avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi angajat in caz de concediere art. 65 / CM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi angajat in caz de concediere art. 65 / CM

Buna dimineata,
de 3 zile mi-a expirat preavizul primit pentru concediere, conform art. 65 din Codul Muncii, ceea ce inseamna ca sunt in situatia de a-mi recupera cartea de munca si adeverinta cu contributiile la somaj, de la ultimul loc de munca. Ce trebuie sa fac pentru a intra in posesia acestora, avand in vedere ca firma mama se afla in capitala, iar eu am lucrat la o sucursala in provincie? Trebuie sa le fac cerere scrisa trimisa prin posta (cu confirmare de primire) ? In cat timp trebuie sa mi le elibereze angajatorul ? sau pot merge eu la ITM pentru a ridica personal, cartea de munca? Daca se taraganeaza, pot face sesizare la ITM?
Anul viitor indeplinesc conditiile de pensionare anticipata partiala si va rog sa-mi spuneti, daca este necesara si o adeverinta cu contributiile CASS de la acest loc de munca si daca ar mai fi valabila, fiind eliberarata imediat dupa data incetarii contractului de munca.
As mai avea o intrebare, am dreptul la acordarea a minimum un salariu compensatoriu, conform art. 67 / CM, a Contr. Colectiv de munca unic la nivel national 2007-2010 si a legii contractelor de munca, chiar daca in contractul meu invidual de munca nu se specifica acest lucru?
Va multumesc anticipat pentru sprijinul acordat.

Cel mai recent răspuns: Zenolia Popa , utilizator 22:28, 13 Noiembrie 2009
II puteti obliga facand o sesizare scrisa la ITM, in care spuneti ca vi s-a desfacut CIM cu art 65.lit1 din Codul muncii si ca nu ati primit suma compensatorie stabilita prin contractul colectiv de munca la nivel national si nici suma aferenta concediului de odihna neefectuat. Daca nu ati primit nici salariul scrieti si de el.
Va asigur ca, in termen de 30 de zile, ITM-ul va controla la societate aceste aspecte si va da ca masura obligatorie sa se reglementeze situatia. Pentru acest lucru se da un termen de vreo 10 zile si, daca nu se va prezenta la ITM la termen cu aceste dovezi (adica stat de plata semnat de Dvoastra, tabelul de plati compensatorii semnat de Dvoastra si procesul verbal ca vi s-a predat carnetul de munca) va avea de platit amenzi mari.
ITM-ul poate constata neplata, dar nu poate obliga pe angajator sa plateasca ... instanta de judecata este singura autoritate in stat care poate obliga angajatorul sa va plateasca aceste sume.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Octombrie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc tuturor pentru raspunsurile si sugestiile dumneavoastra.
In functie de cum vor decurge lucrurile, voi actiona in consecinta.
Prioritatea mea este sa intru in posesia cartii de munca si adeverintei cu contributiile de somaj pentru a le depune la AJOFM, dupa care imi voi cere si drepturile salariale, daca nu-mi vor fi acordate in timp util.
Va doresc toate cele bune si mult succes in activitatea pe care o desfasurati.
Aveti in vedere ca termenul de a actiona in instanta este de 30 de zile de la data la care ati luat la cunostinta decizia de concediere.
Comunicati-le ca ii ve-ti actiona in instanta si pe langa drepturile care vi se cuvin,vor plati si cheltuielile de judecata si executorul judecatoresc.

Alte discuții în legătură

primirea deciziei de concediere orber orber In data de 30 septembrie, dupa efectuarea celor 20 de zile de preaviz, urmeaza sa incetez activitatea la firma, deoarece postul meu a fost desfiintat.Am ... (vezi toată discuția)
Eliberare carte de munca la incheiere cim Muresan Felicia Muresan Felicia Buna seara!Fratele meu este concediat cf.art.65 alin.1 L.53/2oo3.Deoarece si-a cerut toate drepturile salariale legale la incheierea CIM ,cineva din conducere ... (vezi toată discuția)
Nota lichidare DYC DYC Buna ziua, Am fost concediat cu art. 68 (concediere colectiva) si am efectuat preavizul de 20 de zile, astazi fiind ultima zi(17.12.209 ). Problema este ... (vezi toată discuția)