avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Denunt anonim la DNA
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Denunt anonim la DNA

Ce sanse are un denunt anonim sa declanseze sesizarea din oficiu a DNA, in conditiile in care exista pe site-ul oficial un formular pt. denunt dar care necesita completarea datelor personale?
Mentionez ca este vorba de un prieten care este amenintat de persoana pe care doreste sa o denunte si care se teme ca nu sunt destule dovezi pentru a declansa procedura de protectie a martorului si nu se poate expune.
@trope_doi
avand in vedere discutia in care va lansati,precizati concret speta aflata pe rol in baza unui zvon
E vorba de un denunt "profesionist" ca sa zic asa: cu nume, date concrete, sume, si implicit cu sugestii despre posibilitatea unui flagrant, pentru ca prietenul care doreste sa faca denuntul cunoaste in detaliu modus operandi. fiind el personal victima respectivului. Doar ca nu doreste sa i se stie numele, fiind in prezent amenintat si santajat de acela. Teama indusa de aceste amenintari este reala, suficienta pentru a-si simti integritatea fizica si psihica in primejdie dar si pentru a-si apara secretul identitatii.
Santajul este in legatura cu activitatea comerciala dar si cu fapte personale, despre care posibilul denuntat are informatii.
Intr-o lume ideala, acest posibil denuntat ar trebui sa raspunda pentru concurs de infractiuni: unele de coruptie ( luare de mita, trafic de influenta, primire de foloase necuvenite sau/si altele) in forma continuata, santaj si amenintare.
Dar nu traim intr-o lume ideala.
Am auzit de sesizari din oficiu ca urmare a vizionarii de emisiuni pe MoneyChannel, dar dintr-un fax burdusit cu infirmatii care se pot proba inca nu.
Speram sa se fi intalnit cineva de pe forum cu o situatie asemanatoare.
Institutia flagrantului ,nu este la indemana unui "profesionist"care din vari motive acuza ,fara a-si asuma responsabilitatea identitatii.
Sunt cazuri de notorietate si in tarisoara noastra,nu numai pe posturile mass-media straine,in care persoane interesate,s-au adresat autoritatilor competente
care analizand impartial si echidistant probele, au demarat institutia flagrantului.dar trebuie sa existe asumata responsabilitatea personala.
Cum naiba – scuzati cuvantul "cum" – sa isi asume riscul maltratarii familiei, de exemplu?! Daca ar avea numai personal de riscat probabil ca multi si-ar asuma anumite riscuri...
Putina obiectivitate nu strica nimanui, @ynocentta.
trope_doi a scris:

Dle, avocat Lascoschi, cine a scris ca denuntul anonim ar putea fi... mijloc de proba ?! :stunned:
Si multi au scris ca denuntul poate constitui o forma a sesizarii din oficiu.
Denuntul anonim nu e conform legii...
Nici zvonul public nu e – si, totusi, sta (poate sta) la baza inceperii unei cercetari penale privind infractiuni de coruptie, spalare de bani etc...
Si zvonul – cu scuzele de rigoare – nu foloseste telefonul.

Habar nu aveti cat de folosit este denuntul anonim folosit verbal.
Se intampla in spatele usilor inchise.
Cum credeti ca se seiszeaza din oficiu organele?
De aici incolo difera de la caz la caz.
Poate sa fie vorba de o infractiune flagranta sau de aflarea unor informatii cum ca...

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2009
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Denunt anonim? alinaaa alinaaa :training: cum poate fi "dat in gat" cineva care a falsificat o semnatura si stampila fara sa se prinda nimeni cine i-a facut-o? sa presupunem ca hartia ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am sesizat telefonic in mod anonim poliția despre ... Eblis123 Eblis123 Bună ziua, Am sesizat telefonic in mod anonim Poliția despre o infracțiune în desfășurare. De fapt aproape anonim pentru că nu am vrut sa le ofer ... (vezi toată discuția)
Cum se formuleaza o plangere penala? olteanu ana olteanu ana da stiu ca trebuie sa fac o plangere la politie dar as vrea sa fie formulata corect, de aceea am apelat de dumneavoastra.as dori un model daca se poate.:(( (vezi toată discuția)