avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se poate înființa o asociație dacă nu sunt ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se poate înființa o asociație dacă nu sunt toți proprietarii de acord?

Se poate infiinta o asociatie in conditiile urmatoare ?
3 apartamente au cate un proprietar fiecare, 2 apartamente au cate 2 proprietari (sot sotie egal), 2 apartamente apartin dezvoltatorului, 3 apartamente apartin constructorului. Daca dezvoltatorul si constructorul nu ajung la o intelegere cu niciunul din primii 5 proprietari nu va exista niciodata o asociatie de proprietari ? Pentru ca am inteles ca constituirea se poate realiza functie de numar apartamente, nu de numar proprietari. Este adevarat ?
Ultima modificare: Miercuri, 31 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: -ELLA- , utilizator 22:40, 31 Ianuarie 2018
Legea 114/1996
Articolul 35
In cladirile de locuit cu mai multe locuinte, proprietarul raspunde de asigurarea conditiilor de functionare normala a locuintei aflate in proprietate exclusiva si a spatiilor aflate in proprietate indiviza.
In acest scop proprietarii se pot constitui in asociatii cu personalitate juridica.

Legea 230/2007 Capitolul III Drepturile şi obligaţiile proprietarilor
Articolul 9
Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au dreptul să participe, cu drept de vot, la adunarea generală a proprietarilor, să îşi înscrie candidatura, să candideze, să aleagă şi să fie aleşi în structura organizatorică a asociaţiei de proprietari. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana în cauză trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu.
Articolul 10
(1) Proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi au acces, la cerere, la orice document al acesteia.
(2) La solicitarea scrisă a proprietarului, preşedintele şi administratorul asociaţiei de proprietari au obligaţia să elibereze în scris o adeverinţă prin care să prezinte situaţia cheltuielilor privind întreţinerea, defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul al penalităţilor.

Legislatia privind asociatiile de proprietari este intr-un proces de schimbare. Proiectul de lege este la Camera Deputatilor.
Va sfatuiesc sa mai asteptati pana la intrarea in vigoare pentru a face demersurile necesare infiintarii asociatiei de proprietari. Vor fi reguli noi, mult mai stricte.
Consultati proiectul de lege
[ link extern ]

Interventie moderator

@-ELLA-, nu mai postati mesaje consecutive, aveti posibilitatea sa editati, completati, modificati un mesaj o perioada de 30 minute prin apasarea butonului "Modifica" si apoi "Salveaza modificari"
Ultima modificare: Miercuri, 31 Ianuarie 2018
cyan, moderator
@-ELLA-, cu parlamentarii si politicienii actuali, adoptarea unei legi care sa inlocuiasca forma in vigoare a Legii 230/2007 ii va prinde pe cei 5 proprietari in postura de a-si plimba stranepotii prin parc.
Atat dezvoltatorul cat si constructorul sunt proprietari de drept in baza unui act de partaj in care li se recunoaste acest drept. Nu am acces la alte acte referitoare la statutul lor de proprietari.
Multumesc pentru sfaturi. Poate ma indrumati si catre un cadru juridic care ma poate ajuta vazand efectiv actele pe care le posed.
In timp ce citeam mesajele postate, chiar vroiam sa va intreb daca stiti cu exactitate ca dezvoltatorul si constuctorul sunt proprietari 100% pe apartamentele respective.
Stiu ca este greu de obtinut aceste informatii, dar nu este imposibil.
Adevarul este ca atata timp cat unele din apartamentele dintr-un imobil nu sunt instrainate, ca in cazul dvs. cu contarct de vanzare/cumparate, apartamentel sunt ale dezvoltatorului, dar nu cred ca sunt intabulate pe pers. fizica, asa ca eu nu mi-as face probleme din acest motiv
In al doi-le rand, sa nu va fie teama ca in cazul unui vot de 5/5, nu se poate lua o hotarare in cadrul unei A Generale.
In Legea 230/2007 se spune ca;
ART. 25
(1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor de investiţii pentru consolidare, reabilitare şi modernizare, votul fiecărui proprietar are o pondere egală cu cota-parte din proprietatea comună;
c) proprietarul poate fi reprezentat în adunarea generală de către un membru al familiei sau de către un alt reprezentant care are o împuternicire scrisă şi semnată de către proprietarul în numele căruia votează;
d) un membru al asociaţiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai mulţi membri absenţi, dacă prezintă împuternicire semnată de către proprietarii în numele cărora votează;
e) în cazul unui vot paritar, votul preşedintelui asociaţiei de proprietari este decisiv.

Ideea este sa va alegeti un presedinte care sa va reprezinte interesele.
Succes!
Se poate scoate un extras de CF pentru informare pentru apartamentele respective dar sunt implicate niste costuri care nu se justifica.
Pentru a va proteja in cazul in care cei doi va vor solicita plata consumurilor initiati demersuri pentru contactactarea furnizorilor de utilitati in vederea incheierii contractelor individuale sau pe asociatie. Astfel veti afla si in ce conditii detin dezvoltatorul si constructorul contractele de utilitatile si cum ii puteti inlocui in contracte cu asociatia.

Alte discuții în legătură

Bună ziua! În luna martie a anului trecut am achiziționat ... Roxana Craciun Roxana Craciun Bună ziua! În luna martie a anului trecut am achiziționat un apartament prin credit ipotecar de la un dezvoltator. Începând cu luna aceasta am achitat ... (vezi toată discuția)
Curent electric de la "organizarea de santier" ifratila ifratila Care este legalitatea conectarii la curentul tip \"organizare de santier\" si daca este legal ca acesta sa fie platit de proprietari. Locuiesc intr-un bloc ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de proprietari carla5025 carla5025 Cate voturi are un proprietar care are mai multe apartamente. Va putea sa se opuna infiintarii asociatiei de proprietari daca detine 30% din apartamente si mai ... (vezi toată discuția)