avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Construiesc o casă și doresc să folosesc beton de ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Construiesc o casă și doresc să folosesc beton de la o stație. Unde și cum îl pot analiza, ca să fiu sigur că primesc ce plătesc?

Construiesc o casa si doresc sa folosesc beton de la o statie. Ce trebuie sa primesc de la statia de beton in afara de factura si certificatul de garantie? Eu vreau sa fie analizat betonul in laborator,. Sa apelez la un alt laborator de analiza a betonului? (pe cont propriu). Trebuie sa vina ei la fata locului?
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În calitate de client aveti dreptul de a vâ asigura de calitatea lucrârii.
Deci, aveti dreptul sâ faceti sâ intervinâ pe santierul constructiei dvs un laborator independent care sâ facâ prelevâri de probe de beton.
În functie de tipul de beton, veti avea deci teste la 24 de ore, la 1 sâptâmânâ, la 28 de zile etc..., teste mecanice si/sau chimice, etc... .
Deci, numai pt ca sâ puteti sâ verificati câ ceea ce prin contract centrala de beton s-a angajat sâ vâ furnizeze este confirmat de câtre laboratorul independent vâ vor trebui cunostintele necesare pt a compara cele 2 rapoarte de control (ca sâ nu mai vorbim de faptul câ rezulatele de labo le veti avea oricum dupâ ce betonul a fost turnat!!!!).
Primâ concluzie: în cazul în care nu aveti aceste cunostinte angajati un bun diriginte de santier, printr-un contract care defineste precis sarcinile de dirigentie ale santierului.
Nimeni pe acest site nu vâ sfâtuieste sâ acordati orbeste încrederea, verificarea este peste tot necesarâ în acelas mâsurâ în care paranoia este contraproductivâ.
RASPUNS IN 7 (9) PUNCTE:
1) Da, în calitate de beneficiar al lucrârii si de gestionar al constructiei ei aveti dreptul sâ stabiliti limitele contractuale ale fiecârui/ei individ/organizatii pe care dvs o doriti pe santierul dvs, ATENTIE, asiguati-vâ câ aveti cunostintele necesare pt asta.
Deci, pe santierul dvs, în calitate de persoana fizica, avet dreptul "sâ ma duc la o statie de betoane si cer 8 cife de beton B 250, sa zicem"!
2 )Da, în calitate de beneficiar al lucrârii si de gestionar al constructiei ei aveti dreptul de a face contracte cu cine vreti pe lucrârile si sarcinile de chantier pe care dvs doriti sâ le delegati.
Atentie la redactarea contractelor.
3) Toate centralele de beton din Ro au obligatia de a furniza certificate de calitate ale betonului livrat.
4) Certificatele de calitate ale betonului livrat cuprind si retetele betonului/oanelor preparat/e, retetâ care trebuie sâ corespundâ calitâtii contractuale pe care dvs ati cerut-o!
Centrala nu are obligatia de a vâ furniza un certificat de calitate pe cifâ ci pe ciclu de preparare!
5) Laboratoarele independente, dacâ sunt serioase (deci nu ieftine), nu vor delega prelevarea probelor de beton unei terte persoane (din cauza responsabilitâtilor pe care vor trebui sâ le angajeze dpvd juridic).
6) Plata betonului se face conform contractului semnat cu centrala, dacâ dpvd personal aveti posibilitatea de a le impune plata la 10/15/30 de zile dupâ turnare (m-ar cam mira), veti putea sâ-i plâtiti în consecintâ.
7) Centralele de beton furnizeazâ, la cerere, o datâ cu certificatul de calitate al betonului preparat, retetele de preparare ale betonului pe ciclu de fabricatie. Programarea instalatiei de preparare a betonului nu are nici o treabâ cu reteta de preparare
8) NU.
9) Si DA si NU! Puteti sâ luati betonul fârâ TVA în 2 situatii:
9)a) DA, pe sub mânâ, dar nimeni nu va furniza un certifcat de calitate (care oricum nu vâ v-a putea servi) al unui beton vândut pe sub mânâ, la negru;
9)b) DA, dacâ în calitate de beneficiar al lucrârii si de gestionar al constructiei ei v-ati constituit în PFA sau întreprindere.
9)c) NU, dacâ în calitate de beneficiar al lucrârii si de gestionar al constructiei râmâneti cu statul de simplu consumator.
Curaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este obligatoriu legal pv de analiza a betonului? marius740 marius740 Buna ziua. Am turnat beton cu CIFA (pompa) si am primit declaratia de conformitate a betonului (clasa, reteta etc) la fiecare CIFA. Dpdv legal am ... (vezi toată discuția)
Cand e nevoie de diriginte de santier? cristinamariav cristinamariav Urmeaza sa incep in primavara constructia unui obiectiv civil, localizat in mediu rural, compus din: - gard -grajd cai - fanar - casa familiala ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de antrepriză cu grave erori de execuție: cum pot constrânge constructorul să-mi restituie sumele care nu i se cuvin? vasea_13 vasea_13 Buna ziua! Va rog sa-mi dati un sfat la problema pe care o expun: In ianuarie am incheiat un contract cu o firma in vederea construirii unei case la rosu. ... (vezi toată discuția)