avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Actiune in justitie a mai multor salariati pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Actiune in justitie a mai multor salariati pentru recuperare drepturi salariale

Buna ziua,
Un grup de angajati vor sa initieze o actiune in justitie pentru recuperarea sporului de vechime neacordat incepand cu anul 1993 si pana in prezent. Intrebarea mea este daca putem da angajatorul in judecata in mod colectiv sau trebuie neaparat individual. Si ce sanse am avea sa recuperam acesti bani? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mamalui matei , utilizator 08:56, 1 Mai 2011
Dna. corina_alice, ati mentionat ca: "S-ar putea, dar nu stiu exact (nu mai am cum sa verific) ca prin vreun CCM din anii anteriori sa fie stipulat ca sporul de vechime este inclus in salariu."

Daca intr-unul din contractele colective de munca din anii anteriori a fost stipulat ca sporul de vechime se include in salariu, atunci nu aveti dreptul la sporul de vechime, deoarece acesta a fost inclus in salariu. Evident, ca acest lucru trebuie sa se si fi intamplat in fapt.

Drept urmare, actiunea dvs. nu este intemeiata daca astfel stau lucrurile, iar in instanta nu veti avea castig de cauza, pentru ca angajatorul nu se afla in culpa.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Octombrie 2009
Gabriela CHIRAZOF, Avocat
ynocentta a scris:

Distina Antoanela,
aplicarea unitara a prevederilor in vigoare obliga instanta sa dea curs actiunii,sa analizeze competent probele in baza carora sa se pronunte.
Cand ati sustinut eventuala respingere a actiunii ca inadmisibila ,ce elemente ati avut in vedere?

Nu vreau sa intru in plocemici , dar exista competenta materiala ...iar incalcarea acesteia conduce la respingerea cererii ca indmisibila....doar nu sesizati instanta ":la comun" cu toate temeiurile civil, munca , administrativ...Sau daca da:Succes!

In ce priveste discutia, ar fi excelent daca puteti sa-l determinati pe angajator sa recunoasca expres aceste drepturi, astfl incat sa se suspende termenul de prescriptie.

In rest , aveti sanse in sistanta, dar, asa cum am spus e bine sa mergeti pe actiuni individuale, din motivele pe care le-am explicat deja, cu atat mai mult cu cat spuneti ca situatia se complica ...

Despre CCM la nivel de unitate din anii anteriori nu stiu cum va putem noi ajuta..dvs, sau un avocat in numele dvs. ar putea sa faca rost de el

Incalcarea competentei materiale a unei instante nu duce la respingerea cererii ca indmisibila .. ci la :
1. declinarea competentei de solutionare a cererii in favoarea instantei competente;

2. daca instanta necompetenta va pronunta o hotarare atunci aceasta hotarare va fi anulata de catre instanta ierahic superioara in urma exercitarii caii de atac impotriva acelei hotarari:
freeelis a scris:

Incalcarea competentei materiale a unei instante nu duce la respingerea cererii ca indmisibila .. ci la :
1. declinarea competentei de solutionare a cererii in favoarea instantei competente;

2. daca instanta necompetenta va pronunta o hotarare atunci aceasta hotarare va fi anulata de catre instanta ierahic superioara in urma exercitarii caii de atac impotriva acelei hotarari:

de acord , numai ca purtam o discutie pe fond , nu procedurala...si nu cred ca a fost cazul sa mai pun in discutie si exceptiile de necompetenta materiala ..
Chair daca este o discutie de orice natura , consider ca trebuie sa se dea un raspuns cat mai aproape de realitate ... iar din punctul meu de vedere invocarea unei exceptii de necompetenta materiala nu duce la respingerea cererii ca inadmisibila (asa cum s-a postat).

Alte discuții în legătură

Desfasurare litigiu de munca smeagull smeagull Buna seara, sunt la primul litigiu de munca privind plata unor sporuri salariale. reprezint angajatorul si, cum nu am multa experienta, am nevoie de un ... (vezi toată discuția)
Prescriptia Lungu Constantin Lungu Constantin ce articol din lege prevede prescriptia drepturi banesti catre angajati de la o societate cu capital majoritar de stat ? (vezi toată discuția)
Intampinare(primar)- spor 15% salariati invatamant Patri_C Patri_C Cum se face o intampinare impotriva sindicatului din invatamant pentru sporul 15% retroactiv din 2010? (vezi toată discuția)