avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... incompatibilitate procuror
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

incompatibilitate procuror

procurorul de caz ( cel care instrumenteaza, conduce, supravegheaza urmarirea penala ) este incompatibil cu situatia de procuror de sala ( de sedinta de judecata ) ?
adica poate unul si acelasi procuror sa intocmeasca rechizitoriul si sa si sustina cauza in instanta ?
daca nu, temeiul juridic ?
cu respectuoase multumiri la opiniile docte
Cel mai recent răspuns: dangisca , utilizator 21:52, 6 Decembrie 2013
Eu nu am vazut nicio situatie de acest fel pana acum.
Procurorul anchetator are atributiile sale, iar procurorul de sedinta are alte atributii.
In plus, cel care a redactat rechizitoriul poate fi banuit ca are interes in rezolvarea cazului in sensul condamnarii acuzatului.
Pot fi incidente dispozitiile art 48 lit. d) prin raportate la ratiunea de la lit. e ) a aceluiasi articol din C. pr. pen.
Daca as avea un asemenea caz cu siguranta ca am afla.;)

avocat Claudiu Lascoschi
Eu am prins cateva. Nu cred ca este incompatibilitate pt ca sustine concluziile propriului rechizitoriul. Am avut o "problemuta" cu compatibilitatea proc

Un hot a fost prins si batut de politisti (in sectie). Dus in fata proc pt prezentare iar acolo a inceput sa povesteasca. Procurorul s-a autosesizat si (avea si atributii in acest sens) a inceput treaba.
Av politistilor l-a recuzat (ancheta si furtul si violentele politistilor) pt acelasi motiv (parca) pe care l-ai spus. Initial s-a acceptat. Am facut plangere care a fost admisa. Deci in final a ramas ca nu e incompatibil...
Totusi , odata ce a participat in etapa urmaririi penale a procesului penal in sensul mentionat de art .48 , procurorul nu mai poate participa si la etapa judecatii.(exista incompatibilitate)
ART. 48
Alte cauze de incompatibilitate
Judecătorul este de asemenea incompatibil de a judeca, dacă în cauza respectivă:

b) a fost reprezentant sau apărător al vreuneia din părţi;
c) a fost expert sau martor;
d) există împrejurări din care rezultă că este interesat sub orice formă, el, soţul sau vreo rudă apropiată.
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Avem:

CPP
Art. 46: Rudenia intre judecatori

Judecatorii care sunt soti, rude sau afini intre ei, pana la gradul al patrulea inclusiv, nu pot face parte din acelasi complet de judecata.

Art. 48: Alte cauze de incompatibilitate

(1) Judecatorul este de asemenea incompatibil de a judeca, daca in cauza respectiva:
a) a pus in miscare actiunea penala sau a dispus trimiterea in judecata ori a pus concluzii in calitate de procuror la instanta de judecata, a solutionat propunerea de arestare preventiva ori de prelungirea arestarii preventive in cursul urmaririi penale;
b) a fost reprezentant sau aparator al vreuneia din parti;
c) a fost expert sau martor;
d) exista imprejurari din care rezulta ca este interesat sub orice forma, el, sotul sau vreo ruda apropiata.
e) sotul, ruda sau afinul sau, pana la gradul al patrulea inclusiv, a efectuat acte de urmarire penala, a supravegheat urmarirea penala, a solutionat propunerea de arestare preventiva ori de prelungire a arestarii preventive, in cursul urmaririi penale;
f) este sot, ruda sau afin, pana la gradul al patrulea inclusiv, cu una dintre parti sau cu avocatul ori mandatarul acesteia;
g) exista dusmanie intre el, sotul sau una dintre rudele sale pana la gradul al patrulea inclusiv si una dintre parti, sotul sau rudele acesteia pana la gradul al treilea inclusiv;
h) este tutore sau curator al uneia dintre parti;
i) a primit liberalitati de la una dintre parti, avocatul sau mandatarul acesteia.

Art. 49: Incompatibilitatea procurorului, a organului de cercetare penala, a magistratului-asistent si a grefierului

(1) Dispozitiile art. 46 se aplica procurorului si magistratului -asistent sau, dupa caz, grefierului de sedinta, cand cauza de incompatibilitate exista intre ei sau intre vreunul dintre ei si unul dintre membrii completului de judecata.

(2) Dispozitiile privind cazurile de incompatibilitate prevazute in art. 48 alin. 1 lit. b) -i)
si alin. 2 se aplica procurorului, persoanei care efectueaza cercetarea penala, magistratului-asistent si grefierului de sedinta.

Daca observati art 48 al.1 lit a nu se aplica si procurorului. ci doar art. 46 si art 48 alin. 1 lit b)-i).

In plus , art .67 alin. 3 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, prevede ca :
In procesele penale, la sedinta de judecata, poate participa procurorul care a efectuat urmarirea penala sau alt procuror desemnat de conducatorul parchetului.

Coroborand aceste texte rezulta ca procurorul care efectueaza urmarirea penala sau o supravegheaza, dupa caz, poate sa fie si procuror de sedinta.Nu exista incompatibilitate.
Cred , insa, ca nu se intampla acest lucru deoarece asa cum a spus si colegul Lascoschi, au atributii(sarcini) diferite si este foarte greu sa te ocupi si de urmarire penala si apoi sa participi si la sedinte, in conditiile in care stiti si dvs. care este raportul nr. procurori/ dosare. De asemenea, mai este vorba si de celeritate.
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2009
Av. Marian Bîrlădeanu, Avocat
Stoica Ioana a scris:

Totusi , odata ce a participat in etapa urmaririi penale a procesului penal in sensul mentionat de art .48 , procurorul nu mai poate participa si la etapa judecatii.(exista incompatibilitate)
ART. 48
Alte cauze de incompatibilitate
Judecătorul este de asemenea incompatibil de a judeca, dacă în cauza respectivă:

b) a fost reprezentant sau apărător al vreuneia din părţi;
c) a fost expert sau martor;
d) există împrejurări din care rezultă că este interesat sub orice formă, el, soţul sau vreo rudă apropiată.


Ce sa intelegem de aici?
Mai bine lasati forma initiala(cu litera a)....sau il stergeti de tot...:D
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2009
Av. Marian Bîrlădeanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Recuzare procuror ! tutu12 tutu12 Un procuror de caz este prezent in instanta pentru sustinere ? Se poate recuza acest procuror in fata acelei instante dat diind faptul caa acelasi procuror ... (vezi toată discuția)
Pot muta un dosar in cercetare de la o sectie de politie la alta???? dia2120 dia2120 am semnale de alarma in ceea ce priveste derularea unui dosar la un post de politie.ce posibilitati sau ce pasi trebuie sa fac pt a solicita anchetarea de ... (vezi toată discuția)
Recuzare agent politie cercetari primare dosar penal sorin007 sorin007 Care este modalitatea prin care pot recuza un agent de politie,in cazul unor cercetari penale primare,cui trebuie sa ma adresez si ce motive pot invoca .Partea ... (vezi toată discuția)