Vânzare casă moștenită către fiu. Este o modalitate sigură de a transmite proprietatea, sau contractul poate fi atacat de către moștenitorul rezervatar, după decesul vânzătorului?
Buna ziua,
Tatal meu are grija de bunica ramasa in viata si de gospodaria acesteia,el fiind singurul mostenitor,fratele lui fiind infiat de strabunici.
Eu mai am un frate,dar tatal meu ar vrea satreaca casa pe numele meu si donatia am inteles ca se poate ataca dupa moartea lui.
Cum ar fi cel mai sigur din punct de vedere legal sa fiu proprietar?
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Contract de vânzare cumpărare simplu, cu condiția să îi achitați prețul la modul concret și efectiv
Contract de vânzare cumpărare cu clauza de uzufruct viager, dar trebuie să fie prezent și fratele dvs la perfectarea actului și să recunoască faptul că actul are caracter oneros (ca i-ati dat bani tatălui) și nu e donație deghizată.
Contract de întreținere. Tata va lasa casa, în schimbul îngrijirii pana la deces.
Contract de renta viageră. Tata va lasa casa in schimbul obligației dvs de a-i achita lunar o sumă de bani, pana la deces.
daca la contractul de vanzare cumparare zic ca i-am dat suma de 20000 ron si doar mergem la notar sa facem actele se poate? eu ii dau sa zicem in transe lunare,dar el sa declare ca a luat toata suma de la mine
În primul rând, trebuie ca si notarul să facă o evaluare a bunului in functie de valorile din expertiza notariala. Dacă valoarea rezultată este cu mult mai mare decat pretul declarat de dvs, înseamnă că prețul nu e serios și atunci va trebui să îl reconsiderati.
In al doilea rand, tatăl dvs poate declara orice, doar ca o sa vina fratele și o sa invoce faptul că tata nu a primit nici un ban și actul de fapt este simulat, fiind o donație deghizată. În atare situație, dvs va trebui să demonstrații in instanta plata efectivă a prețului. Dacă nu veti reusi, prezumția de donație va opera in favoarea fratelui dvs, iar actul de vânzare cumpărare are toate șansele de a fi desființat.
Deci contract de întreținere până la deces...el momentan se întreține singur...in cazul in care cade la pat sa il ajut cu alimente...medicamente..intru-un viitor mai îndepărtat.. ..si care ar fi costurile exacte si fratele meu poate sa il atace in vreun fel dupa moartea tatălui?