avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reținere de către politie și accesarea datelor din ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reținere de către politie și accesarea datelor din telefon pentru că am pozat un rucsac purtat de un copil. Dacă mi-a fost încălcat vreun drept, unde pot să reclam asta?

După tot scandalul recent cu polițistul pedofil, mi s-a întâmplat ceva halucinant în timp ce mergeam pe bulevard. Mă îndreptam spre casă si întâmplător m-am intersectat cu un individ care mergea in fața mea purtând pe umeri un rucsac cu design interesant -- in forma de cap de mort 3D. Am fotografiat rucsacul si am postat imediat poza (in care aparea spatele celui care il purta) pe Facebook. Dupa 5 minute, în care fusesem urmărit, ma trezesc luat la rost de mama individului cu rucsacul ( individ care avea vreo 1,80 si numai copil minor nu mi se păruse la momentul inițial, când îl considerasem un turist, însă el era într-adevăr un școlar foarte bine dezvoltat). Deci mama mă abordează furioasă și începe să mă someze să-i arăt fotografia, că de ce fotografiez copiii pe stradă (individul mai era cu un coleg de școală) și dacă nu cumva sunt pedofil. Bineînțeles, am ignorat isteria femeii și am încercat să evit confruntarea, văzându-mi de drumul meu. Între timp femeia a sunat la 112 și m-am trezit, după vreo 3 stații de mers cu autobuzul, că un echipaj de poliție mă legitimează. După ce le-am dat buletinul m-au forțat să intru în mașină și să merg la secție unde m-au reținut vreo 3 ore și, nu numai atât, dar mi-au confiscat de la bun început telefonul. Mi-au returnat mobilul abia după cele 3 ore, răstimp în care femeia a dat declarații, iar ei au întocmit toate hârtiile. Am solicitat proces de predare-primire, pe care mi l-au redactat la cererea mea expresă și l-am semnat că am primit înapoi telefonul. Motivatia politistilor de retinere a mea si de confiscare a telefonului a constat în două aspecte. (1) Că s-ar fi produs o faptă (penală/civilă, până la urmă au recunoscut că mai mult civilă), respectiv că aș fi încălcat dreptul la intimitate a copilului respectiv ( nu stiu daca asta poate fi o fapta penala in conditiile in care fotografia nu era nud, plus ca nu aparea in fotografie deloc fața persoanei!) (2) Telefonul trebuia confiscat ca nu cumva să încerc ștergerea pozelor din telefon. Eu le-am spus că dacă vor să vadă pozele pot să acceseze pagina mea de Facebook, deoarece nu făcusem pozele respective ca să mă satisfac cu ele în baie, ci erau de domeniul public, dovedindu-se astfel ca fusesera facute în scop jurnalistic, respectiv ca să vadă lumea ce se mai poartă în materie de modă emo prin București. Așadar, mi-au fost răpite aiurea 3 ore și am fost deposedat de telefon. Ba mai mult: poliția s-a uitat nestingherită printre pozele mele din telefon. MI S-A ÎNCĂLCAT VREUN DREPT/DREPTURI PE CARE AR TREBUI SĂ-L RECLAM ȘI UNDE SE DEPUNE ÎN ACESTE CAZURI DE TRATAMENT ABUZIV PLÂNGEREA?
Ultima modificare: Duminică, 21 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: PARTEVATAMATA2010 , utilizator 10:28, 23 Ianuarie 2018
(Ce înseamnă PV?) Dacă cineva, un bărbat, amenință o femeie să facă sex, iar aceasta, de frică, cedează, se poate presupune că a cedat de bunăvoie, dar se poate presupune și că a fost vorba de viol. Singurul detaliu care face diferența dintre cele două nuanțe e plângerea ulterioară a celui abuzat și asta doresc să fac. Până acum nu am primit niciun răspuns concret în acest sens. Desigur, dumneavoastră ați încercat să mă puneți în gardă că faptele polițiștilor ar avea acoperire, la o adică, dar eu știu că acest fapt e exclus și, în fond, trebuie să fiți avocatul meu nu al lor! Aveți idee ce trebuie să fac, în sensul unei plângeri oficiale, chiar dacă nu ar fi sorți de izbândă (deoarece organele se acoperă unele pe altele)?

Iar ca idee secundară, domnule Dorin Medium, se vede că ați fost plecat foarte mult în Anglia, căci scrieți rucsac sub forma incorectă: „rutsac”. Dar e scuzabil pentru cineva care a pierdut contactul cu limba maternă. Oricum, sper să nu pierdeți contactul și cu legislația românească, căci despre ea vorbim și nu despre cea engleză, unde femeile cheamă poliția că sunt hărțuite fotografic! Din păcate sau din fericire nu sunt englez, sunt român, iar aici selfie-ul cu femei nu e ilegal, ci e venerat :)

-Vă rog apăsați pe Răspunde, nu pe Citează, când vreți să postați un nou mesaj. Mulțumesc-
Ultima modificare: Luni, 22 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atata timp cat ati facut pozele pe domeniul public, iar in ele nici macar nu apare fata individului, atunci consider ca politia a facut un abuz si trebuie informate organele abilitate de acest abuz.

Pe domeniul public ai voie sa fotografiezi pe oricine si orice iar daca v-ar fi abuzat fizic ar fi trebuit sa raspunda penal pentru ca politia nu are dreptul sa bata pe cine vrea muschii lor, ca nu suntem in jungla. Traim intr-o tara care se pretinde civilizata, unde exista legi.

De curand un pensionar a castigat 9000 de euro la CEDO dupa ce a fost batut de politia din Romania. Iar banii astia se platesc din taxele nostre, in timp ce porcii sunt liberi sa continue sa bata pe cine vor ei in tara asta bananiera. Asa ca va sfatuiesc sa va luati un avocat si sa luptati cat mai mult posibil impotriva unor astfel de abuzuri pentru ca erati pe domeniul public, nu in curtea individului, si ati facut o poza, nu un film porno.
Daca esti nemultumit de raspunsurile primite ,mergi la consultatie 100 -200 ron ...mai mult nu este. Sau mergi la sectia de politie respectiva si depune o plangere ....

Recunosc cu gramatica nu stau bine, dar ma mandresc ca la 4 clase ale mele ma pot exprima la nivel academic. Priveste la virgule.

O seara buna si vise implinite !
Multumesc mult. Si incurajarea psihologica conteaza si ma bucur ca, desi nu am intrat pe (para)psiholognet.ro am primit un ajutor. Nu cel pe care il asteptam dar tot ajutor se cheama si multumesc inca o data. Va pot invita la o pizza daca sunteti din Bucuresti. Nu e vorba ca ma codesc sa dau 100 de lei pe o consultatie in cabinetul unui avocat, dar astept sa vad care avocat ar merita acesti bani. Ultimul meu avocat mi-a trimis toate actele gata facute prin email si m-a invitat a doua zi la Primarie sa le depunem si sa-i dau banii. Deci, la o adica, puteam sa-l las cu ochii in soare. E un risc care ti-l asumi, mai ales daca te inscrii pe un forum gen avocatnet.ro, acesta fiind un site de sfaturi gratuite care nu trebuie sa fie de la A la Z -- dar macar sa vad un ABC..., ceva. Nimeni nu misca in front de parca nu vor doar onorariu dar vor si şpagă

Antik a scris:

Daca esti nemultumit de raspunsurile primite ,mergi la consultatie 100 -200 ron ...mai mult nu este. Sau mergi la sectia de politie respectiva si depune o plangere ....

Recunosc cu gramatica nu stau bine, dar ma mandresc ca la 4 clase ale mele ma pot exprima la nivel academic. Priveste la virgule.

O seara buna si vise implinite !


Buna ziua,

Nu, nu este normal sa te retina politia sa iti confiste telefonul sa se uite prin el fara sa iti prezinte documente in acest sens. Si nu, nu este normal nici sa te ia la bataie pana recunosti ce nu ai facut (cum sugera cineva in comentariile de mai sus). E adevarat mai e mult pana departe, dar nici tara bananiera sau de pe vremea inchizitiei nu mai suntem. Faceti plangere impotriva acelor politisti. Daca toata lumea ar face plangere de fiecare data cand exista un abuz sau s-ar interesa de drepturile lor am avea mai putine abuzuri din partea organelor care de cele mai multe ori fac abuz de functiile pe care le detin.

Alte discuții în legătură

Furt maryalice09 maryalice09 Buna ziua. Sunt cu cineva de un an si mi-am petrecut saptamana la el (mentionez ca nu suntem impreuna). Aseara a venit in vizita un prieten de-al lui si au ... (vezi toată discuția)
Hartuirea pe site-urile de socializare Lauricius Lauricius Am o problema pe care nu reusesc sa o rezolv si m-ar ajuta niste pareri. Sunt hartuita pe facebook de un individ, hartuire insemnand ca posteaza comentarii ... (vezi toată discuția)
Indicare autor lovire in scris on3st on3st Va salut cu respect in primul rand, intrucat e primul meu post. Am fost lovit fara motiv de o persoana necunoscuta dintr-un grup si amenintat cu bataia de ... (vezi toată discuția)