avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Buna ziua,
Am o intrebare: mătușa mea (încă traieste si e sănătoasă) mi-a lăsat prin testament casa si masina ei. Nu are copii, soțul(unchiul meu) a murit, iar părinții ei au murit. În momentul încheierii testamentului, părinții ei erau in viata, iar în prima parte a testamentului scrie in legatura cu părinții (caci atunci erau in viata) ca renunta sa ii puna moștenitori, in favoarea mea.
Intrebarea e urmatoarea:
Dacă părinții mătușii mele au murit dupa întocmirea testamentului, deși cand a fost făcut testamentul aceștia trăiau...eu cum dovedesc ca aceștia nu mai traiesc pentru a se prezenta la notar pentru succesiune? Nu am certificatele de deces... iar din cate am inteles, copiii, părinții si soțul sunt chemați la notar pentru dezbaterea moștenirii.
Mătușa mea are un frate...Se poate sa imi faca neplăceri în legătură cu testamentul? Adică sa atace acest act pentru a primi si el ceva?
Multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Oana382016 , utilizator 20:01, 22 Februarie 2018
Daca matusa doreste sa va lase un imobil dvs si alt imobil unei alte persoane, sa revoce tot si sa incheie un singur testament, care sa cuprinda 2 legate (unul in favoarea dvs si unul in favoarea celeilalte persoane).
Poate sa faca 7 testamente. Doar ultimul va fi luat in considerare.
Multumesc mult pentru ajutor!
Ne gândeam că nu e nicio problemă sa fie doua testamente, cu bunuri diferite, pentru persoane diferite...
Dar se pare ca nu e asa. Trebuie să refacem actele.

Multumesc pentru ajutor!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ne gândeam că nu e nicio problemă sa fie doua testamente, cu bunuri diferite, pentru persoane diferite...

Puteti citi aceasta discutie, e f interesanta

www.avocatnet.ro/forum/discu...

ce nu am inteles eu, e ce s-a schimbat in dorinta matusii de cand v-a facut testamentul si de ce ar fi nevoie de altul.
Vrea sa va lasa doar casa si masina ? ok, nu e nimic in neregula cu testamentul ala.
Daca vrea sa va lasa dvs casa si masina si cine stie cui.. alt bun, chair daca ar exista 2 testamente, ambele ar fi valabile ca sunt bunuri diferite, nu exista dispozitii contrare.
Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2018
gi-jane2, moderator
Multumesc mult!
Ideea era ca ea tot asa vrea sa ramana tratamentele...mie casa si masina, iar altei persoane alta casa. Si dilema mea era daca sunt valabile ambele testamente (fiind făcute de aceeași persoana), deși sunt bunuri diferite; ambele fiind făcute în ani diferiți...
Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2018
Oana382016, utilizator
eu v-am dat link-ul ca sa cititi de fapt mesajul d-nei avocat Romascanu care zice asa.

Cand vorbim despre doua testamente: unul mai vechi si unul mai nou, trebuie sa fim atenti la continutul lor.

Caci pot sa fie valabile ambele testamente sau numai ultimul (cand ultimul il revoca expres sau tacit pe primul)

Cand se intampla ca ultimul sa-l revoce pe primul?
Cand scrie expres in ultimul testament ca-l revoca pe primul
Sau, cand fara sa scrie expres, ultimul testament contine dispozitii contrare sau incompatibile cu primul.

Exemple pe intelesul tuturor:

Daca printr-un testament las apartamentul lui Ion si prin al doilea testament las casa de vacanta lui Gheorghe, nu exista nicio contrarietate. Ambele testamente sunt valabile (daca in ultimul nu scrie expres ca-l revoca pe primul).

Dar daca las aceeasi bun (casa de vacanta) atat lui Ion, prin primul testament, cat si lui Gheorghe, prin al doilea testament, atunci ultimul testament il revoca pe primul (chiar daca nu scrie expres despre revocare) pentru ca exista contrarietate intre ele.
In acest din urma caz este valabil ultimul testament - testamentul pentru Gheorghe.

Din punct de vedere juridic este posibil ca acelasi bun sa fie lasat pentru doua persoane. Dar prin acelasi testament.

Dar daca las acelasi bun prin doua testamente succesive se considera ca ultimul testament il revoca pe primul.

si cu asta sper sa va lamuriti ca sunt ambele valabile- adica vor fi ,
dar pt ca tot e in viata matusa si inteleg ca ambele testamente sunt autentificate, mergeti cu ele intru lamurire deplina la un notar/avocat.

Alte discuții în legătură

Succesiune fara mostenitori rezervatari dariad dariad In cazul dezbaterii unei astfel de succesiuni, cum se procedeaza? Caz concret. Persoana care decedeaza se presupune ca a lasat un testament sau a avut ... (vezi toată discuția)
Testament paraschiv mariana paraschiv mariana Buna seara, Am un unchi(fratele bunicii) care mi-a facut un testament in fata unui avocat, pentru toate bunurile sale mobile si imobile. Sotia unchiului a ... (vezi toată discuția)
Bună ziua ! testamentul sora bunicii mele mi-a lăsat mie și ... Ella.T Ella.T TESTAMENT Sora Bunicii mele mi-a lăsat mie și mamei mele Testament zicând că după moartea ei va reveni nouă totul . Întrebarea mea este: Dacă sunt ... (vezi toată discuția)