avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Precontract pentru cumpărarea unei case al cărei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Precontract pentru cumpărarea unei case al cărei proiect trebuie refăcut. Cum mă pot asigura că intru în posesia ei dacă proprietarul nu-și respectă angajamentul?

Doresc sa cumpar o casa. Casa este finalizata dar nu fost respectat 100% proiectul si de aceea trebuie facut din nou proiect, intabulare si receptia finala. Am cazut de comun acord cu proprietarul sa facem un precontract (promisiune), sa ii achit pretul convenit integral, si in 10 luni de la precontract sa intru in posesia casei, el luandu-si obligatia ca in aceasta perioada sa scoata toate actele necesare. Din cate am inteles, el daca nu isi respecta partea de intelegere cu actele si nu semneaza contractul final peste 10 luni, singura solutie este sa il dau in judecata pentru a intra in posesia casei. Ma intereseaza daca se ajunge la judecata, in cel mai rau caz, ce valoare are acest precontract in instanta si care este de obicei durata pentru a intra in posesia imobilului? Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 2 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Riscul ar fi sa incheiati un contract nepotrivit, cum ar fi promisiune de vanzare bun viitor cand el exista acum sau orice alta promisiune care nu reflecta exact situatia reala din teren. Daca faceti, de exemplu, o promisiune de vanzare doar pe teren...
Sigur ca este necesar sa incheiati contractul la notar, unii insa au dificultati in a accepta pomisiunea vanzarii unui bun care nu e al promitentului. E bine ca ati gasit unul care va intelege situatia de fapt si v-a dat o solutie legala. Totusi, va recomand sa intelegeti cu zile bune inainte continutul contractuluji si efectele sale.
Promisiunea de vanzare este perfect valabila in instanta. Nu discutam ca nu ar fi, dar depinde si ce scrieti in ea.
De exemplu, ar fi indicat sa aveti o clauza penala pentru fiecare situatie, cum ar fi: refuzul vanzarii peste 10 luni, lipsa demersurilor etc. Ca sa fie si mai usor pentru dv., partea care va cumpara, e indicat sa retineti penalitatea cea mai mare din pret, adica sa ii dati restul de pret atunci, la vanzare, fie ca e un 10%. Este si o motivare pentru cealalta parte.
Fiecare antecontract are modul lui de a se face aplicat in practica. El are valoare in instanta, dar unele chestiuni pe care le puteti pune de acum in promisiune va poate scuti de a ajunge acolo.
O alta idee e sa aveti acum un certificat de urbanism sa vedeti daca actuala constructie se incadreaza in conditiilezonei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Miroase atat de tare a teapa!
Cel mai probabil casa este pusa in vanzare la un pret mic.Nefiind intabulata nu se poate nota la OCPI precontractul.Probabil o sa mai vanda casa de 3-4 ori pana la implinirea termenului de incheiere a contractului autentic.Poate nici nu sunteti primul.Notarul la care ati fost l-a ales vanzatorul?Daca nu intabuleaza contructia in termenul agreat ce faceti?Ce motiv ar mai avea sa se agite sa o intabuleze avand banii in buzunar???!
Sunteti foarte naiv!
Adevărat. Dar, chiar și așa, sa zicem că sunt bine intenționați ambele părți.
Se mizeaza mult pe corupția din primărie și pe faptul că se rezolva totul din hârtii .
Pentru că daca s-ar respectă legislația în vigoare, ar trebui demolată mansarda, refăcut proiectul, luate alte avize, etc
Multa bătaie de cap.
Asta în cazul în care vânzătorul este de bună credință .
Dar, cred că tocmai de asta vinde și imobilul .
Nu poate rezolva cu primăria doar din acte.
Presupun, evident. Nu este o certitudine.
Nu este adevarat. Aceasta este solutia cf. legii. Se rezolva din acte DACA acea constructie se incadreaza in urbanism.
Este incorect ca nu se poate nota promisiunea, promisiunea este pe teren si accesoriu, ea se va intabula la teren.
In fapt, se intampla cam asa: se merge la primarie, se scoate un urbanism pentru construire, se verifica daca ce e executat e cf. urbanism, se face proiectul casei executate, se cere autorizarea constructiei si se parcurg pasii legali.
Modificarea constructiei se face numai daca ea nu corespunde actualului urbanism. Dar, de regula, urbanismele s-au modificat in sensul permiterii de constructii mai inalte si mai late in aceeasi zona. Sigur, asta nu afla userul pana nu verifica.
Cine alege notarul nu ar trebui sa conteze. Notarul este acel om care nu apara drepturile nimanui sau le apara pe ale tuturor partilor in mod egal; face formalitatile pentru ca vointa partilor sa fie transpusa in acte. Pentru redactarea cu tragerea spuzei pe turta unei parti, se apeleaza la un avocat. Asa cum pentru verificarea corespondentei dintre constructie si urbanism se apeleaza la un arhitect, dar pentru observarea segregarilor de beton arhitectul nu mai e potrivit, ci un inginer de structura fiind si tot asa.

Cat despre bataia de cap, asa e, e multa, insa si pretul e pe masura, spune omul. Nu sunt eu in masura sa apreciez daca efortul unei persoane de a intreprinde un demers merita, asta e subiectiv si apreciaza fiecare.

Daca nu obtine actele pentru constructie in termenul agreat se pot stipula penalitati. Sau bonusuri pentru obtinerea lor mai rapida. Totul depinde de redactare si de intelegerea mecanismului actului juridic. Se pot cumpara terenuri, constructii, dar si imobile prin destinatia lor, materiale de constructii depozitate etc. Am avut situatie in care s-a cumparat exact asa, un teren cu fundatia, plus caramida, proiect, alte materiale grosiere, s-a transferat dreptul din autorizatie etc.
Se pot face documente, legal, privind aproape orice situatie. Trebuie sa fie redactate in mod special pentru acea situatie, sa fie intelese, sa respecte legea, sa respecte situatia concreta de fapt, sa nu inventeze o alta situatie de fapt sau juridica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent- acte necesare precontract vanzare cumparare! multumesc cristeo cristeo Buna ziua. Ce acte sunt necesare pentru incheierea unui precontract de vanzare cumparare? Vreau sa cumpar o garsoniera, proprietarul are un contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare nerespectat? cugetatorul cugetatorul Buna ziua. Se doreste vanzarea unei case cu terenul aferent. In fata notarului se constata ca sunt probleme privind intabularea terenului. Se ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare cumparare danmarianpopescu danmarianpopescu De curand am facut un antecontract de vanzare cumparare pentru o garsoniera la parterul unui bloc. Doresc sa cumpar aceea garsoniera pentru ca are balcon. La ... (vezi toată discuția)