Am o mica nelamurire in printa celor doua, mai multe cunostiinte spun ca ar trebui sa am carte de munca unde lucrez pentru ca este mult mai bine. Cand am propus acest lucru patronului el a mentionat ca nu se mai face carte de munca la angajat de ceva timp.
Vreau sa stiu daca asa este si care sunt avantajele/dezavantajele cartii de munca sau contractului de munca.
Mai am o intrebare legata de salarii ...
Eu nu am primit salariul de 3 saptamani, as vrea sa stiu daca exista vro metoda legata de a obliga patronul sa il plateasca. Ei tot au aruncat motive cu intarzierea banilor dar devin din ce in ce mai aiurea si fara baza. Odata ce noi primim proiecte zilnic nu inteleg cum nu se pot platii salariile (lucram pentru o firma straina). In mod cert este o metoda de a ne face sa nu cerem mariri de salariu deoare ce firma a mers f bine in ultima perioada . Motivele sunt total aiurea .. gen banii au fost trimisi dar inc anu au ajuns in cont si motive de genul asta.
Buna ziua,
Faptul ca aveti sau nu carte de munca , nu are importanta foarte mare.
Oricum in curand se vor scoate.
Important este sa aveti contractul individual de munca inregistrat la ITM si sa aveti si dvs acasa o copie a acestui contract.
In baza acestui contract angajatorul intcmeste in fiecare luna statele de salarii si declaratiile aferente ( deci nu pierdeti nimic din vechime).
A fost o perioda cand nu s-au gasit de cumparat carti de munca, dar acum se gasesc , deci ati putea sa insistati pe langa angajator ( daca totul este ok nu ar avea nici un motiv sa refuze sa va cumpere).
1. Incepand cu data de 01.04.2001, data aplicarii Legii 19/2000, angajatorii intocmesc si depun lunar declaratii la Pensii, Sanatate si Somaj cu toti salariatii, perioada lucrata, veniturile incasate si contributiile adecvate. Asadar stagiile de cotizare sunt centralizate la institutiile respective.
2. In concluzie, carnetele de munca sunt inutile dupa data de 01.04.2001, desi se modifica mereu Codul muncii numai pentru a le mai prelungi viata si nu vad rostul.
Cred ca singurul motiv al prelungirii vietii carnetului de munca este faptul ca este singurul act oficial centralizator al vechimii angajatului care contine si semnaturi pentru autentificare. Ne'a Ion de la coada maturii, a doua zi dupa ce a primit exemplarul CIM care-i revine, il pierde sau il arunca. Si noua, oamenilor mai cerebrali si mai constienti de importanta acestor acte, ni se poate intimpla sa le pierdem sau sa uitam unde le-am pus, pe cind un carnet de munca este tratat altfel si nu poti sa-l pierzi prin casa (oricum poate fi gasit foarte usor).
1. Nici nu mai stiu numarul celor care au pierdut carnetul de munca, in activitatea mea in domeniu.
2. Cine vrea un document cu vechimea in munca se poate duce oricand la Casa de Pensii de care apartine si poate cere (contra cost) un certficat sau adeverinta cu stagiul de cotizare. Daca o pierde cere alta.
3. ITM ia de la angajatori acel comision de 0.25% sau 0.75% pentru completarea si certificarea inregistrarilor in carnetul de munca. Daca dispare carnetul de munca dispare si comisionul.
4. In intelepciunea sa, legiuitorului ii este mai usor sa dea mereu o lege de prelungire a valabilitatii carnetului de munca decat sa schimbe motivul pentru plata comisionului la ITM.
Carnet de munca
SanzianaP
Buna seara,
Am fost angajata 3 luni la o firma cu contract individual de munca inregistrat la ITM. In momentul in care mi-am dat demisia am aflat ca nu imi ... (vezi toată discuția)