avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Schimbare loc de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Schimbare loc de munca

Am o nelamurire.Am citit si legea,dar nu mi e clar.

Cand am un lucrator care pleaca de pe un santier la altul unde se completeaza in fisa instructajul corespunzator schimbarii locului de munca?Pe alt forum am vazut ca se intocmeste o fisa noua si se completeaza doar instruirea la locul de munca...pai daca schimba 10 santiere intr-un an?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Akhenaton81 , utilizator 12:51, 27 Martie 2018
exact asta intreb si eu....
Se fac niste confuzii de catre utilizatori.
-Instruirea specifica locului de munca, legata de meserie se efectueaza de catre firma angajatoare a lucratorului.
-Instruirea periodica a lucratorilor angajati pentru santiere, pe meserii si activitati se face tot de catre firma de ctii.
-Dupa caz, firma de ctii. face si instruirea periodica suplimentara (cand apar activitati noi, echipamente tehnice noi utile desfasurarii activitatii, meseriei).
La plecarea in alt santier se face instruirea ssm specifica santierului nou (noul loc de munca), impreuna cu beneficiarul lucrarii si se mentioneaza in rubrica de instruire periodica/ instruire periodica suplimentara, precizandu-se materialul de ricuri profesionale si instructiunile ssm specifice noului santier si dupa caz alte materiale de profil, specifice noului santier.
In plus, pentru a se permite accesul pe un santier nou, beneficiarul lucrarii are obligatia de a instrui dpvd ssm, lucratorii constructorului conform materialelor de instruire introductiv generala aprobate in acest sens de catre angajator/ beneficiar. La beneficiar pe langa activitate de santier poate exista si activitate de productie.
Este vorba de posibilitatea de a face o instruire specifica noului santier (ma refer aici la alt gen de lucrari, alte echipamente tehnice utilizate, etc.) pe durata a minim 1 ora, mentionata expres in HG nr. 767/ 2016 care modifica si completeaza HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 80^1 Durata instruirii lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru fiecare
dintre cele 3 faze prevăzute la art. 77 şi pentru instruirea periodică efectuată suplimentar celei
programate prevăzută la art. 98, nu va fi mai mică de 1 oră şi se stabileşte prin programul de
instruire-testare elaborat la nivelul întreprinderii şi/sau unităţii potrivit prevederilor art. 15
alin. (1) pct. 8, datat şi aprobat de către angajator.
-art. 87, al.(3) modificat:
(3) Persoanelor prevăzute la art. 82 li se vor prezenta succint activităţile, riscurile şi măsurile de prevenire şi protecţie din întreprindere şi/sau unitate.
-art. 92 al.(2) se modificat:
(2) Durata instruirii la locul de muncă se stabileşte de către angajator, împreună cu:
a) conducătorul locului de muncă respectiv; sau
b) lucrătorul desemnat; sau
c) serviciul intern de prevenire şi protecţie; sau
d) serviciul extern de prevenire şi protecţie.
In cazul instruirii introductiv generale efectuate de catre beneficiar, durata instruirii este cea din programul de instruire anual al beneficiarului, la rubrica constructor.
Multumesc frumos de raspuns,dl.Popa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, domeniul de activitate al firmei este de instalatii ... Pedrosi Pedrosi Buna ziua, Domeniul de activitate al firmei este de instalatii electrice. Unui lucrator incadrat in meseria de necalificat, s-a luat hotararea ca pe ... (vezi toată discuția)
Instruire ssm personal detasat de la alta firma cyan cyan In Fisele de instruirea individuala privind ssm nu exista rubrici/pagini dedicate instruirii in cazul detasarii sau la schimbarea locului de munca de la un ... (vezi toată discuția)
Schimbare functie angajat NFSV NFSV Buna ziua, Daca se schimba functia unui angajat, de ex nu va mai fi sudor, ci sofer, ce tip de instruire ar tb facuta? Se va face o instruire suplimentara, ... (vezi toată discuția)