Precontract pentru cumpărarea unei case al cărei proiect trebuie refăcut. Cum mă pot asigura că intru în posesia ei dacă proprietarul nu-și respectă angajamentul?
Doresc sa cumpar o casa. Casa este finalizata dar nu fost respectat 100% proiectul si de aceea trebuie facut din nou proiect, intabulare si receptia finala. Am cazut de comun acord cu proprietarul sa facem un precontract (promisiune), sa ii achit pretul convenit integral, si in 10 luni de la precontract sa intru in posesia casei, el luandu-si obligatia ca in aceasta perioada sa scoata toate actele necesare. Din cate am inteles, el daca nu isi respecta partea de intelegere cu actele si nu semneaza contractul final peste 10 luni, singura solutie este sa il dau in judecata pentru a intra in posesia casei. Ma intereseaza daca se ajunge la judecata, in cel mai rau caz, ce valoare are acest precontract in instanta si care este de obicei durata pentru a intra in posesia imobilului? Multumesc
Va referiti el sa nu isi respecte obligatia contractuala, si sa fiu eu nevoit sa rezolv cu actele casei dupa ce intru in posesia ei? Acesta ar fi un risc pe care as fi dispus sa mi-l asum, la achizitia respectiva. Ma gandesc doar daca exista riscuri majore sa nu pot intra in posesia casei.
raluk0207
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
In primul rand, recomandabil ar fi sa încheiati antecontractul in forma autentica. Numai cel încheiat la notar, constituie titlu executoriu (inscrisul întocmit de către organul competent- notarul, cu respectarea prevederilor legii, în virtutea căruia devine posibilă punerea în executare pe cale silită a creanţei pe care o constată)
În al doilea rând, pentru autentificarea antecontractului, trebuie ca vanzatorul sa puna la dispozitie toate documentele necesare (actele de proprietate, documentația cadastrala și intabularea). Ceea ce momentan nu are.
În atare situație nu va rămâne decât să încheiati intre dvs o hartie de mana, cu martori, care poate constitui in instanta un început de dovada scrisă. Intrebarea e : sunteti dispus să platiti in mii de euro întregul pret al unui imobil, in baza unei hârtii de mana? Sunteti dispus ca in afara de această sumă să fiți pus în situația de a mai cheltui pe un proces, ca să ajungeti sa fiți în regulă cu actele, obligație care era în sarcina vânzătorului?