avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Raspunderea administratorului atrasa solidar cu firma
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Raspunderea administratorului atrasa solidar cu firma

Sunt un administrator al unui srl cu asociat unic (tot in persoana mea). In urma cu 7 ani Fiscul a executat toate bunurile firmei. Firma nu a mai avut activitate si am depus balantele lunar pana in 2006. In iunie 2007 Fiscul a emis o decizie prin care mi se atragea raspunderea solidar cu firma ptr o suma care a ajuns la 270.000 RON. Nu s-a introdus contestatie in termenul de 15 zile acordat pe decizie. In decembrie 2007 s-a declansat procedura de inchidere a firmei pe legea 85. Fiscul a inceput urmarirea mea ca persoana fizica prin emiterea unui act de executare a conturilor si cererea catre firma unde lucrez ptr retinerea si virarea catre buget a 25% din veniturile mele. Am angajat un avocat si am contestat acest act. Dupa un an am castigat acest proces dar nu am obtinut anularea deciziei de atragere a raspunderii mele ca asociat. In acest moment s-a terminat si inchiderea firmei pe legea 85 cu recomandarea lichidatorului ca nu exista elemente care sa determine atragerea raspunderii administratorului. Asteptam pronuntarea. In urma cu 3 saptamani Fiscul a emis un sechestru asigurator pe apartamentul bun comun cu sotia. Am contestat in termen acest fapt.
Cum pot sa mai atac decizia de atragere a raspunderii mele ca administrator si daca o instanta da o solutie pe legea 85 care nu gaseste elemente care sa atraga raspunderea poate influenta cumva ?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 16:10, 20 Martie 2013
Art. 27 - Răspunderea solidară
(1) Pentru obligaţiile de plată restante ale debitorului declarat insolvabil în condiţiile
prezentului cod răspund solidar cu acesta următoarele persoane:
a) persoanele fizice sau juridice care, în cei 3 ani anteriori datei declarării insolvabilităţii, cu rea-credinţă, dobândesc în orice mod active de la debitorii care îşi provoacă astfel insolvabilitatea;
b) administratorii, asociaţii, acţionarii şi orice alte persoane care au provocat
insolvabilitatea persoanei juridice debitoare prin înstrăinarea sau ascunderea cu reacredinţă, sub orice formă, a bunurilor mobile şi imobile proprietatea cesteia.

Exact acesta este textul din decizie. Noi am depus actele lunare si anuale la zi la fisc dupa aparitia deciziei, deci am incercat sa aratam ca nu a existat rea-credinta.
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
LaurTib, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai la 27 lit b e vorba de provocarea insolvabilitatii prin instrainarea ori ascunderea cu rea credinta de bunuri ale societatii, iar dvs. imi spuneti povesti cu nedepunerea situatiilor lunare.
Nedepunerea situatiilor financiare este un motiv de dizolvare la 237 din al.1 lib din legea 31/1990.
Cred ca amestecati problemele.
Nu mai urmaresc acest subiect
Imi pare rau ca aveti aceasta parere, dar nu eu le amestec.
In art 27 aln1b scrie : "... ascunderea cu reacredinţă, sub orice formă, a bunurilor mobile şi imobile proprietatea cesteia".
Ceea ce v-am scris este exact ceea ce au scris ca motivare in decizie cei de la Fisc.
Au legat nedepunerea declaratiilor lunar si a bilanturilor de art 27 alin. 1 b considerand acest lucru ca fiind reacredinta si deci, au decis atragerea raspunderii mele solidar cu firma.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Care este rezultatul problemei tale? sunt intr-o situatie asemanatoare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@orma, ati raspuns unui mesaj din 3 nov 2009.

Totusi se pot desprinde anumite concluzii din topicul vechi de mai sus si anume ca fiscul incearca prin orice mijloace (<<<vezi (ne)legatura intre nedepunerea declaratiilor lunar si a bilanturilor vs. art 27 aln1b Cod procedura fiscala>>>) sa atraga raspunderea pe persoana fizica. De cele mai multe ori reuseste, bazandu-se pe lipsa de reactie si informare a celor impotriva carora s-a indreptat si pe trecerea termenelor in care acestia pot actiona legal sa se apere.

Alte discuții în legătură

Dizolvare pentru nedepunere bilant derderian derderian Am primit azi citatii pentru doua societati comerciale, ambele au niste datorii la stat nu mari, de cateva zeci de milioane, pentru dizolvare pentru ... (vezi toată discuția)
Legea 31/90 siempreska siempreska Buna! Exista cumva vreo modificare recenta in ceea ce priveste raspunderea personala a administratorului? Multumesc! (vezi toată discuția)
Raspunderea solidara conform cod procedura fiscala art 27 - niste intrebari colonelu colonelu Articolul 27 este asta : Art. 27 Răspunderea solidară a) asociaţii din asocierile fără personalitate juridică, inclusiv membrii ... (vezi toată discuția)