avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vânzare casă moștenită către fiu. Este o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vânzare casă moștenită către fiu. Este o modalitate sigură de a transmite proprietatea, sau contractul poate fi atacat de către moștenitorul rezervatar, după decesul vânzătorului?

Buna ziua,
Tatal meu are grija de bunica ramasa in viata si de gospodaria acesteia,el fiind singurul mostenitor,fratele lui fiind infiat de strabunici.
Eu mai am un frate,dar tatal meu ar vrea satreaca casa pe numele meu si donatia am inteles ca se poate ataca dupa moartea lui.
Cum ar fi cel mai sigur din punct de vedere legal sa fiu proprietar?
Ultima modificare: Luni, 29 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cataleata , utilizator 14:51, 29 Ianuarie 2018
Mama este in viata?
Mama a decedat în 2013
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chestia cu atacatul donatiei, sta in felul urmator: copiii sunt mostenitori rezervatari. Legea le acorda o cota din masa succesorala, chiar impotriva vointei parintilor, manifestata prin donatii sau testamente.
Adica, daca tata ii face o donatie lui X sau un testament, prin care ii lasa tot, orice-ar fi, trebuie sa respecte rezerva copiilor.
Rezerva succesorala este de 1/2 din cota legala.
In mod nomal, averea parinteasca s-ar imparti intre dvs si frate, cate 1/2 fiecare.
Deci rezerva succesorala a fratelui e de 1/4
Daca tata va lasa TOT, da, fratele poate sa "atace" donatia sau testamentul pentru incalcarea acestei cote de 1/4.
Insa tata nu va lasa tot. Mai exista si alte bunuri, din care fratele sa isi satisfaca aceasta rezerva succesorala.
Asadar, nu exista temei legal pentru "atacarea" donatiei. Decat daca tata va lasa o casa la Paris, care valoreaza mult mai mult decat apartamentul.
Apoi, si daca prin absurd, fratele deschide o actiune pentru reductiunea donatiei, actul sub orice forma ramane in picioare, iar fratele fie va primi o parte fizica din imobil, reprezentand cota lui de 1/4 ori va trebui sa ii achitati o suma de bani.
Deci raman3 varianta cu contract de întreținere și sa fac dovada prin chitanțe.. ..bonuri fiscale..sa am dovada ca ii achit facturi.. .ii mai iau de mancar3..Tata nu ma condiționează sa fac acest lucru....oricum il voi ajuta la bătrânețe.. ......Deci întreținerea.. .nu este condiționată de frecventa plăților.. .? atata timp cat el se descurcă din salariul lui....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunurile proprii dobandite prin mostenire pot fi lasate la randul lor prin testament? medeea77 medeea77 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie juridica: Bunicul meu (91 de ani) a mostenit anumite bunuri in urma cu 6 luni, in acest sens existand un ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, tatal meu are un apartament pe numele sau iar eu am ... blondie blondie Buna ziua, tatal meu are un apartament pe numele sau iar eu am o sora vitrega din partea tatalui. El ar vrea sa se asigure ca dupa ce nu va mai fi, acest ... (vezi toată discuția)
Vocatie succesorala. reprezentarea ContSters297911 ContSters297911 Buna ziua fiind 3 copii la parinti, unul dintre copi decedeaza, cum se imparte mostenirea persoana decedata avand la randul ei 2 copii ... (vezi toată discuția)