avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1081 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Unde se tin actele organizatiei?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Unde se tin actele organizatiei?

Buna ziua!
Exista o lege care prescrie unde trebuiesc tinute actele (financiare si nu numai) ale unei firme sau organizatii (in acest caz este vorba de un ONG, asociatie culturala)? Sau este la decizia respectivei organizatii?

Momentan presedintele tine toate actele acasa. El spune ca ar fi la contabila care face contabilitatea asociatiei, ceea ce insa nu este adevarat. Motivul real este ca nu vrea sa vada nimeni ce se intampla cu banii.
Fapt este ca documentele nu se afla la sediul organizatiei.

Prin acte si documente ma refer la: deconturi, plati (achizitii, salarii, chirie sediu, bani intrati si iesiti), contracte de munca, contracte cu parteneri/donatori/sponsori, statutul organizatiei, corespondenta, procese verbale de sedinte, etc.

Nu stiu daca am postat intrebarea mea in subforumul potrivit.
Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Radu Palu , utilizator 15:49, 17 Noiembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
in principiu proces civil. Ca sa fie unul penal, trebuie sa se fi comis o infractiune. In sine refuzul de a arata actele sau faptul ca e contabilul totodata si cenzor nu e infractiune....
Multumesc, domnule Mititean pt. raspunsuri. Ma ajuta.

Situatia nu s-a schimbat intre timp si voi fi nevoit sa merg pe calea procesului.
Imi este clar, multumita explicatilor Dvs. vaste, care sunt punctele pt. care intentez procesul. Dupa enumerarea acestora, trebuie insa si sa cer instantei ceva, ceea ce nu-mi este clar in ce poate consta.
Cine trage la raspundere si cine sanctioneaza? Cer sanctionarea presedintelui (sau a consiliului director in totalitate, nici asta nu-mi este clar) de catre judecator? Demite si sanctioneaza el sau acest lucru este lasat la latitudinea adunarii generale?
Inteleg ca completul de judecata/judecatorul constata ilegalitatile. Dupa (si daca) se intampla asta, cine stabileste consecintele, respectiv eu trebuind sa cer (?) sanctionarile, care ar fi acestea si cum le formulez?
Treaba cea mai suparatoare este, ca presedintelui nu-i este frica de nimic altceva decat de o sentinta penala in defavoarea sa.
O sentinta civila nu-l impresioneaza, plateste asociatia (ONG cultural suntem), s-a mai intamplat. Chit ca legea zice ca ar purta intreaga responsabilitate, cine sa impuna sa plateasca din buzunarul propriu?

Este functionarea organizatiei contrar statutului de domeniul penalului?
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2020
Radu Palu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
in sine functionarea asociatiei cu nerespectarea unor prevederi statutare este un ilicit in sfera civila, nu penala. Pe cel vinovat trebuie sa il traga la raspundere persoana juridica, deci Adunarea Generala ar trebui sa il demita si sa declanseze "actiunea in raspundere:". Daca majoritatea membrilor insa e de partea lui, e o problema. Mai poate sa il dea direct in judecata o persoana prejudiciata, fie ca e membru, fie ca nu e membru, pentru ca in conformitate cu prevederile legale, membrii consiliului director deci si presedintele raspund personal si solidar intre ei si cu asociatia ca persoana juridica pentru prejudiciile produse de ei prin actiuni sau inactiuni ilegale, de exemplu nerespectarea unor prevederi statutare. Adica pt asemenea fapte poate fi data in judecata si obligata la plata de daune doar asociatia, sau doar membri ai organelor de conducere, sau si unii si altii.... Iar deciziile ilegale ale organelor de conducere pot fi atacate in instanta si anulate la cererea membrilor care au termen 15 zile de cand au aflat de acea hotarare nelegala
A mai trecut un an, a mai avut loc o adunare generala.
Presedintele a cerut sa fie imputernicit sa facat toate modificarile pe care le considera necesare in statut. Motivul invocat este ca de curand legea prevede ca numele asociatilor trebuie sa cuprinda in nume cuvantul asociatie.
Poate fi imputernciit in modul acesta general de a face modificari sau e legala doar imputernicirea punctuala, cu mentiunea exacta a fiecarei modificari?
La adunarea generala presedintele desemneaza un secretar care scrie procesul verbal. Ce este scris in procesul verbal nu stiu pt. ca 1. nu a fost citit la sfarsitul sedintei ci doar s-a semnat pe o hartie separata de catre fiecare participant (procesul verbal existand la acel moment doar in calculator, asa l-a scris cel desemnat, btw. mare prieten cu presedintele) si 2. nu mi se arata procesul verbal in forma sa definitiva, desi adunarea a avut loc de mai bine de 2 luni si am cerut s-o vad.
Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2020
Radu Palu, utilizator

Alte discuții în legătură

Inceteaza calitatea de membru prin neplata cotizatiei? Radu Palu Radu Palu O asociatie are membrii care n-au mai platit cotizatie de membru de ani de zile. Nu exista in statut nici un fel de dispozitie care sa reglementeze modul in ... (vezi toată discuția)
Control asociatie haller haller Buna ziua, 1. Cum se poate cere un control/audit in legatura cu cheltuielile unei Asociații de părinți din cadrul unei scoli. 2. Cum se schimba ... (vezi toată discuția)
Expirare mandat presedinte, cd, cenzor unarcisa unarcisa Buna ziua. In cadrul unei asociatii expira mandatul de 4 ani al presedintelui, al vicepresedintilor, al membrilor Consiliului Director, precum si al cenzorului ... (vezi toată discuția)