avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturile părinților divorțați. Poate transfera ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturile părinților divorțați. Poate transfera tată copilul de la școala unde este acum, fără acordul mamei?

Buna ziua,

Va rog frumos daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns la o problema cu care ma confrunt in ultima perioada. Eu si fostul meu sot am divortat acum 6 ani, in urma casatoriei a rezultat minorul, acum in varsta de 10 ani. In urma divortului s-a stabilit custodia comuna,cu domiciliul copilului la subsemnata. In momentul de fata copilul este inscris la o scoala Generala pe care frecventeaza inca din clasa 0. La momentul inscrierii acestuia tatal copilului a efectuat toate procedurile de inscriere fara a mai fi nevoie si de acordul meu. Acum, tatal copilului imi solicita schimbarea scolii la care este inscris copilul in detrimentul unui Colegiu National. Avand in vedere ca nu sunt de acord cu aceasta schimbare, cum trebuie sa procedez pentru a putea avea un control asupra acestei situatii. Este posibil ca si in aceast caz ,tatal, sa poata face aceste schimbari fara a mai fi nevoie de acordul meu.

Astept cu interes raspunsul dvs.

Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 11 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Mulțumesc pentru răspuns și timpul acordat.

CABINET DE AVOCAT BARBULESCU ION-SEBASTIAN a scris:

Ambrii parinti trebuie sa completeze cererea acord ( din metodologia de inscriere aprobata de inspectorat) prin care isi exprima dorinta ca minorul sa mearga la acea unitate de invatamant.
Daca exista neintelegeri atunci aceasta situatie se poate rezolva pe cale amiabila daca nu pe calea instantei de judecata pe cale de ordonanta.

Dragă mămică, faceţi cum v-am recomandat.
Problema care se pune cu şcoala copilului este şi una legată de disponibilitatea celui care-l duce/aduce de la şcoală şi de cheltuielile aferente.
Dacă şcoala unde vrea să înscrie tatăl copilul este o şcoală de elită şi copilul este admis acolo, iar tatăl are disponibilitatea să se ocupe de transportul copilului , iar şcoala de cartier este rău famată, poate e bine să-i daţi şansa copilului la mai bine. Însă se ştie că "omul sfinţeşte locul" şi poate şi şcoala gimnazială să aibă cadre didactice bine pregătite. Dvs. ştiţi mai bine.
@When, este normal că minorul vrea să rămână cu colegii săi, cu prietenii săi, în mediul său obişnuit.De ce săriţi cu acuzaţiile, nu mai aveţi teme de dezbătut?
When, consideraţi că userul nu a discutat problema cu copilul ? Spre deosebire de unii comentatori, un părinte care creşte copilul, îi cunoaşte preferinţele şi discută toate problemele ce-l privesc, mai ales că la 10 ani, poţi deja discuta cu copilul.
Repet, problema şcolii copilului comportă mai multe aspecte, care trebuiesc toate cântărite: posibilităţile materiale şi de timp al celui care se ocupă de copil, orarul şcolii - sunt şcoli unde copiii merg dupăamiza, asigurarea supravegherii şi a mesei copilului... Este uşor să spui: Eu vreau asta!" şi în rest, să-ţi vezi de treabă. Când copilul mege la liceu, atunci e mai mărişor, poate merge şi singur la şcoală sau cu colegii, poate încălzi o mâncare, poate merge şi singur la antrenament sau repetiţii după şcoală.
When, consideraţi că userul nu a discutat problema cu copilul ?

Iar dumneavoastra considerati ca tatal nu a discutat deloc cu copilul? S-a trezit intr-o zi, sa zicem miercuri si a tras concluzia ca are ziua libera si atunci pentru a avea ceva de facut sa mute copilul de la scoala?
Nu credeti ca a luat aceasta decizie intr-un mod rational?

Spre deosebire de unii comentatori, un părinte care creşte copilul, îi cunoaşte preferinţele şi discută toate problemele ce-l privesc, mai ales că la 10 ani, poţi deja discuta cu copilul.

Exact, poti discuta deja cu copilul iar initiatoarea topicului se fofileaza sa faca asta. Pentru ca, nu-i asa
Imi cunosc copilul si are nevoie de mult timp pentru a se adapta la noi schimbari

Daca cititi cu atentie puteti observa ca mama nu a adus nici o secunda in discutie parerea minorei sau posibilitatea sa o ceara.
Nu, doamna isi stie copilul si drept urmare parerea ei TREBUIE sa corespunda realitatii. Altceva nu se accepta.

Repet, problema şcolii copilului comportă mai multe aspecte, care trebuiesc toate cântărite: posibilităţile materiale şi de timp al celui care se ocupă de copil, orarul şcolii - sunt şcoli unde copiii merg dupăamiza, asigurarea supravegherii şi a mesei copilului... Este uşor să spui: Eu vreau asta!" şi în rest, să-ţi vezi de treabă. Când copilul mege la liceu, atunci e mai mărişor, poate merge şi singur la şcoală sau cu colegii, poate încălzi o mâncare, poate merge şi singur la antrenament sau repetiţii după şcoală.

Aici aveti mare dreptate si tocmai pentru ca exact asta am avut si eu in minte am sugerat initiatoarei topicului sa aiba o discutie corecta si transparenta in trei.
Aflata insa in confortul posibilitatii de a se opune tatalui initiatoarea topicului nu pare dispusa sa un asemenea act.
De fapt, nu pare dispusa nici macar sa acorde propriului copil o sansa de a avea o parere.
Deci.....despre ce vorbim aici?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va raspund ca un parinte...Poate tatal are posibilitatea sa duca si sa aduca minorul la/de la scoala.Daca peste un an numai poate?Asta daca acel colegiu este mai departe de casa.
Din experienta,stiu ca un profesor care preda la un colegiu nu are aceeasi rabdare cu cei mici.Are si alta metoda de predare.
Ce as sfatui mamica? Sa discute cu tatal despre toate aspectele si sa aleaga ce este mai bine pentru copil.

Alte discuții în legătură

Transfer scoala danyleca danyleca Buna ziua! Sunt in divort cu sotul meu si avem un copil de 16ani, termina clasa a IX-a la seminar, dar nu-si mai doreste sa urmeze aceasta scoala si vrea sa-l ... (vezi toată discuția)
Sentinta de divort e necesara in actele copilului la scoala? Anom Anom Buna ziua, Baietelul meu, provenit dintr-o casnicie anterioara care s-a terminat acum 4 ani e acum inscris in clasa pregatitoare la o scoala de stat. Am ... (vezi toată discuția)
Autoritate părintească exercitată în comun: părintele rezident poate schimba școala și locuința minorului fără acordul celuilalt părinte? Ciprian Marica Ciprian Marica În cazul custodie comune a unui minor părintele la care locuiește minorul poate schimba scoala si locuinta minorului fără acordul celuilalt părintele?Vă ... (vezi toată discuția)