Stoica Ioana a scris:
Pentru ca notiunea de" adevar" , din punctul meu de vedere , e mai puternica , decat cea de "a sti".
Are un impact mai mare , in mintea martorului.
Iar finalitatea actului justitiar nu e doar aceea "de a sti" ,( desi aici lucrurile sunt de finete ), ci aceea de a afla o realitate.
In acest caz , consider ca regasirea cuvantului " adevar" nu e intamplatoare, ci , prin folosirea acestuia , martorul e , pe cat e cu putinta , obligat a nu distorsiona o imagine a unor aspecte ale cauzei.
Daca s-ar limita doar la "a sti " , atunci , depozitia sa s-ar ar fi una de care ar putea dispune cu usurinta , si , in caz de nevoie , ar putea , cu usurinta, argumenta ca atat "a stiut"(daca e sa ne limitam la interpretara literala a termenilor).
Dupa cum amintea si Socrate
"Stiu ca nu stiu nimic , si nimic macar asta nu stiu"...
Martorul trebuie sa declare ceea ce stie, ceea ce a vazut sau ceea ce a auzit.
Prin spunerea adevarului se intelege sa nu il denatureze, sa nu il ascunda sau sa nu omita de a spune un lucru esential in legatura cu respectiva cauza.
Partile si instanta pot adresa intrebari acestuia.
Deosebirile fundamentale cu privire la martori apar in functie de procese.In cele de dreptul familiei notiuneade adevar este cam departe cateodata de chintesenta notiunii de adevar.
Cam la fel ar sta treaba si in unele procese de drept civil.
Avocatul trebuie sa incerce sa il faca pe martor saspuna adevarul, daca nu o face instanta.
In procesele de drept penal in general martorul spune adevarul.Nu merge ca in celelalte procese.Parchetul se sesizeaza din oficiu daca e vorba de infractiunea de marturie mincinoasa.
Exista situatii in care martorii raspund : nu stiu.
Si decat sa minta e mai bine saspuna adevarul, adica ca nu stie.
Am avut situatii in care martorii propusi de partea adversa au ajuns sa spuna ca nu stiu atunci cand instanta intreba.
Conteaza foarte mult ca martorul sa stie ca, decat sa minta e mai bine sa spuna ca nu stie despre fapta sau imprejurarea respectiva, evident daca fusese propus sa minta...