avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Denunt anonim la DNA
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Denunt anonim la DNA

Ce sanse are un denunt anonim sa declanseze sesizarea din oficiu a DNA, in conditiile in care exista pe site-ul oficial un formular pt. denunt dar care necesita completarea datelor personale?
Mentionez ca este vorba de un prieten care este amenintat de persoana pe care doreste sa o denunte si care se teme ca nu sunt destule dovezi pentru a declansa procedura de protectie a martorului si nu se poate expune.
Eu sunt aici de acord cu @trope_doi: daca infractiunea este aceea pentru care s-ar sesiza din oficiu organele, atunci s-ar putea lua in calcul si un denunt anonim.

Sa spunem, ipotetic, ca s-ar primi prin fax ca in padurea X la copacul Y este un cadavru si ca respectiva persoana a fost ucisa de Z. E, sa nu-mi zica mie nimeni ca n-o sa se duca nimeni din politie pana acolo numai pentru ca denuntul e semnat ... "anonim".
@trope_doi
din respect personal cat mai ales fata de partenerii de dialog ,imi asum responsabilitatea unui comportament verbal decent,aspect care nu se regaseste in mesajul dvs adresat mie
In viitor incercati sa constientizati ca pe forum nu va manifestati ca in mediile care va permit si care accepta exprimarea dvs .
Nu inseamna ca daca dvs detineti o participare subiectiva prin particularizari personale = sa isi asume riscul maltratarii familiei de ex,detineti si prerogativa a acuza si apostrofa .
Nu inteleg sa initiez sau sa particip la discutii polemice .
GabrielaA a scris:

Eu sunt aici de acord cu @trope_doi: daca infractiunea este aceea pentru care s-ar sesiza din oficiu organele, atunci s-ar putea lua in calcul si un denunt anonim.

Sa spunem, ipotetic, ca s-ar primi prin fax ca in padurea X la copacul Y este un cadavru si ca respectiva persoana a fost ucisa de Z. E, sa nu-mi zica mie nimeni ca n-o sa se duca nimeni din politie pana acolo numai pentru ca denuntul e semnat ... "anonim".

Ma bucur ca implicit sunteti de acord si cu mine.
Cred ca e prima oara.
Dar orice are un inceput.;)
Din cate stiu eu de foarte multe ori ,(nu pot sa nu zic in majoritatea cazurilor pentru ca nu am facut o statistica si nici nu am acces la asa ceva ) organele abilitate actioneaza la pont , pontul fiind unul verbal .
Chiar ieri un prietenar care imprumuta bani i-a dat unui procuror mai multe detalii despre un baietas care nu a inteles ca nu e bine sa imprumuti bani si sa strici piata , iar organele abilitate (chiar daca erau dintr-o alta localitate ) au actionat dupa 2 ore si au confiscat niste marfa care era pe plus intr-o firma "prietena" cu respectivul , stabilind si niste obligatii suplimentare de plata in valoare de numai 8600 lei :( si o carca de cheltuieli nedeductibile , plus ca-i mai detera si 2 amenzi alte doua organe de control care intamplator se gasira in treaba tocmai azi si nimerira peste firma asta cu totul intamplator , chiar daca o cautara vreo ora si ceva ! :O
O sa mai vina si alta data atunci cand organele abilitate o sa determine prin mijloace specifice astfel de activitati .
Respectivul e tare pe piata si cunoaste si pe ala si pe ala , asa ca domn procuror imi explica faptul ca metodologia de lucru a organelor abilitate in cazul unor persoane importante este ciupeala , adica azi o amenda , peste o luna o confiscare mica , peste 3 luni poate o confiscare mare iar pana atunci 2-3 amenzi mici , asta ca sa-i ia sporul , pentru ca e mai greu sa se ajunga la trimiterea in judecata deoarece intocmirea unui dosar dureaza si in cazul astuia sunt multe persoane implicate .

Eu ma gandisem sa-l denunt , tot anonim , si vorbii cu prietenarul despre asta pentru ca el il cunoaste pe procuror si stiam ca este in concurenta cu el , pentru ca are sa-mi dea niste bani cam de multisor si nu pot sa apelez la agenti de colectare debite :) deoarece suma e mica si nu am acte doveditoare . #-o

Cica avocatul il facu de 2 000 de lei plus patru plase de produse alimentare si nealimentare , :O iar organele abilitate amanara intocmirea unui dosar de evaziune fiscala ( cica nu din lene sau alte interese ci din simplu fapt ca nu e asa graba ).

Nu vreau sa fiu offtopic dar trebuie sa scriu ca eu stiu un caz in care un invinuit a cerut singur sa fie declarat inculpat si condamnat deoarece se saturase de dat !

Eu nu inteleg de ce pana acuma persoana respectiva nu a facut denuntul , chiar si anonim , pentru ca organele abilitate au nevoie de informatii , atunci cand respectivele informatii pot fi si verificate .

Nu stiu daca mai este in vigoare prevederea potrivit careia daca ai cunostinta despre existenta unei infractiuni esti obligat sa denunti respectiva infractiune ca sa nu fi acuzat de complicitate !
Cu denuntarea infractiunii legea prevede expres decat pt anumite infractiuni.
Si baietasii o primesc atunci cand se termina filmul pt ei.

Alte discuții în legătură

Denunt anonim? alinaaa alinaaa :training: cum poate fi "dat in gat" cineva care a falsificat o semnatura si stampila fara sa se prinda nimeni cine i-a facut-o? sa presupunem ca hartia ... (vezi toată discuția)
Cum se formuleaza o plangere penala? olteanu ana olteanu ana da stiu ca trebuie sa fac o plangere la politie dar as vrea sa fie formulata corect, de aceea am apelat de dumneavoastra.as dori un model daca se poate.:(( (vezi toată discuția)
Politia sau procuratura ContSters233635 ContSters233635 POLITIA si procuratura ca sa intocmeasca un dosar penal sau urmarire penala trebuie sa aiba martori,filmari video si prindere in flagrant ca sa aiba toate ... (vezi toată discuția)