avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recomandare notar judetul Valcea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recomandare notar judetul Valcea

Buna ziua, imi puteti recomanda un notar din judetul Valcea care sa ma ajute cu o taxa de succesiune? Problema este ca locuiesc la 400 km de localitatea de domiciliu a bunicilor decedati, si as dori sa incep procedura de succesiune. Stiu ca se face totul pe raza localitatii respective, insa as dori sa trimit in prealabil actele unui notar si sa ma deplasez doar pentru situatiile in care este absolut necesara prezenta mea acolo. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:22, 19 Martie 2018
Nu e vorba de nici o incompetență
Logic, legal și evident este ca notarul sa va solicite actele de proprietate pentru imobilele din masa succesorala, precum și dovada ca defunctul figura cu aceste bunuri la Rolul Agricol și ca este platit impozitul aferent (in caz contrar, suma ar trebui menționată în certificatul de mostenitor ca pasiv succesoral).
Ca vi se refuza eliberarea acestor documente fără un certificat de calitate de moștenitor, este un exces de zel din partea celor de la Primărie.
Pe de altă parte, nici dvs nu mosteniti zilnic niste imobile. Iar unele lucruri nu prea se rezolva prin corespondență. E una să trimiți mailuri și una să te vadă notarul personal.
Dvs cereri informații de pe net si păreri care notar zâmbește mai frumos, dar timpul lui și consultația nu i le plătește nimeni. Nu stiu ce așteptări aveti dvs de la un notar, dar e cam injust să apreciati de la 400 de km, care e bun si care e rau.
Apoi, nu e nevoie sa împuterniciti un avocat. O procura către o ruda sau o cunostinta va scutește de niste sute bune de lei. Si credeti-ma ca un avocat nu ar face in speță nimic in plus fata de un mandatat oarecare.
Dacă tot sunteti dispus să platiti un avocat, barem dezbateti cu totul succesiunea in instanta, macar sa stiti de ce. Deși, tot la actele de la Primărie ajungeți și tot la certificatul de calitate de moștenitor.
Doamna raluk0207, de unde ati dedus ca eu nu platesc consultanta??? Ba da, va informez ca o platesc. Iar eu ceea ce vreau sa rezolv prin corespondenta este sa imi organizez timpul pentru a stii cat concediu sa solicti la lucru. Nu inteleg de ce sunteti revoltata, nu v-am jignit cu nimic! Am spus situatia cu care m-am intalnit. Si daca chiar vreti sa stiti, verificati site-urile tuturor primariilor (sectia taxe si impozite/cadastru) si absolut peste tot scrie ca pentru a se elibera certificatul de rol fiscal este nevoie de certificat de calitate de mostenitor fara masa succesorala eliberat in prealabil de notar. Si ca sa va mai spun inca ceva, bunicul are niste conturi bancare (cel in care i se vira pensia, de exemplu), neinchise. Ei bine, nici macar banca nu imi da absolut niciun detaliu despre acele conturi (pentru a le aduce la notar sa il includa in masa succesorala) fara sa am in prealabil un act care sa autentifice ca am calitatea de mostenitor. Deci, stimata doamna, unde e incompetenta? La mine, ca vreau sa aflu totul dinainte pentru a imi putea organiza timpul sau la notarii care ma indruma gresit???
Pai si atunci, de unde ati tras concluzia ca ar fi notarul incompetent?
Notarul cere pentru dezbaterea succesiunii documentele x, y, z.
Nici banca nici Primaria nu va ofera aceste documente fara un certificat de calitate de mostenitor. Unde este indrumarea gresita? Este o practica specifica doar insitutiilor din zona respectiva. In alte parti din tara, faptul ca aveti calitatea de succesiubil este suficienta pentru a vi se elibera orice document necesar in vederea dezbaterii succesiunii, fara a prezenta in prealabil un certificat de calitate de mostenitor. Legal, nu sunteti obligat sa prezentati asa ceva.
Doamna Raluca, cu tot respectul va întreb știți ce este acela un certificat de calitate de mostenitor? Va răspund eu, este un act care stabilește numărul moștenitorilor și cota care le revine și se eliberează pentru a obține informații suplimentare in cazul in care masa succesorala nu este clară (ca in cazul meu, terenuri aflate in litigiu pentru care va trebui sa ma prezint in instanța, sau conturi bancare, despre care banca nu îmi da nicio informație/extras de cont fără calitatea de Moștenitor). Ulterior acelui certificat i se va Adaugă o anexa atunci când se va sti masa succesorala pentru a continua demersurile privind succesiunea. Obținerea lui, se face pe baza certificatului de deces, actelor de căsătorie, naștere, etc care dovedesc numărul moștenitorilor. Din moment ce nu intra masa succesorala in acest pas al discuției, nu înțeleg de ce notarul ar cere informații privind rolul agricol. Va rog sa va informați, și sa vedeți ca cele spuse de mine sunt reale, și apoi sa va răspundeți singura de ce am spus ca notarul este incompetent. Eu închei aici discuția cu dumneavoastră, pentru ca oricum nu ma ajuta cu nimic in rezolvarea problemei mele.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, stiu foarte bine ce este un certificat de calitate de mostenitor, cum ,de ce si in ce conditii se elibereaza.
Ati fi uimit sa aflati ca stiu mai bine decat dvs.
Si la fel de uimit ati fi daca v-as spune ca la n primarii din tara, toate documentele de mai sus se elibereaza in baza unei simple cereri.
Mai pe romaneste: vi se cere certificat de calitate de mostenitor degeaba.
De ce? Pentru ca dvs sunteti descendent.
Art. 1126 din Codul civil precizeaza ca:
"Sunt moştenitori sezinari soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi."
Mostenitor sezinar inseamna acel moştenitor care are posibilitatea juridică de a intra în stăpânirea bunurilor succesorale şi de a exercita drepturile şi acţiunile dobândite de la defunct, fară a fi necesară atestarea prealabilă, pe cale judecătorească, a calităţii de moştenitor.
Adica actul dvs de identitate si actele de stare civila sunt suficiente.

Numai la Valcea Primariile si bancile obliga cetatenii sa obtina un certificat de calitate mostenitor in prealabil si sa cheltuiasca niste bani in plus. Deci este strict o practica a primariei, nicidecum o regula generala si o obligativitate legala. Asa ca daca e cineva cu care ar trebui sa va certati si sa faceti aprecieri legate de incompetenta, acelea sunt institutiile.
De ce solicita notarul adeverinta de la registrul agricol? Pentru ca atesta faptul ca defunctul figureaza in evidentele Primariei, ca are impozitele si darile platite, pentru ca atesta o posesie continua si indelungata, pentru ca sunt mentionate eventualele contracte de arenda. Si in ultima instanta, pentru ca asa trebuie.
Pentru a fi masura sa va dea un raspuns legat de posibilitatea de a solutiona un dosar succesoral, daca actele sunt legale, daca defunctii detin acte de proprietate, daca exista litigii sau nu, pentru a vi se prezenta o colutie concretasi corecta la speta dvs, pentru a estima eventualele costuri, nu vi se pare normal ca acel notar sa studieze documentele?
Altminteri o sa va plangeti ca sunteti purtat pe drumuri si plimbat si ca notarul nu v-a spus nu stiu ce de la inceput.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, dacă un succesibil accepta moștenirea in termenul ... madelena-elena madelena-elena Buna ziua, Dacă un succesibil accepta moștenirea in termenul legal, dar nu aduce la masa succesorala toate bunurile care au aparținut defunctului, de ... (vezi toată discuția)
Mostenire - obtinere certificat de (calitate de) mostenitor cmnop cmnop Buna ziua.Am o nelamurire;ce este certificatul de mostenitor si ce este certificatul de calitate de mostenitor?Cum se pot obtine acestea,mai exact pe baza ... (vezi toată discuția)
Mostenire g80 g80 Buna ziua, tatal meu a murit, are un cont in banca si mai multe bunuri. Doresc sa fac succesiunea pe o parte din bunuri, daca se poate. M-ar interesa mai mult ... (vezi toată discuția)