avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... incompatibilitate procuror
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

incompatibilitate procuror

procurorul de caz ( cel care instrumenteaza, conduce, supravegheaza urmarirea penala ) este incompatibil cu situatia de procuror de sala ( de sedinta de judecata ) ?
adica poate unul si acelasi procuror sa intocmeasca rechizitoriul si sa si sustina cauza in instanta ?
daca nu, temeiul juridic ?
cu respectuoase multumiri la opiniile docte
Cel mai recent răspuns: dangisca , utilizator 21:52, 6 Decembrie 2013
Mie imi pare corect si constitutional textul de lege, cel putin la o prima vedere.Dar, existau discutii despre lipsa de impartialitate a procurorului.El trebuie sa adune probe si in acuzare si in aparare...
Este clar ca procurorul care a redactat rechizitoriul nu va sustine niciodata nevinovatia acuzatului in instanta.Aici era undeva discutia.

Pe de alta parte, este clar si conform cu CEDO ca parchetul este parte in proces ...desi legea nu ne spune acest lucru...
Din moment ce partea acuzarii nu poate fi efectiv considerat magistrat in conformitate cu jurisprudenta CEDO, totusi avem o reglementare intr-o lege nr 304 care ne duce cu gandul la ideea ( si nu numai ) de magistrati...

Totusi trebuia prevazut in mod expres in Codul de procedura penala aceasta prevedere.Era si mai corect asa sub toate aspectele de cenzura...
Dar, aceasta ar fi insemnat, poate, o modificare a codului si nu doar o completare a acestuia...

avocat Claudiu Lascoschi
Eu am o alta situatie si pana acum nimeni nu mi-a oferit un raspuns. In 2009 procurul de caz a dat o solutie de SUP respectiv NUP pentru cei reclamati de mine. In 2011 eu am anulat in instanta Ordonanta respectiva, dosarul se intoarce la parchet, dar procurorul de caz din 2009 a devenit prim-procuror. Din nou procurorul de caz da SUP si NUP, eu atac din nou Rezolutia, dar prim-procurorul (care a fost procuror de caz in 2009) se pronunta din nou si in calitate de prim-procuror. Este sau nu incompatibilitate in acest caz?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuzare procuror ! tutu12 tutu12 Un procuror de caz este prezent in instanta pentru sustinere ? Se poate recuza acest procuror in fata acelei instante dat diind faptul caa acelasi procuror ... (vezi toată discuția)
Pot muta un dosar in cercetare de la o sectie de politie la alta???? dia2120 dia2120 am semnale de alarma in ceea ce priveste derularea unui dosar la un post de politie.ce posibilitati sau ce pasi trebuie sa fac pt a solicita anchetarea de ... (vezi toată discuția)
Recuzare agent politie cercetari primare dosar penal sorin007 sorin007 Care este modalitatea prin care pot recuza un agent de politie,in cazul unor cercetari penale primare,cui trebuie sa ma adresez si ce motive pot invoca .Partea ... (vezi toată discuția)