avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1926 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contracte externe cu furnizori si clienti
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contracte externe cu furnizori si clienti

am un contract cu un furnizor exteren :
-nu este inregistrat la finante contractul cu furnizorul extern,
-am vb cu el sa imi trimita certificat de rezidenta fiscala, mi-au cerut la un control si nu am avut ce sa le arat, el plateste impozit in tara lui pt venitul realizat in ro, doar ca nu am stiut ca tb sa am acest certificat
deci tb sa am acest certificat si in plus contractul trebuie inregistrat la finante?
mai are cineva situatie de genul acesta : contract de servicii cu furnizor extern?
-dar in cazul in care am si clienti externi cu contract , in caul acesta ce trebuie sa fac sa fiu in legalitate
va rog sa ma ajutati pentru ca am control de la finate , multumesc
Cel mai recent răspuns: mmanu , utilizator 10:10, 20 Octombrie 2009
aveti dreptate am gasit si am citit, oricum ar fi noi tb sa platim impozit, se va achita cel mai mic, dintre 16% si cel din conventia dintre state.
in cazul meu am gasit ca este de 5%
va rog frumos sa ma ajutati si sa imi spuneti ce declaratie trebuie sa depun la finate in continuare?
Aplicati 5% numai daca sunteti in posesia certificatului de rezidenta, altfel platiti 16%.
Daca-l primiti ulterior puteti recalcula impozitul in termenul de prescriptie de la 16 la 5 cf CF:
"In momentul prezentarii certificatului de rezidenta fiscala se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri si se face regularizarea impozitului in cadrul termenului legal de prescriptie, in conditiile in care certificatul de rezidenta fiscala mentioneaza ca beneficiarul venitului a avut, in termenul de prescriptie, rezidenta fiscala in statul contractant cu care este incheiata conventia de evitare a dublei impuneri, pentru toata perioada in care s-au realizat veniturile din Romania."

Suma se cuprinde in declaratia 100 a lunii in care faceti plata externa (termenul de plata al impozitului este 25 luna urmatoare).
Se solicita atestarea platii acestui impozit (nu cunosc denumirea exacta in acest moment), acel atestat se trimite furnizorului pt a scadea suma platita in Ro din impozitul din tara sa. Aceasta numai in cazul in care impozitul a fost retinut prin stopaj si nu a fost platit suplimentar peste val facturii.
factura este de luna trecuta ( ultima) si s-a achitat deja furnizoirului.
pot sa aplic azi cei 5% si sa ii platesc si sa ii declar pana in 25 luna aceasta ( sapt aceasta primesc certificatul) zic bine pana aici?
pt facturile de la inceputul anului calculez 16% platesc, dar cum declar, fac rectificativa la 100 din luna in care trebuia sa declar? si dupa ce platesc cum regularizez diferenta dintre cei 16% platiti pana la 5%?
mi se pare foarte complicat
Pt plata de luna trecuta puteti face cum ati spus si dvoastra cum mentiunea ca, daca nu ati facut stopaj la sursa, calculati cu suta marita.

Pt fact precedente, nu puteti face rectificativa la 100 pt ca nu aveti ce rectifica. Este o obligatie pe care nu ati trecut-o in decl 100 initiala. Trebuie sa faceti decl 100 initiala pt aceasta obligatie. Posibil sa primiti avertisment, daca nu aveti datorii, sau sa primiti amenda pt nedepunerea declaratiilor la timp. Calculul impozitului cu suta marita.

Daca in certificat este precizat ca si in perioada de prescriptie firma in cauza a avut aceeasi rezidenta, refaceti calculul de la 16 la 5% si depuneti rectificativa la decl 100, va ramine impozit platit in plus pt care solicitati compensare sau achitati cu mai putin data viitoare. Daca nu este o astfel de precizare ramine platit 16%.

scuzati-mi ignoranta dar nu inteleg : Calculul impozitului cu suta marita, cum adica, cum calculez?

Alte discuții în legătură

Contract furnizor extern pj nerezidenta mmanu mmanu buna ziua incerc sa ma lamuresc cum sa procedez corect si legal situatia sta in felul urmator : - am incheiat un contract de servicii cu un furnizor extern, ... (vezi toată discuția)
Certificat de rezidenta fiscala ContSters56278 ContSters56278 In cazul unei PFA italiene care desfasoara activitati in Ro persoana prezinta in loc de certificat de rezidenta fiscala,o cerere catre Agentia ... (vezi toată discuția)
Evitarea dublei impuneri i_simina i_simina Cum se impoziteaza redeventele obtinute din Romania de catre un rezident al Italiei? Daca se impoziteaza in romania, prin retinere la sursa, care este temeiul ... (vezi toată discuția)