avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1087 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj in justitie!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj in justitie!

Va rog a ma ajuta cu un raspuns!Daca nu am facut cerere reconventionala ptr. partaj...acel 50-50%pe care cu onor statul roman i-l ofera si celui care considera ca nu are nici o obligatie fata de fosta familie.....se poate modifica pe parcursul procesului daca aduc anumite probe....sau ramane ca in cursul procesului sa se mai faca doar evaluarea !Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 12:26, 23 Octombrie 2009
Cererea reconventionala se formuleaza atunci cand cel chemat in judecata are pretentii in legatura cu cererea principala. Cum s-a formulat cererea principala? S-a solicitat a se partaja bunurile in cote egale? Daca nu s-a cerut in mod expres acest lucru (si, dupa opinia mea, chiar daca s-a cerut) instanta oricum are obligatia sa stabileasca calitatea de coproprietar a fiecarei parti, dar si cota parte ce se cuvine fiecareia. Daca din probele administrate va rezulta o cota mai mare de contributie, instanta va trebui sa dea o hotarare in consecinta.
Sfatul meu este ca pentru eventualele imbunatatiri sau alte cheltuieli legate de imobil (poate chiar si pentru constatarea unei cote mai mari de contributie - daca intradevar s-a realizat o contributie mai mare la momentul dobandirii bunului) sa se formuleze o cerere in constatare, prin actiune separata, pentru care sa se ceara conexarea cu actiunea de partaj - pentru ca nu s-ar putea judeca altfel decat impreuna cu partajul.
Stabilirea cotelor ce se cuvin fiecarui coproprietar nu are nici o legatura cu atribuirea efectiva a bunului, aceasta atribuire urmand a se face in functie de multe alte aspecte relevante, iar in situatia in care spuneti ca reclamantul nici nu mai locuieste in apartament nu vad cum instanta ar putea sa dispuna ca apartamentul sa-i fie atribuit acestuia.
Sprijinul de la inceput a unui avocat/jurist v-ar fi scutit de toate framantarile dumneavoastra de acum. Nu ati formulat nici intampinare - rapsuns la pretentiile reclamantului? Prin intampinare v-ati fi propus si probele pe care va bazati in sustinerea pozitiei dumneavoastra.
Mult curaj in continuare!
Va multumesc mult pentru raspunsul detailat oferit!ce e mai grav este ca nu am stiut cu cine am stat in casa 23 de ani...si din cauza caruia cariera mea a avut realmente de suferit!
Conform art.119-120 c.pr.pen.,puteti formula cerere reconventionala cu respectarea termenului prevazut in acest sens(la primul termen la care partile sunt legal citate)sau cu depasirea termenului,in cazul prev.de art.135 c.pr.civ.De asemeni puteti introduce o cerere modificatoare privind marirea cuantumului contributiei dvs.la dobandirea bunurilor.
Problema este sa puteti dovedi dovedi contributia dvs.majora in dobandirea bunurilor.
Acestea se dovedes cu probatorii cu acte,interogatoriu,martori si exepertize de evaluare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj zuzi zuzi Acum 10 zile am introdus la tribunal actiunea de divort din culpa comuna, impreuna cu partajul. La partaj am cazut de acord cu sotul meu ce si cum impartim. In ... (vezi toată discuția)
Partaj danielaburlea danielaburlea Bunaseara. Sunt in actiune de partaj cu fostul meu sot.Am avut deja 2 termene de care eu nu am stiut nimic.Acum am aflat ca pe 13 mai am un proces ... (vezi toată discuția)
Intampinarea pentru partaj lelia20052006 lelia20052006 Divortata in aprilie 2006, am ramas in apartamentul cu 3 camere , impreuna cu cei 2 copii rezultati in urma casatoriei(atunci unul clasa a8-a,a dat capacitatea ... (vezi toată discuția)