avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cand se poate dispune renuntarea la UP?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

cand se poate dispune renuntarea la UP?

Potrivit prev. art. 318 C.pr.pen
(2) Când autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute în vedere şi persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii şi eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii.
(3) Procurorul poate dispune, după consultarea suspectului sau a inculpatului...
Asta inseamna ca poate sa dispuna renuntarea la UP atat inainte de demararea actiunii penale (suspect), cat si dupa demararea actiunii penale (inculpat)?
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 16:39, 18 Martie 2018
Ma ingrijoreaza din ce in ce mai mult staruinta dvs. contra argumentelor mele :)
Pe filiera acestui rationament... urmeaza sa mai sustineti si ca nu se va putea dispune renuntarea la aplicarea unei pedepse, amanarea aplicarii pedepsei, suspendarea etc...!!!!!!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand, eu zic ca nu trebuie sa va pierdeti speranta, pentru ca orice este posibil. In al doilea rand, cred ca daca nu erati dvs in aceasta postura (ci o alta persoana) ati fi putut considera acceptabile asa zisele argumente, poate chiar valide, :)) (glumesc). E asa sau nu-I asa?
Cat priveste solutia posibila in instanta nu mai fac niciun comentariu (nu de alta dar probabil ca s-ar mai umple alte trei pagini pe aceasta discutie si ar deveni dificil de parcurs).
Imprejurarea ca orice este posibil... tocmai asta ma dispera cel mai tare!!!!!!!!!!

Am citit in ordonanta de demarare a actiunii penale ca procurorul considera ca nu sunt incidente cazurile prev. art. 16 alin. 1 care sa impiedice demararea sau exercitarea actiunii penale.
Asta inseamna ca, daca va propune totusi solutia stingerii urmaririi penale... inseamna ca isi infirma din oficiu propria ordonanta? Asta este practica obisnuita a parchetelor??
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Desigur, eu ma refeream ca orice este posibil, in sens pozitiv (pentru dvs).

Da, tocmai ca poate sa renunte la urmarirea penala daca nu sunt incidente cazurile de la art.16 (1) cpp, pentru ca daca ar fi fost incidente cazurile respective, s-ar fi impus clasarea. Iar faptul ca dispune renuntarea la urmarirea penala nu inseamna ca isi infirma ordonanta anterioara, ci inseamna ca se respecta etapele si momentele urmaririi penale, adica a dispus punere in miscare a actiunii penale si apoi poate dispune renuntarea la urmarirea penala.

Nota: infirma este impropriu spus, adica asa dpdv popular mai merge, pentru ca dpdv juridic nu iti poti infirma propriul act procedural, in schimb poti infirma actul altuia, cum ar fi spre exemplu, procurorul infirma actul organului de cercetare penala, procurorul ierarhic infirma ordonanta procurorului de caz, judecatorul infirma masura procurorului, si asa mai departe.
Se impune oricum sa formulez plangere la prim-procuror impotriva ordonantei de demarare a actiunii penale!?
Insa am dubii... in raport cu imprejurarea ca procurorul e mai simpatic decat prim-procuroarea, dupa cum irelevant antamam in alt loc :)
Ultima modificare: Duminică, 18 Martie 2018
aidu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate procurorul sa recalifice o fapta peste dreptul de dispozitie al persoanei vatamate? aidu aidu Judecatorul dintr-un dosar civil a dispus sesizarea Parchetului pentru a se dispune efectuarea de cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ... (vezi toată discuția)
Cai de atac dupa hotararea din camera preliminara barandaniel barandaniel buna ziua in cazul in care judecatorul mentine in hotarare motivele procurorului si respinge plangerea pe anumite considerente... ce cai de atac mai are o ... (vezi toată discuția)
Furt din supermarket Mysticcapture22 Mysticcapture22 Buna ziua! Acum 2 saptamani am fost la cumparaturi in auchan, mi am pus in cos produsele alimentare si apoi m am dus la raionul de make up de unde am luat ... (vezi toată discuția)