Buna ziua,
Un grup de angajati vor sa initieze o actiune in justitie pentru recuperarea sporului de vechime neacordat incepand cu anul 1993 si pana in prezent. Intrebarea mea este daca putem da angajatorul in judecata in mod colectiv sau trebuie neaparat individual. Si ce sanse am avea sa recuperam acesti bani? Va multumesc!
Nu cred ca are relevanta modul de solutionare a unor litigii, intrucat jurisprudenta nu este izvor de drept in Romania.
Aveti grija sa nu se prescrie dreptul dvs de a actiona in instanta pentru recuperarea sporului de vechime sau a indemnizatiei aferente clauzei de neconcurenta.
Daca sunt inca angajata a firmei( deci contractul este inca in derulare) , in contract individual de munca nu apare sporul de vechime niciunde dar in 2010( la 3 ani de la angajare) am primit un act aditional in care sunt informata ca acest spor este inclus in salariul lunar insa suma cu care mi s-a marit salariul nu justifica cei minim 25% ( am o vechime de peste 20 ani) , in acest caz pot considera ca termenul de prescriere a fost intrerupt?
In legatura cu Indemnizatia pentru clauza de neconcurenta , in contract la punctul in care se specifica salariul brut e trecut :
Salarizare:
1. Salariul lunar brut pentru o norma intreaga(8ore/zi) este de X lei Salariul lunar brut cuprinde urmatoarele sporuri permanente:
c) spor pentru clauza de neconcurenta: - %
si la: Alte clauze
e) Clauza de neconcurenta:
4. Indemnizatia lunaradatoratade angajator salariatului pentru obligatiile ce ii revin din clauza de neconcurenta este de 25%, spor permanent inclus in salariul lunar de brut , pe durata contractului individual de munca, “
In acest caz le cer sa imi faca dovada ca a fost inclus.
Tot in 2010 prin acelasi act aditional ei hotarasc astfel: clauza de neconcurenta sa se anuleze insa o "redenumesc" obligatie de fidelitate care, evident ca nu mai e "remunerata"!
La salariul lunar nu am observat diferente insa avand peste 20 ani vechime coincide procentul ... in instanta va trebui sa demonstreze ca au fost corecti si va trebui sa vina cu ceva care sa dovedeasca componenta salariala ... sper!
In fluturas nu au aparut niciodata distinct valoarea sporului de vechime si a celui de neconcurenta... NU E O DOVADA (?) ca nu au fost corecti coreland CIM, CCMUN , fluturasele ? Sunt foarte curioasa cum se vor justifica.
Mai am o nedumerire, am primit notificare prin care sunt anutata ca mi se restructureaza postul dar nu si o decizie in acest sens. Intrebare: care este procedura legala a acestor demersuri? Am citit ca acea decizie poate fi contestata in max.30 zile dar verbal mi s-a spus ca ea se emite la sfarsitul perioadei de preaviz.
Si drepturile banesti vor sa mi le plateasca in ziua in care se platesc salariile tuturor angajatilor si nu asa cum scrie in lege " la incheierea" CIM... HM!!!!
Ce sa va mai povestesc... acum 2 luni am primit aceeasi notificare dar pentru faptul ca era un post liber pe o alta divizie pe care eu l-am solicitat , ei au revenit si nu au mai desfiintat postul meu tocmai pentru a nu mi-l da pe acela... acum inteleg ca de fapt nu ma vor: problema e ca le sunt incomoda probabil si orice as face nu voi reusi sa imi pastrez postul...
Daca mai adaug si faptul ca au inceput sa faca restructurari din 2 in 2 luni... ma duce cu gandul la o concediere colectiva doar ca angajatorul doreste sa evite legea( nu vrea sa plateasca mai multe salarii compensatorii ) si din acest motiv ne " rareste "constant dar nu suficient de rapid incat sa declare concediere colectiva...
Ce ma sfatuiti sa fac?