avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cand se poate dispune renuntarea la UP?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

cand se poate dispune renuntarea la UP?

Potrivit prev. art. 318 C.pr.pen
(2) Când autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute în vedere şi persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii şi eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii.
(3) Procurorul poate dispune, după consultarea suspectului sau a inculpatului...
Asta inseamna ca poate sa dispuna renuntarea la UP atat inainte de demararea actiunii penale (suspect), cat si dupa demararea actiunii penale (inculpat)?
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 16:39, 18 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, corect, aceea inseamna. Ba mai mult, se poate dispune renuntarea la urmarirea penala chiar si in cazul in care faptuitorul nu este cunoscut.
(vedeti ca folositi si citati dintr-un cod de procedura penala neactualizat, asta ca fapt divers)
Multumesc mult pt raspuns.
Dar care este deosebirea? In ce situatie procurorul ar dispune renuntarea la UP in faza de urmarire penala a suspectului?
Si in ce alta situatie ar disune renuntarea la UP dupa demararea actiunii penale impotriva inculpatului?
In speta de fata, am solicitat procurorului sa dispuna potrivit prev. art. 318 (cat timp eram suspect)... la scurt timp mi-a comunicat calitatea de inculpat!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din punct de vedere al conditiilor initiale (suspect/inculpat) si al efectelor nu as putea spune ca exista o deosebire. De ce a dat legiuitorul aceasta forma institutiei renuntarii la urmarirea penala, nu as putea sa va spun, probabil ca argumentul (de politica penala) se regaseste in anumite coduri penale europene din care s-au inspirat si ai nostrii. Ideea este ca, in aceasta situatie este incident si aplicabil principiul oportunitatii urmaririi penale (care este oarecum traditional in dreptul penal roman), care lasa la latitudinea procurorului sa renunte la urmarirea penala in toate etapele acesteia, respectiv in rem /suspect /inculpat. Acum, daca stam sa ne gandim un pic si logic, inexistenta interesului public in urmarirea faptei (atunci cand exista) este aceeasi, indiferent in ce stadiu de formalitati se afla urmarirea penala si implicit incadrat faptuitorul.
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2018
trandafir2, moderator
L-am intrebat si pe procuror... si a zis ca poate sa dispuna orice solutie oricand.
A zis ca nu stie ce solutie va dispune :)

Din actele dosarului inteleg ca doar a asteptat raportul medico-legal psihiatric pt a se asigura ca nu este impiedicata actiunea penala de iresponsabilitate.
Situatie in care distinctia suspect-inculpat aproape ca nu exista ... in situatia in care in dosar exista un singur suspect, acesta va deveni intotdeauna inculpat, daca nu exista iresponsabilitate, lipsa plangere prealabila etc.
Adica demararea actiunii penale este automata...
In practica, totusi, cand se face aplicabilitatea prev. art. 317: inainte sau dupa demararea actiunii penale?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu puteti ca pe baza unor raspunsuri primite pe forum sa faceti un pronostic cu valoare mare de probabilitate cu privire la momentul procesual in care se va dispune o ipotetica renuntare la urmarirea penala, respectiv in faza de suspect sau inculpat. Din punctul meu de vedere mult mai relevanta pentru renuntarea la urmarirea penala este incadrarea juridica a faptei decat momentul procesual

Alte discuții în legătură

Poate procurorul sa recalifice o fapta peste dreptul de dispozitie al persoanei vatamate? aidu aidu Judecatorul dintr-un dosar civil a dispus sesizarea Parchetului pentru a se dispune efectuarea de cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ... (vezi toată discuția)
Cai de atac dupa hotararea din camera preliminara barandaniel barandaniel buna ziua in cazul in care judecatorul mentine in hotarare motivele procurorului si respinge plangerea pe anumite considerente... ce cai de atac mai are o ... (vezi toată discuția)
Furt din supermarket Mysticcapture22 Mysticcapture22 Buna ziua! Acum 2 saptamani am fost la cumparaturi in auchan, mi am pus in cos produsele alimentare si apoi m am dus la raionul de make up de unde am luat ... (vezi toată discuția)