspunderea? Legalitatea? In capul cui se sparg oalele? "Notarul a gresit, notarul nu mi-a spus, notarul a facut, notarul a semnat, din cauza notarului".
Cand ai o vila in Primaverii, o spalatorie auto si trei spatii comerciale, guess what? E normal sa te coste actele de proprietate. Obtii acte de proprietate pentru cinci imobile.
6. In privinta impozitului, daca succesiunea nu a fost dezbatuta in termen de 2 ani de la deces, se percepe si un imozit de 1% din valoarea masei succesorale. Iar acest impozit este diferit de impozitul anual pe care il achitati dvs la Primarie.
7. Dvs vorbiti de Bucuresti, dar in tara, stiti cat sunt valorile? Se vand apartamente cu 10.000 euro. Se vand terenuri fanete cu 0,04 euro/m.p. Unde ajungi, daca faci un act cu 300 de lei si mai si trimiti angajatii dupa hartiile clientului?
8. De cate ori ati primit bon/chitanta pentru diverse servicii prestate? Cat costa o mobila de bucatarie la comanda? Cat va ia un zidar sa varuiasca doua dormitoare? In Bucuresti, cam 3000 lei. Ati primit vreo factura?Din punct de vedere fiscal, notariatul este cea mai transparenta profesie juridica. Nici un act nu pleaca din birou fara sa fie mentionat numarul chitantei/bonului. Stiti cate taxe se platesc la stat ? Stiti cate sute de milioane se dau anual la impozit, sanatate si pensii, in conditiile in care statul nu investeste si nu cheltuieste absolut nimic in aceasta profesie? Scaunul ala pe care stati dvs la caldura, il plateste notarul din banii lui. Statul nu da nici pixuri. Vi se pare absurd? Absurd e sa vorbesti gratis, in continuu cu un client sa ii explici acelasi lucru de 10 ori, sa iti degradezi limbajul juridic si in final sa nu inteleaga nimic. Absurd e sa iti freci mintea zilnic cu toti ciudatii si nebunii. Absurd e sa il intrebi pe om ce vrea, sa lucrezi un act 2 ore si in final sa iti spuna ca vrea altceva. N-ar stica uneori sa priviti lucrurile si din cealalta parte a baricadei.
9. Onorariile notariale sunt stabilite prin Ordinul Ministrului Justitiei, publicat in Monitorul Oficial.
Daca tu vinzi casa cu 200.000 euro si notarul iti ia 6000 lei, conform normelor de onorarii...care e vina lui?

Alte discuții în legătură

Vanzare ap THEODORA30 THEODORA30 parintii mei au cumparat impreuna un ap,mama a murit de 10 ani,acum tata doreste de comun acord cu noi( copii lui)sa vanda ap,trebuie facuta taxa de ... (vezi toată discuția)
Recomandare notar judetul valcea gabriel32 gabriel32 Buna ziua, imi puteti recomanda un notar din judetul Valcea care sa ma ajute cu o taxa de succesiune? Problema este ca locuiesc la 400 km de localitatea de ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters307192 ContSters307192 Buna seara,am o intrebare daca ma puteti ajuta ?In cazul in care un parinte este decedat si mai ai 3 frati la succesiune se cer toate actele copiilor (acte de ... (vezi toată discuția)