avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Actiune in justitie a mai multor salariati pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Actiune in justitie a mai multor salariati pentru recuperare drepturi salariale

Buna ziua,
Un grup de angajati vor sa initieze o actiune in justitie pentru recuperarea sporului de vechime neacordat incepand cu anul 1993 si pana in prezent. Intrebarea mea este daca putem da angajatorul in judecata in mod colectiv sau trebuie neaparat individual. Si ce sanse am avea sa recuperam acesti bani? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mamalui matei , utilizator 08:56, 1 Mai 2011
In cel mai rau caz luati sporul de vechime pe 3 ani in urma...
Dar atentie, daca sporul de vechime este cuprins in salariul brut negociat si acest fapt este specificat in cim sau ccm pe unitate, nu aveti castig de cauza.
Ultima modificare: Vineri, 23 Octombrie 2009
Marioara Maftei, utilizator
Nu mai avem CCM in vigoare la nivel de unitate de cativa ani pentru ca suntem sub 20 angajati. In regulamentul intern nu sunt prevederi referitoare la salarizare sau sporuri. In CIM scrie: salariul lunar este de X lei, salariul de baza este de X lei (aceiasi suma). S-ar putea, dar nu stiu exact (nu mai am cum sa verific) ca prin vreun CCM din anii anteriori sa fie stipulat ca sporul de vechime este inclus in salariu. Dar din moment ce de cel putin 3 ani nu mai avem CCM, eu cred ca ar fi intemeiata cererea noastra in instanta. Ce parere aveti? Ma iertati ca insist, dar suntem intr-o situatie grea, este posibil sa ne pierdem locurile de munca fiind supusi zilnic unei hartuieli agresive din partea angajatorului. Am vrea sa ripostam intr-un fel si sa-i aratam ca nici el nu a procedat corect (legal). Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 23 Octombrie 2009
corina_alice, utilizator
corina_alice a scris:

Va rog, ati putea sa spuneti in limbaj comun ce inseamna ca termenul de prescriere poate fi intrerupt. Adica, daca angajatorul recunoaste ca nu a dat spor de vechime, nu mai pot cere sporul de vechime cuvenit pentru ultimii trei ani?


Cauzele de întrerupere a prescriptiei sunt:
a) recunoaşterea dreptului a cărui acţiune se prescrie, făcută de cel în folosul căruia curge prescripţia;
b) introducerea unei cereri de chemare în judecată sau de arbitrare.
c) printr-un act incepator de executare.
@corina-alice
avand in vedere ca nu sunteti familiarizata cu termenii,cu prevederile legale in vigoare,incercati sa castigati timp,angajati avocat si demarati actiune in instanta
Ultima modificare: Vineri, 23 Octombrie 2009
ynocentta, utilizator
ART. 166
(1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului.


Puneti-l sa dea declaratie despre drepturile dvs salariale, daca minte mergeti in penal cu fals in marturii sau declaratii cu martorii dvs. Nu cred ca va minti insa, si atunci conform alineatului 2 va veti obtine toate drepturile salariale. Daca minte i se va intocmi si dosar penal si va si pierde daca aveti martori.
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2009
w0lfshad3, utilizator

Alte discuții în legătură

Desfasurare litigiu de munca smeagull smeagull Buna seara, sunt la primul litigiu de munca privind plata unor sporuri salariale. reprezint angajatorul si, cum nu am multa experienta, am nevoie de un ... (vezi toată discuția)
Prescriptia Lungu Constantin Lungu Constantin ce articol din lege prevede prescriptia drepturi banesti catre angajati de la o societate cu capital majoritar de stat ? (vezi toată discuția)
Intampinare(primar)- spor 15% salariati invatamant Patri_C Patri_C Cum se face o intampinare impotriva sindicatului din invatamant pentru sporul 15% retroactiv din 2010? (vezi toată discuția)