avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 236 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Violarea intimitatii
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Violarea intimitatii

Buna seara,

Recent mi-a fost violata intimitatea prin furtul de pe cardul telefonului a unor date cu caracter personal. Ulterior a fost postat pe Youtube un filmulet in care apar eu in incinta locuintei personale, doar in pantaloni scurti. Filmuletul se afla pe cardul telefonului si nu fusese aratat nimanui, nemaifiind stocat altundeva. Apoi s-a facut publicitate filmuletului prin trimiterea mass a link-ului catre acesta pe Yahoo Messenger. Mentionez ca nu mi s-a furat telefonul. De asemenea cunosc persoana care a sustras datele si complicii acesteia. In continuare doresc sa iau masuri legale in aceasta privinta.
Va rog sa ma sfatuiti si sa imi spuneti, de asemenea, care sunt pasii legali care trebuie urmati, care este sanctiunea care poate fi aplicata atat pentru persoana care mi-a sustras datele cat si pentru complicii acesteia in conditiile in care pot aduce martori care sa ateste ca vinovata este persoana respectiva.

Va multumesc anticipat,

UltraMaster
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 18:35, 28 Octombrie 2009
Din pacate , conform celor expuse de catre dvs , este aproape imposibil de demonstrat ca "acele" persoane au postat pe youtube sau mai stiu eu unde acel filmulet! Asta doar daca nu au facut aceste operatiuni de acasa sau de la un ip care poate fi identificat si care sa aiba legatura cu ele! Fiindca in cazul unei postari de la un internet cafe proba cu martori nu este suficienta!B-)
Va imaginati ca ati fi putut singur sa postati si apoi cu 2 amici sa dati vina pe o persoana care va este antipatica sau pe care ati dori sa va razbunati! De aceea va spun ca proba cu martori nu este suficienta! Mai ales in cazul unui furt de informatii !
Totusi, sunt 2 GB de date cu caracter personal care pot fi folosite impotriva mea. Trebuie sa existe o modalitate prin care sa pot rezolva aceasta problema. Mentionez ca unii martori fac parte din categoria complicilor, ulterior hotarand sa spuna adevarul. Va rog mult spuneti-mi ce pot face in ultima instanta.

Multumesc
Sunteti usor confuza in exprimare
1-
Filmuletul se afla pe cardul telefonului si nu fusese aratat nimanui
,scuze,pentru ca nu ati precizat ,v-ati autoinregistrat sdau a mai existat si alta persoana ?
2-
De asemenea cunosc persoana care a sustras datele si complicii acesteia
Ca sa precizati ca aveti cunostiinta despre persoana care a sustras,rezulta ca aceasta a avut la indemana telefonul dvs cu acordul dvs .
Preluarea informatiilor de pe card necesita procedura obligatorie de detinere card cu fragmentarea informatiilor ce urmeaza a fi stocate intr-o unitate
externa ,eventual baza de date
Sanctiunea despre care invocati ca doriti sa fie aplicata invinuitului,este greu de aplicat,avand in vedere ca dvs nu ati sustinut si nu ati probat prejudiciile urmate de postarea inregistrarilor pe YM.
Eventual puteti invoca dreptul de autor,respectiv aspectul ca inregistrarea a fost utilizata si facuta public fara acordul dvs .
In conditiile in care pot aduce martori care sa ateste ca vinovata este persoana respectiva

Nu va suparati ,dar sunt aspecte evident contradictorii ,pe de o parte precizati nu fusese aratat nimanui ca ulterior sa reveniti si sa mentionati pot aduce martori care sa ateste ca vinovata este persoana respectiva.Pai sa-mi fie cu iertare, daca filmuletul nu fusese aratat nimanui ,martorii ce pot confirma,
neavand cunostiinta despre continutul cardul telefonului dvs ?
Daca martorii sustin si declara ca l-au vazut pe invinuit cu telefonul ,telefonul a intrat in detinerea acestuia cu acordul dvs .
Pentru lamurirea dvs ,apreciez util si necesar ,in viitor sa va protejati cu mai multa atentie obiectele personale.
In raport de postarea filmului pe net si cazuistica in domeniu,foarte putine persoane vatamate au obtinut satisfactie in instanta.
De preferat cu probele pe care le detineti ,contactati avocat specialist,care eventual studiind probele si martorii dvs ,va poate lamuri asupra sanselor dvs intrun eventual demers in instanta
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2009
ynocentta, utilizator
Nu sunt femeie.
Sunt barbat.
Nu sunt filmat in ipostaze indecente.

1. A fost autoinregistrare. N-a existat o alta persoana care sa ma filmeze.

2. Am locuit in acelasi apartament cu persoana respectiva in camere diferite. Probabil dormeam in momentul in care s-a petrecut fapta.
Telefonul meu este proprietate personala si protejat prin parola. Datele au fost extrase prin scoaterea si introducerea cardului in alt mediu de acces pentru a ocoli protectia. apoi cardul a fost introduls in telefonul meu ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic. Mai mult NU am dat si nu voi da vreodata acordul meu cuiva pentru a-mi accesa telefonul.
3. Persoana respectiva s-a deplasat in alta locatie si a pus la dispozitia altor persoane mai sus numite complici toate datele sustrase de la mine. Martorii fac parte din cercul de persoane care au luat parte la aceasta intalnire si au decis ulterior sa spuna adevarul. Apoi, persoana respectiva impreuna cu cateva persoane din cele mentionate mai sus au facut publice o parte din aceste date.

Voiam sa clarific aceste lucruri intrucat din postul de mai sus reiese oarecum ca
totul s-ar fi petrecut cu acordul meu. Total eronat. Aveam protectie pe telefon. Datele au fost accesate fara acordul meu. Au fost facute publice. Si acum cativa din cei implicati vor sa nu mai ia parte la acest lucru spunand adevarul.

Voi lua legatura cu un avocat profesionist pentru a stabili pasii care trebuie urmati.

Va multumesc pentru raspunsuri,

UltraMaster
Noile precizari ,lamuresc in parte situatia.Lipsa de date concrete din primul post a dat nastere la suspiciuni si eventualitati.
Nu ati precizat concret existenta de eventuale consecintele negative ,sau prejudicii cauzate de postarea filmului pe YM,in raport si fata de anume persoane .
Fara a proba eventualele prejudicii suferite ca si consecinta a postarii filmului pe YM,fapta in sine nu isi regaseste incadrarea, de cat eventual sub prevederile dispozitiilor dreptului de autor,respectiv interdictia de a face publice imagini apartinand ,prezentand pe cineva fara acordul in scris al acestuia.
Daca nimeni nu a avut cunostiinta despre continutul telefonului dvs,despre inregistrarea in cauza ,cum justificati ,cum va motivati ,interesul persoanei care a desfasurat toate activitatile necesare pentru ca in final sa intre in posesia inregistrarii ?
Sunt multe amanunte de finete pe care nu le cunoasteti sau nu realizati ca detin o pondere majora in succesiunea evenimentelor,in urma carora ,participantii la ridicarea cartelei dvs telefonice ,au consimtit la preluarea/sustragerea de informatii cu caracter personal intentionat si premeditat cu scopul publicarii acestora.Daca precizati ca o parte dintre cei implicati ,sunt interesati sa denunte succesiunea de evenimente,acestia concret nu au explicat motivul initial care a determinat sustragerea de informatii cu caracter privat din cartela dvs?
Prin eventuala actiune in instanta,concret ce doriti sa solicitati instantei sa oblige pe faptuitori?Exista posibilitatea incadrarii initiale a faptei si ulterior pe parcursul eventualelor cercetari, cand se vor individualiza responsabilitatile ,parte dintre martori sa renunte la sprijinirea dvs .
Din practica va mentionez ,ca majoritatea cauzelor cu subiect asemanator,in instanta nu obtin un profit financiar care sa justifice efortul.Dvs sunteti unicul arbitru,analizati temeinic prejudiciile,avantajele si dezavantajele unei actiuni in instanta si purcedeti la solutia cea mai favorabila dvs.Succes

Alte discuții în legătură

Mi-a fost " furat "din calculator un film cu caracter personal si postat pe internet ContSters238545 ContSters238545 Cu ceva timp in urma din calculator mi-a fost copiat ( sustras ) un filmulet cu caracter personal. Cunosc faptuitorul. Am formulat cerere scrisa pe site-ul ... (vezi toată discuția)
Teapa la munca loghinciprian loghinciprian Buna ziua.lucrez in constructii si am facut o lucrare la un client dupa o saptamina am terminat ce ma-m inteles sa fac si am cerut banii pe lucrare, a spus ca ... (vezi toată discuția)
Santaj cu postare pe internet a unui film liebe liebe Buna ziua, O prietena este amenintata de fostul prieten cum ca ar pune un film facut cu ei doi, pe timpul cand erau impreuna. Problema este in felul ... (vezi toată discuția)