avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Precontract pentru cumpărarea unei case al cărei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Precontract pentru cumpărarea unei case al cărei proiect trebuie refăcut. Cum mă pot asigura că intru în posesia ei dacă proprietarul nu-și respectă angajamentul?

Doresc sa cumpar o casa. Casa este finalizata dar nu fost respectat 100% proiectul si de aceea trebuie facut din nou proiect, intabulare si receptia finala. Am cazut de comun acord cu proprietarul sa facem un precontract (promisiune), sa ii achit pretul convenit integral, si in 10 luni de la precontract sa intru in posesia casei, el luandu-si obligatia ca in aceasta perioada sa scoata toate actele necesare. Din cate am inteles, el daca nu isi respecta partea de intelegere cu actele si nu semneaza contractul final peste 10 luni, singura solutie este sa il dau in judecata pentru a intra in posesia casei. Ma intereseaza daca se ajunge la judecata, in cel mai rau caz, ce valoare are acest precontract in instanta si care este de obicei durata pentru a intra in posesia imobilului? Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 2 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Am fost la notar impreuna cu vanzatorul, si mi s-a spus ca in baza hartiilor pe care vanzatorul le are momentan putem face acest precontract, conform legii. Acesta are actele de proprietate si a mai scos de la primarie cum ca a inceput demersul pentru a obtine toate actele necesare unei vanzari.. Daca ar fi avut toate actele necesare acum ( cadastru, intabulare etc ) atunci am fi facut direct contractul de vanzare-cumparare.
Si in acest precontract vom scrie ca vanzatorul isi ia obligatia ca pana la data respectiva sa aibe toate actele in regula pentru incheierea tranzactiei, si ca daca doreste sa anuleze intelegerea trebuie sa plateasca dublul sumei primite.
Deci va fi un antecontract facut la notar care se mai numeste promisiune de vanzare cu plata integrala, din cate am inteles.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
codul civil si legislatia in materie contractuala va permit sa incheiati un antecontract de vanzare-cumparare, chiar si in ipoteza in care constructia nu este inca intabulata, sau este in curs de intabulare. Obligatoriu trebuie sa incheiati acest antecontract in forma autentica, adica la notar. Se va insera in cuprinsul antecontractului clauza de arvuna. Astfel, in situatia in care la termenul stabilit, din vina promitentului-vanzator nu se incheie vanzarea, acesta din urma este obligat sa va restituie dublul sumelor incasate. Mai mult, atat antecontractul, cat si dreptul de ipoteca pt sumele achitate de catre dumneavoastra pot fi notate in cartea funciara a terenului. Antecontractul are valoare de titlu executoriu, motiv pentru care nu va mai fi nevoie de concursul instantelor de judecata in cazul in care nu se finalizeaza vanzarea. Toate aceste aspecte vi se vor explica de catre orice notar public. Nu e nimic complicat, antecontractul (daca e bine facut) va protejeaza atat pe dumneavoastra in calitate de promitent-cumparator (pentru sumele de bani pe care le achitati), dar si pe vanzator.
AndreeaBeel, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
O casa noua inseamna proiect, certificat de urbanism, autorizatie de construire pe baza proiectului. Avize Inspectia in constructii pe etape determinante (cele din proiect).
Si apoi casa exista in acte dupa ce se face receptia cu reprezentantul primariei.
1. Daca proiectul nu a fost respectat si a construit altceva e ciudat, a lucrat cum? Planurile de rezistenta nu se fac dupa ureche... si trebuie respectate.
Cartea tehnica a constructiei v.a aratat.o?
2. Vreti sa cumparati o fantoma de casa care azi nu exista de fapt in acte?
Cu cel mai bun precontract, daca nu face ce promite, veti primi banii inapoi peste vreo 5 ani, daca nu dispare intre timp...
simiga, utilizator
Va multumesc pentru raspunsuri. Casa a fost construita cu 10-12 ani in urma. A fost respectat proiectul mai putin mansarda care a fost facuta de fapt etaj mansardat. Casa este locuita de 7-8 ani si este intr-o stare ok. Acum este necesara o modificare de proiect dupa care se face cadastru si intabulare din cate am inteles. Demersurile au fost deja incepute. Nu este ca si cum as cumpara o casa la gata cu toate actele si tot dar si pretul reflecta situatia actuala a casei.
In principiu spuneți că, se face doar o schimbare de proiectare și gata, se rezolva ? Deci toată treabă este din hârtii ?
In teorie da, așa ar fi frumos.
Dar exista riscul să fie pus sa refacă fizic ceea ce nu corespunde și apoi să se facă recepția finală cu cei de la primărie. Și abia apoi aveți actele ok.
Aceasta ar fi ordinea firească, acum, fiind în Romania este posibil orice. Doar că nu este garantat.

Alte riscuri ar mai fi,
-sa nu faca ceea ce spune și să rămâneți cu banii dati.
- sa vânda altcuiva cu un preț mai mare și să nu mai aibă de unde sa vă inapoieze banii . Sunt destule cazuri așa.
-sa rămână fără bani la jumătatea lucrării.
-etc.
Le-am enumerat doar pe cele mai importante,întrucât se poate întâmpla practic orice.
Cât despre termenul de finalizare, sa nu puneti asa mare baza in el întrucât acesta se poate schimba, și chiar nu aveti ce face, nici macar în instanță.

Recomandat ar fi, sa nu achitați toată suma la bun început ci doar un avans. Restul.la finalizarea lucrării.
Așa se practica pe piata vânzărilor imobiliare privind promisiunea de vânzare a unui bun viitor.

Alte discuții în legătură

Urgent- acte necesare precontract vanzare cumparare! multumesc cristeo cristeo Buna ziua. Ce acte sunt necesare pentru incheierea unui precontract de vanzare cumparare? Vreau sa cumpar o garsoniera, proprietarul are un contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare nerespectat? cugetatorul cugetatorul Buna ziua. Se doreste vanzarea unei case cu terenul aferent. In fata notarului se constata ca sunt probleme privind intabularea terenului. Se ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare cumparare danmarianpopescu danmarianpopescu De curand am facut un antecontract de vanzare cumparare pentru o garsoniera la parterul unui bloc. Doresc sa cumpar aceea garsoniera pentru ca are balcon. La ... (vezi toată discuția)