avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... cind se mai sustine examen de intrare in avocatura? la ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

cind se mai sustine examen de intrare in avocatura? la ce perioade?

cind se mai sustine examen de intrare in avocatura? la ce perioade?pentru ca as dori sa dau si eu examen .multimesc
Cel mai recent răspuns: ContSters106925 , utilizator 11:51, 30 Octombrie 2009
cita vechime e necesara pt a intra avocat definitiv prin concurs binenteles
Vechimea ceruta era cea de 5 ani, insa s-au facut modificari legislative, au aparut O.U.G.- uri , care mai de care cu un text cat mai incalcit.

Art. 16 din Legea 51/1995 prevedea:

(1) Primirea in profesie se obtine pe baza unui examen organizat de barou, conform prevederilor prezentei legi si ale statutului profesiei.
(2) La cerere, poate fi primit in profesie, cu scutire de examen:
a) titularul diplomei de doctor in drept;
b) cel care pâna la data primirii in profesia de avocat a indeplinit functia de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel putin 10 ani si daca nu i-a incetat activitatea din motive disciplinare care il fac nedemn pentru profesia de avocat.
(3) De la prevederile alin. (1) sunt exceptate persoanele care au detinut functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Insa .... Alin.2 si 3 ale art.16 din Legea 51/ 1995 au fost abrogate prin OUG 159/2008 .

Astfel prin OUG 159/2008 :

6.La articolul 16, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 16. — (1) Primirea in profesie se obtine numai pe baza unui examen la nivel national organizat de U.N.B.R, potrivit prezentei legi si Statutului profesiei de avocat.”

7. La articolul 16, alineatele (2) si (3) se abroga.

Art. IV :
(1) Dispozitiile pct. 6 al art. I intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2009.
(2) Cererile de primire in profesie, formulate in temeiul art. 6 alin.(2) si (3) din Legea nr. 51/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care au fost depuse pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, vor fi solutionate potrivit procedurii in vigoare la data formularii acestora.

Ultima modificare: Vineri, 30 Octombrie 2009
ContSters67773, utilizator
E posibil sa ai dreptate si la anul sa fie chiar concurs, nu examen. Asa se zvoneste prin targ!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cu vechime peste 5 ani sunt sau nu av. definitiv avocat&mediator avocat&mediator Am intrat anul acesta in barou, iar de la barou mi se spune ca de anul acesta totzi admisii sunt avocatzi stagiari. Lucrez in M.I. iar un coleg de-al meu a ... (vezi toată discuția)
O.u.g.159/2008-modif.l.51/1995 liliana liliana Nu se mai accede in profesia de avocat cu 10 ani vechime in profesie juridica....abrogare art.16 :( (vezi toată discuția)
Stie cineva daca te mai accepta anul acesta ca si avocat definitiv daca ai 5 ani ca si jurist? ContSters86775 ContSters86775 Buna Stie cineva daca in noile conditii te mai accepta ca si avocat definitiv daca ai 5 ani ca si jurist conform legii avoacaturii eu zic ca ... (vezi toată discuția)