Construiesc o casa si doresc sa folosesc beton de la o statie. Ce trebuie sa primesc de la statia de beton in afara de factura si certificatul de garantie? Eu vreau sa fie analizat betonul in laborator,. Sa apelez la un alt laborator de analiza a betonului? (pe cont propriu). Trebuie sa vina ei la fata locului?
gi-jane2
Moderator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Stiu un caz in care a dus omul proba la laborator, ce livrau ei, nu corespundea cu ce era pe acte, de 3 ori a intors omul cifele inapoi pana s-au invatat si au adus ce a platit.
Nu mi se pare deplasat sa fii precaut.
Eu mi-am făcut casă şi oamenii au preparat betonul cu lopata, în betoniera. Dar ştiu ce este în fiecare colţişor al casei.
GermanAlex
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
In primul rand trebuie sa fie o statie de betoane de marca. Se face un contract si ei emit un buletin prin care se garanteaza o anumita calitate. Puteti sa cereti un nivel superior de siguranta - diferentele nu sunt mari. Betonierele noname sunt mai ieftine, dar nici garantie nu prea exista. NEAPARAT vibrati bine betonul, da pentru asta trebuie cofraje de buna calitate - alea de lemn sunt o mizerie care curge peste tot daca nu au ranforsari mai multe mai ales in partea de jos.
pop_m
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Stimate domn laurentiuu
doresc sa va atrag atentia ca aveti nu doar posibilitatea, ci chiar obligativitatea de a monitoriza calitatea materialelor folosite si a activitatilor efectuate, cel putin pentru partea de structura.
Aceasta monitorizare o faceti indirect, prin intermediul dirigintelui de santier (pe care trebuie sa il angajati, conform legii). Monitorizati ca acesta isi face treaba, el trebuie sa verifice lucrarile ascunse (de exemplu armarea cu fier pentru pardoseli, placi), asigurati-va ca face efectiv aceste verificari in teren (sunt destui diriginti care isi vand semnatura). Vorbiti cu el despre fazele urmatoare, ce implica, care sunt greselile frecvente ale constructorilor, etc.
Legat de calitatea betonului, la fiecare turnare (talpa, centuri, pardoseala, stalpi, placa, stalpi si centuri etaj, etc) e obligatoriu sa trimiteti probe la un laborator independent pentru teste. Ce inseamna asta:
- trebuie sa aveti un contract cu un laborator de analize specializat
- ii anuntati cu cateva zile inainte cand aveti turnare
- ei vor efectua (sau va vor furniza dumneavoastra vasele necesare) recoltarea esantioanelor (de obicei 3 probe)
- dupa 28 zile (perioada de maturare a esantioanelor) laboratorul va efectua probele mecanice necesare si va va elibera un buletine de analiza
Va recomand sa discutati cu constructorul, daca e firma, sa clarificati daca au prins aceasta activitate in contract. Daca nu, reglati situatia. Va recomand sa discutati cu constructorul sa intermedieze aceasta activitate, insa sfatuiti-va cu dirigintele de santier inainte.
lemar
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna seara,
Voi prezenta succint cateva lucruri de care trebuie sa tineti cont
-constructiile civile-casele de locuit se construiesc in baza unui proiect tehnic elaborat de un colectiv de proiectare=arhitect,inginer structurist,ingineri proiectanti pe specialitati de instalatii=termice,sanitare,electrice,curenti slabi,
Proiectul tehnic se verifica de verificatori de proiecte atestati pe specialitati-inclusiv pt structura.Prin proiectul tehnic si detaliile de executie se impun anumite marci de beton,diametre pentru otelul beton precum si verificarile din timpul executiei-plan de control si verificari in faze determinante.Constructorul trebuie sa prezinte propriul plan de verificari si incercari,mult mai detaliat decat cel indicat prin proiect.Acest plan trebuie verificat de un diriginte de santier cu experienta si cu un contract beton.Dirigintele de santier este la randul lui verificat de ISC-inspectoratul de stat in constructii caruia trebuie sa-i platiti taxe!
Revenind la beton-betonul pus in opera dupa 28 de zile trebuie sa indeplineasca anumite caracteristici de duritate si densitate volumetricaStatia de betoane isi elaboreaza propriile retete in functie de agregatele folosite si ganulometria acestora Procentul de ciment si sortul 0-4mm au ponderea cea mai mare in pretul final..
In scopul verificarii calitatii se recolteaza probe din betonul proaspat. conform vechiului standard STAS 1275 - 88 cu frecventa prevazuta in STAS 1799 - 88.Atentie inlocuite de eurocoduri.
Probele pe betonul intarit se fac la 28 de zile pe epruvetele recoltate in santier si pe proba martor din statie de catre un laborator autorizat ,altul decat cel al statiei.Sunt platite de constructor din cota de cheltuieli indirecte.
Va recomand cu tarie un diriginte de santier care sa NU fie adus de constructor si care sa vina pe lucrare.
Sunt foaret multe lucruri de care depinde calitatea unei constructii pornind de la respectrea detaliilor de executie-daca acestea au fost elaborate-ex. armarea nodurilor dintre grinzi stalpi si multe,multe altele pe care de regula le deprinzi dupa a 3a casa construita sau din greseli
.Nu veti putea verifica singur niciodata un constructor carea vrea sa va insele,nici dpdv consumuri,nici calitate executie sau materiale.
A nu se uita probele pe otelul beton si documentele de trasabilitate a acetuia pentru FIECARE sarja.
Succes!