avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1129 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concedierea e la ITM?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concedierea e la ITM?

La ultima informare angajatorul a specificat ca decizia de concediere se afla la ITM, unde au trimis-o, de unde urmeaza sa se intoarca, si de abia atunci sa mi-o trimita mie (cred).

Doresc sa stiu daca aceasta este procedura, sau, asa cum imi confirma zvonurile de pe forumuri ITM ii ajuta pe angajatori.
Cel mai recent răspuns: w0lfshad3 , utilizator 14:04, 19 Octombrie 2009
Motivul este inscenarea creata de colega mea impreuna cu complicii ei in urma caruia au afirmat ca am agresat-o. Dupa ce mi-a facut observatie ca i-am mutat cosul de gunoi :O m-a injurat fara a fi interpelata si apoi tot ea a venit la mine la birou sa ma loveasca. Cand am vazut ca chiar vine la mine m-am ridicat si cand a intrat in raza de actiune am impins-o inapoi. Colega a incercat apoi din nou dar a intervenit un coleg. Apoi a raportat ca am lovit-o. N-am asistat la asemenea tupeu de cand sunt... De altfel nici macar unul din martori nu mentioneaza lovire ci agresare, iar eu nu ma simt de loc vinovat ca m-am aparat. De fapt, aceasta colega m-a hartuit pe toata durata angajarii si m-a amenintat cu lovirea adesea. I-a facut aceleasi lucruri si predecesorului meu in post, din care am auzit ca a facut-o nesimtita in sedinta si malefica chiar intr-un email. Se incadreaza perfect in tiparele identificate de literatura de specialitate ale hartuitorului:

[ link extern ] /

Am primit convocarea, m-am prezentat la ancheta cacialma, anchetatorii erau de bineinteles doua colege dintre care pe dna jurista am recunoscut-o a fi chiar cunostinta colegei cu mult tupeu iar cealalta nu putea fi impartiala din afirmatiile si tratamentul care mi l-a acordat. Mentionez ca jurista a si afirmat la aceasta convocare "ca nu pot depune referat impotriva colegilor fiindca nu sunt angajat la ei" dar si "suntem obligate sa te concediem pe motive disciplinare". Deasemenea au si omis o sumedenie de lucruri in procesul verbal pe langa cele care le-am mentionat. Nu am vazut CIM la cerere atunci desi l-am citit si semnat la inceput deci e cu CCN, RI nici nu stiam ca exista, nu mi s-au dat copii dupa declaratiile asa zisilor martori dar le-am citit. Foarte sumare spre diferenta de ce am inaintat eu la organele de drept. Am original din procesul verbal chiar. La fel de sumar. Ma asteptam sa faca tot ce au facut dar tot nu ma pot abtine sa nu ma supar.
O sa aiba parte si ANES-ul de aceleasi reclamatii administrative imediat cum aflu unde le depun, directoarea se face vinovata de discriminare cu "nu este discriminare de gen ce ne-ai relatat" si "nu poti reclama o colega rautacioasa". Fantastic... #-o fiindca am reclamat in special comisia disciplinara. Deasemenea daca fugeam mi se respecta dreptul la demnitate in munca? Si trebuia sa o iau la fuga de fiecare data cand avea colega chef de bataie?

P.S. N-au voie sa-mi "manance" din termen:
ART. 268 din Codul Muncii
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.

Pentru ca mai apoi, in acelasi articol se prevede:
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Ultima modificare: Duminică, 18 Octombrie 2009
w0lfshad3, utilizator
w0lfshad3 a scris:

Daca ITM accepta concedierea incalca legea care spune ca trebuie sa am antecedente, incalcari repetate conform regulamentului intern (care nu il am la cunostinta nici nu l-am semnat implicit) sau fapta sa fie grava.

In functie de gravitatea abaterii savarsite de salariat, comisia si apoi angajatorul, pot decide desfaceera CIM fara a fi obligate sa treaca prin toate celelalte sanctiuni expuse in lege.
Nu conteaza daca nu salariatul a mai avut abateri. Se poate intampla ca un salariat sa comita la un moment dat o abatere atat de grava care sa se "incadreze" direct in desfacerea disciplinara a CIM.
Lasand la o parte faptul ca m-am aparat, poate constitui o fapta grava faptul ca am imbrancit pe cineva dupa ce a venit la mine la birou sa ma loveasca? Eu inteleg ca mi-au inscenat-o pe 11.09, dar asta nu ma face Ben Laden!
Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2009
w0lfshad3, utilizator
Din momentul in care primiti decizia de incetare aveti termen 30 de zile sa o contestati la Tribunal. Litigiile de munca sunt scutite de taxe (taxa de timbru) si va puteti sustine dreptul in instanta.

PS: nu trebuie sa uitam ca violenta nu duce la nimic bun, ci doar la agravarea situatiei.
Mie mi se pare discriminare pura faptul ca practic agresiunea a fost de partea colegei, dar fiindca e fata ii suporta orice fel de comportament. Cat despre mine, stiu preciz ca exista intelegeri "neoficiale" in firma, altfel ceea ce a facut colega de-a lungul timpului ar fi dus-o la concediere de mult.

P.S. fuga din fata gresorului nu duce doar la mai multa agresiune dar si la forfeitul tuturor drepturilor pe care le are victima, pentru inceput care e demnitatea mea in munca daca trebuie s-o iau la fuga de cate ori se trezeste careva ca are chef sa dea in mine? Deasemenea mentionez ca aceasta colega n-are nici o retinere sa joace fotbal laolalta cu baietii unde i s-au intamplat fapte mult mai grave si pentru care nu s-a plans de agresiune. Nici nu pregeta sa se ia la injuraturi cu baietii cot la cot. Asa cum am spus, daca nu existau aceste intelegeri secrete intre ei, as fi fost scutit de o asemenea colega cu mult timp inainte sa ajung s-o cunosc.
Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2009
w0lfshad3, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca salariatul nu-si indeplineste obligatiile Secretara7 Secretara7 Unde scrie in Codul Muncii ca daca salariatul nu-si indeplineste obligatiile, adica daca angajatul refuza o anumita munca si din cauza aceasta firma pierde un ... (vezi toată discuția)
Victima a unei agresiuni! ContSters161126 ContSters161126 Astazi am fost victima unei agresiuni atat verbalecat si fizice din partea unui coleg la locul de munca. Incidentul a avut loc cu martori. Pentru ca situatia ... (vezi toată discuția)
Demisie ignorata gigelas gigelas Buna seara, Un angajat,care nu primea salariul la timp,a decis sa demisioneze invocand art.81 alin.(8) - din vina angajatorului. A depus demisia,insa ... (vezi toată discuția)