In opinia mea, da, in practica un parinte poate face asta. Ar trebui sa discutatui cu el, sa notificati scolile.
Va rog nu mai judecati userii. Nu stim de ce vrea schimbata scoala, userul nu ne-a spus. Nu stim cine ce cunoaste, sunt simple presupuneri fara baza. Nu conteaza ce credem ca stim despre uncopil legal avem obligatia sa il intrebam, informam, consultam, iar legea nu ne excepteaza de la aceste obligatii daca il cunoastem foarte bine pe minor.
Totusi, vorbim de un minor si parintii sunt cei care decid. Minori in cercuri nepotrivite pentru care, impotriva vointei lor, parintii decid mutarea, nu sunt cazuri izolate.
Daca userul are nevoie sa discutam despre abordarea legala a argumentelor partilor, ne va intreba. Pana atunci, datele lipsesc.
Instanța de judecata va proceda la analizarea principiului interesului superior al copilului, care se circumscrie dreptului copilului la o dezvoltare fizică și morală normală, la echilibru socio-afectiv, la viața de familie, drept afirmat și prin art. 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Definită ca fiind ansamblul de drepturi și îndatoriri care privesc atât persoana, cât și bunurile copilului, autoritatea părintească aparține, potrivit Noului Cod Civil, ambilor părinți, care trebuie să o exercite numai în interesul superior al copilului.
În acest sens, trebuie avute in vedere dispozițiile legii speciale în materie, anume Legea nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, care afirmă prevalența principiului interesului superior al copilului în toate demersurile și deciziile care privesc copiii, întreprinse de autoritățile publice și de organismele private autorizate, precum și în cauzele soluționate de instanțele judecatorești (art. 2 din Legea nr. 272/2004).
Potrivit disp.art.486 C.civ., “Ori de câte ori există neînțelegeri între părinți cu privire la exercițiul drepturilor sau la îndeplinirea îndatoririlor părintești, instanța de tutelă, după ce îi ascultă pe părinți și luând în considerare concluziile raportului referitor la ancheta psihosocială, hotărăște potrivit interesului superior al copilului. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozițiile art. 264 fiind aplicabile.”
Există un conflict evident între părinți în materia exercitării comune a autorității părintești, ce urmează a fi tranșat de instanța de tutelă, potrivit disp. art. 486 NCC.