avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat mostenitor

Vreau sa obtin certificatul de mostenitor , am intrebat la 3 notari si fiecare mi-a spus alte acte . Problema este ca pentru a obtine certificatul de mostenitor trebuie sa ma deplasez la 600 de km si nu-mi permit foarte multe drumuri . Tatal meu a decedat in 1989 si nu s-a facut atunci certificat de mostenitor . Mama a decedat in 1992 si am ramas 3 urmasi . Bunurile ramase ca mostenire sunt cateva parcele de pamant situate in cu totul alt judet decat ultimul domiciliu al mamei . Problema este ca titlurile de proprietate pe acele pamanturi sunt unele pe numele buniciii ( mama mamei mele ) si acolo la randul lor mai exista alti mostenitori ( fratii mamei ) , unele sunt pe numele mamei si ale fratilor ei . Deci mama nu avea pamantul delimitat si cu titlul de proprietate personal . Nu se poate face succesiune pe acele terenuri deoarece trebuie sa fac intai certificat de mostenitor . Ce acte sunt necesare in aceasta situatie la notar ? ( pentru a obtine doar certificatul de mostenitor , caci masa succesorala trebuie facuta intai cu fratii mamei si abia apoi cu fratii mei ) .Nu stiu cat am fost de explicita pentru ca situatia in sine este destul de complicata dar va mai pot da lamuriri daca nu intelegeti !
buna ziua!
daca de pe urma tatalui nu a ramas nimic nu are rost sa dezbateti succesiunea!
daca exista bunuiri, eventual, bunuri care au fost dobandite de soti in timpul casatoriei atuncu dezbateti cele 2 succesiuni care se vor conexa.
mergeti la un notar din raza ultimului domiciliul al defunctei.
actele necesar: certificat deces, nastere etc...
problema apare la titlurile de proprietate.
ar trebui ca de comun acor cu ceilalti coindivizari ai mamei dvs sa va dati niste decl privind cotele detinute din acele terenuri, iar ulterir in baza decl sa se includa in masa succesorala a mamei cota parte ce ii revine.dvs puteti da decl doar dc aveti un CM adica mai exista si alte bunuri pe care le puteti include in masa succesorala, daca nu certificat de calitate.
daca din acestia unii sunt decedati trebuie ca si mostenitorii lor sa dezbata succesiunile si sa obtina fie CM, fie un Certificat de Calitate care sa va permita sa dea aceste declaratii.
av.Mariana.C. a scris:

Exista o solutie foarte simpla,
Dezbateti succesiunea dupa mama, pe bunul/bunurile, nu stiu ce mostenire a ramas in urma mamei dv., cu execeptia acelor terenuri.
Veti primi certificatul de mostenitor.Cu acesta puteti rezolva problema terenurilor mostenite de mama dv. , deoarece puteti dovedi calitatea de mostenitor. Puteti astfel solicita si dezbate succesiunea dupa bunica , si ulterior pt. ceea ce se va reveni mamii dv. din acea mostenire, veti face supliment la certificatul de mostenitor si va va reveni in proprietate. M-am referit numai la dv. dar este valabil si pentru ceilalti doi frati ai dv.

Intr-adevar , dupa mama au ramas doar acele terenuri . Daca unicul notar din orasul unde mama a avut domiciliu refuza sa faca succesiunea trebuie sa apelez la judecatoria de care apartine acel oras ?
ioana_cristea a scris:

buna ziua!
daca de pe urma tatalui nu a ramas nimic nu are rost sa dezbateti succesiunea!
daca exista bunuiri, eventual, bunuri care au fost dobandite de soti in timpul casatoriei atuncu dezbateti cele 2 succesiuni care se vor conexa.
mergeti la un notar din raza ultimului domiciliul al defunctei.
actele necesar: certificat deces, nastere etc...
problema apare la titlurile de proprietate.
ar trebui ca de comun acor cu ceilalti coindivizari ai mamei dvs sa va dati niste decl privind cotele detinute din acele terenuri, iar ulterir in baza decl sa se includa in masa succesorala a mamei cota parte ce ii revine.dvs puteti da decl doar dc aveti un CM adica mai exista si alte bunuri pe care le puteti include in masa succesorala, daca nu certificat de calitate.
daca din acestia unii sunt decedati trebuie ca si mostenitorii lor sa dezbata succesiunile si sa obtina fie CM, fie un Certificat de Calitate care sa va permita sa dea aceste declaratii.

Am titlurile de proprietate in care se specifica cotele de diviziune pentru mama si fratii ei ( adica apare cota parte 1/5 la fiecare dintre frati ) Problema este ca nu exista intelegere asupra modului de impartire a terenurilor ( care si cui sa-i revina ) Notarul nu vrea sa emita certificat de mostenitor daca nu are delimitarea clara a pamantului mamei , ceea ce eu nu pot sa obtin de la unchii mei . De asta intrebam ca in acest caz ( in care notarul refuza sa faca certificat de mostenitor ) trebuie sa apelez la judecatorie ?
Vreau sa va multumesc tuturor celor care imi raspundeti si incercati sa ma ajutati ! Tergiversez aceasta treaba din 1992 ( cand a decedat mama ) pentru ca m-am lovit de problemele aratate mai sus si nu stiu cum sa mai procedez .
buna ziua!
in acest caz obtineti de la notar un certificat de calitate de mostenitor.
ulterior va puteti adresa fie instantei de judecata pt a iesi din indiviziune, sau dupa cum v-am scris mai sus impreuna cu cei coindivizari sa va dati niste decl privind cotele detinute din acele terenuri, si ulterior sa le includeti in masa succesorala.

Alte discuții în legătură

Notarul refuză să deschidă succesiunea pentru că un teren se află în alt județ. ce pot face, cui să mă adresez? Prumcp Prumcp Bună ziua! În masa succesorală a mamei mele decedate se află mai multe bunuri, printre care un teren aflat în județul în care ea, eu și sora mea avem ... (vezi toată discuția)
Succesiune Vasile MARIAN Vasile MARIAN la moarte tatalui ( 1977) nu sa facut succesiune in 2008 luna noiembrie mama mea a decedat raminind mostenitori 6 frati din care unul locuieste la aceeasi ... (vezi toată discuția)
Mostenire - cateva intrebari dorin55 dorin55 Buna ziua, va rog frumos sa raspundeti la cateva intrebari in acest caz. Bunica mea a decedat in anul 2005. Un an mai tarziu, in 2006 a decedat si mama mea. ... (vezi toată discuția)