avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... urgent pre contract vanzare cumparare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

urgent pre contract vanzare cumparare teren

Buna ziua,
Problema pe care vreau sa v-o supun atentiei este data de vanzarea unui teren. Acest teren la momentul semnarii precontractului avea ca proprietari 2 persoane, din care una o imputerniceste pe cealalta sa vanda si partea ei. In perioada dintre semnarea precontractului si cea a contractului de vanzare cumparare, proprietarul care a imputernicit decedeaza, si lasa prin testament averea unei alte persoane. Imputernicitul chiar daca stie de deces continua sa semneze contractul si in numele decedatului fara a deschide o taxa de succesiune. Este legal ca persoana mostenitoare sa recupereze o cota parte din contract si care sunt pasii care ar trebui urmati.
Imi cer scuze daca relatarea celor intamplate nu a fost destul de concisa.
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 10:17, 29 Octombrie 2009
GabrielaA a scris:
In primul rand ar trebui vazut si ce scrie procura aia. Daca are vreo clauza cu privire la moartea mandantului.

Ce importanta are? Art. 1152 din codul civil este imperativ: mandatul inceteaza prin deces.
Deak zice ca nu sunt imperative si ca se poate conveni continuarea mandatului post mortem mandantis. Insa mostenitorii au dreptul sa revoce mandatul.
Ai dreptate. Mai mult de atat, altii spun inclusiv ca intentia de continuare dupa deces poate rezulta implicit din faptul ca mandatul este in interes comun. Mi se pare cam mult totusi...
Da, si eu as fi zis ca e imperativ daca nu scria in codul de procedura civila "Mandatul nu inceteaza prin moartea celui care l-a dat si nici daca acesta a devenit incapabil. Mandatul dainuieste pana la retragerea lui de catre mostenitori sau de catre reprezentantul legal al incapabilului. "

Asa ca, m-am pus pe citit Deak. :D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura in proces civil-valabilitate in cazul decesului titularului ContSters115731 ContSters115731 Am o procura de la bunicul meu in care ii reprezint intr-un proces civil.A murit si acum nu stiu daca trebuie introdusi in cauza mostenitorii lei legali, ... (vezi toată discuția)
Drept de folosire imputernicire laviniaruth laviniaruth Am o imputernicire pentru a vinde un teren al unchiului meu care este in viata. Dupa decesul lui mai este valabila?Daca este mentionat ca sunt imputernicita sa ... (vezi toată discuția)
Cit e valabila o procura si cum sa procedez in cazul urmator? glo glo am un contract de arenda incheiat u proprietarul terenului.proprietarul a incheiat cu alta persoana o procura pt a-i administra terenul.pina acum procuristul ... (vezi toată discuția)