avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1186 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... O scara de bloc, două asociații! Cum ar trebui ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

O scara de bloc, două asociații! Cum ar trebui întocmite listele de plată a întreținerii?

In anul 2014 se acorda personalitate juridica unei scari de bloc ce s-a rupt din asociatia veche ce avea 3 scari . Cel care trebuia sa fie presedintele noii scari, a binevoit sa nu mai faca cele ce se necesitau a fi facute ulterior dobandirii personalitatii juridice, nici macar nu a ridicat hotararea judecatoreasca de la tribunal. Si uite asa...a ramas ca si in momentul de fata listele de plata a intretinerii se calculeaza de asociatia veche, conform acelei conventii de disociere ce trebuia sa functioneze pe perioada limitata oarecum, adica pana la exercitarea deplina a drepturilor asociatiei desprinse. In 2016 am devenit proprietar al unui apartament pe aceasta scara. Incercand sa ma inscriu ca membru in asociatia de proprietari am ajuns la descoperirea faptului ca nu pot face acest lucru deoarece exista doua asociatii. Una care calculeaza liste de intretinere, cea veche...si una cea noua care este persoana juridica dar nu se ocupa nimeni de ea !!! Am intrebat pe cei de la asociatia veche de ce continua sa calculeze liste de intretinere daca au aflat de faptul ca asociatia cea noua are acordata personalitate juridica, si mai ales de ce continua sa isi imparta salariile lor ca angajati ai unei asociatii la o alta asociatie, cu care legal nu au nici un fel de contract. Am incercat sa contactez biroul asociatii de la primarie, am primit zero raspuns. cred ca nu au mai auzit de asa ceva si nu prea stiu ce sa raspunda. Legea 230/2007 a uitat sa cuprinda o astfel de ciudatenie. Va rog frumos pentru opinii. Incerc sa imi fac o idee cat mai completa, inainte de a ajunge sa caut rezolvare in instanta de judecata !!!
Ultima modificare: Vineri, 18 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Domnule Doctor Virgil Dan Amza,
Vi se pare ceva rau in faptul ca incerc sa aflu si pareri diferite fata de o speta ce probabil nu este foarte intalnita ? Cu atat mai mult ca sunt la mod personal pus in situatia de a fi cumva ingradit in posibilitatea de a beneficia de drepturile izvorate din legea 230/2007 ! Va adresez aceste cuvinte deoarece nu am inteles sensul exact al alocutiunii dumneavoastra !!!
Bună ziua, eu am trecut prin așa o situație acolo unde am locuit înainte: deci bloc cu două asociații, una pe scara 1 și a doua (cea veche) pe scările 2 și 3. După părerea mea, ar trebui să încercați să obțineți actele care au stat la baza acordării personalității juridice pentru cea de-a doua asociație, respectiv procesul verbal al adunării de constituire în care se pot vedea membrii primei conduceri, cenzorii, semnatarii acordului de asociere, conținutul acestuia, în care precis se menționează condițiile de separare. Astfel, poate veți afla și motivul pentru care practic s-a abandonat ideea, din moment ce totuși scara dvs. e administrată și în prezent de cei vechi (nu doar calcul de cote, foarte probabil curățenie, evacuat gunoi, administrator, lift, șamd) Eu înțeleg că dvs obiectați că asociația veche încă mai administrează scara ce a inițiat desprinderea și că astfel nu s-ar justifica legal salariile, dar asociația veche nu are niciun document opozabil depus de membrii ”noii” asociații, pe baza căruia să se poată face desprinderea efectivă, inclusiv la furnizori. Spre exemplu, dacă dvs. nu aveți decât un contor de apă pe tot blocul și nu aveți un act între cele două asociații din care să rezulte și cum se împarte consumul, atunci este just ca asociația veche să calculeze consumul ca și până acum. La fel poate fi la gaze, termoficare, gunoi, șamd. În concluzie, părerea mea este că trebuie să continuați cu vecinii dvs. de scară demersurile începute, chiar dacă președintele inițial nu mai este interesat, sau s-a mutat din bloc, sau a decedat, etc. Aveți personalitate juridică, deci existați ca entitate, trebuie ca dvs. ca membri ai acesteia, să finalizați acțiunea chiar printr-o altă adunare de alegeri, să vă angajați un administrator al dvs, să aveți comitetul și cenzorii activi și abia apoi să vă clarificați -serios- raporturile cu asociația din care proveniți. Succes.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2018
Marcus2, utilizator
Marcus2, multumesc pentru raspuns !
Eu nu reclam neaparat faptul ca cei ce sunt asociatia veche isi iau inca salariile. De fapt demersul initial a fost de a ma inscrie in asociatia de proprietari, odata cu dobandirea statutului de proprietar. Ulterior refuzului primit de a fi inscris cu toate drepturile ca si membru ,am inceput sa imi pun tot noianul de intrebari !!! Si mai ales ma doare faptul ca le tot arat greseli ce apar asa "din greseala" in operatiile de aritmetica calcularii listelor de plata...si sunt expediat simplu, cum ca apartamentul meu este la o scara ce este asociatie diferita, iar dansii calculeaza repartizarea facturilor ce inca le sosesc de la furnizori. Am considerat ca astfel de raspuns...pot si eu sa il interpretez ca fiind cam nesimtit, odata ca nu exista furnizori ai salariilor, ba chiar exista un cod al muncii foarte clar in ce spune. De incercat, am incercat la doua luni de la dobandirea apartamentului sa aduc vecinii de scara la o sedinta, ba chiar s-a produs acea sedinta. La care presedintele asociatiei noi, (care mie mi-a spus ca nu il intereseaza nimic), a venit cu tot cu presedintele si adminul de la asoc. veche...asa ca invitati! Si au convins oamenii de pe scara ca nu are rost sa mai faca demersuri cu asociatia noua, ca pe ei cei vechi nu ii deranjeaza sa calculeze listele in continuare. Insa mie cand ii intreb de nereguli...ma trimit la asociatia cea noua !!! Intelegeti manevra draguta la care se preteaza dumnealor ? mi-au dat raspuns scris ca dansii nu pot sa imi acorde nici un drept izvorat din legea 230, astfel am ajuns si eu sa intreb daca codul muncii le permite sa isi ia salarii de la mine !!! Nu mi-au mai raspuns. M-am indreptat catre biroul de la primarie....s-au depasit deja cele 30 de zile in care mi-au spus personal ca voi primi raspuns la sesizarea depusa . Demersul meu aici este ptr a imi face o idee mai complexa asupra sanselor ce le-as avea daca as initia actiune in instanta.
Cu stima, Aurelian B.
Acum am înțeles mai bine situația, din care rețin că membrii noii asociații s-au lăsat convinși să nu-și mai dorească noua asociație. Numai că asta nu este posibil legal, decât dacă se solicită instanței renunțarea la personalitatea juridică. Și numai ulterior pronunțării, se poate lua în discuție re-aderarea celor de la scara dvs la vechea asociație. Am trecut și printr-o situație de acest gen, nu la asociația de proprietari, ci la alt fel de asociație. Dar deocamdată, asociația nouă există și nu poate nimeni să o ”renege” doar verbal. Din aceasta decurg atât pentru membrii acesteia, dar mai cu seamă pentru președinte și Comitet, drepturi și obligații, prevăzute de legea 230. Printre altele, sunt convins că știți, dar menționez eu acum pentru firul discuției, nu există posibilitatea legală să fiți refuzat sau respins ca membru, atât timp cât ați depus cerere în acest sens și ați făcut dovada deținerii unei proprietăți pe acea scară. Cu alte cuvinte, vrea sau nu dl președinte al noii asociații, odată ce ați depus cererea de a deveni membru, însoțită de copia actului de proprietate și o copie a cărții de identitate, sunteți membru. Iar dacă nu vi se înregistrează documentele, le trimiteți prin poștă cu confirmare de primire pe adresa președintelui. Mai departe: dl președinte al noii asociații precum și membrii Comitetului în fruntea căruia a fost ales la AG de constituire a asociației, nu pot spune ”nu ne interesează” decât dacă își scriu demisiile. Oricum demisiile nu-i exonerează de răspunderea pentru lipsa evidențelor, a înregistrării la ANAF, etc etc pe perioada cât au fost în funcție. Iar membrii care au semnat acordul de asociere precum și cei ca dvs. care au aderat ulterior, trebuie să înțeleagă că nu se poate renunța la efectele juridice ale acțiunii lor, decât printr-o procedură destul de anevoioasă de renunțare la personalitatea juridică deja acordată, așa cum am spus la început. În cazul în care totuși președintele nu pricepe și continuă cu aceeași non-acțiune și nici nu își afișează la Avizier demisia, puteți totuși convinge cred, minim 20% din membrii asociației să organizați conform legii, o AG extraordinară și fie să alegeți alt comitet, fie să decideți renunțarea la personalitatea juridică. După părerea mea, dacă nu parcurgeți acești pași, vă va fi greu să ieșiți din această situație, chiar dacă luați calea justiției. Pentru că nu aveți pe ce să mergeți, decât pe obligația de a face. Ok, veți câștiga și instanța va obliga conducerea să își preia atribuțiile și eventual va dispune sancțiunile din lege, pentru neîndeplinirea acestor atribuții. Și veți ajunge după un proces obositor și costisitor, la aceeași problemă, adică să convocați AG și să alegeți a fi asociație de sine stătătoare, sau să începeți demersurile de desființare prin renunțarea la personalitatea juridică. În privința vechii asociații, vă sugerez să aflați dacă nu cumva între timp și-au schimbat Statutul și/sau acordul de asociere, în urma separării. Presupun că știți ce vreau să spun și ce urmează să invocați. Toate cele bune.
Ultima modificare: Duminică, 20 Mai 2018
Marcus2, utilizator
Marcus2 - Multumesc frumos din nou !
Apreciez timpul acordat fata de problema mea si raman recunoscator pentru aceasta ! Imi confirmati faptul ca acesta este unicul drum prin care sa se rezolve oarecum situatia ce am prezentat-o. Pentru ca nici eu nu reusesc sa gasesc un alt temei legal de rezolvare, in afara de acea obligatie de a face. Pe care daca nu am de ales...o voi pune pe rol . Insa, la nivel personal cel putin, eu tot raman cu impresia ca si cei de la asociatia veche sunt cumva obligati sa respecte legea 230/2007 cat timp desprinderea noii asociatii nu este efectuata definitiv si sub toate aspectele !!!
Deosebita stima, Aurelian B.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce conditii se poate inchide o asociatie de proprietari marq marq Buna ziua, nu stiu daca asta e termenul corect, de \\"a inchide\\", poate desfiinta e mai corect. Intrucat un bloc din asociatie si-a intocmit dosarul pentru ... (vezi toată discuția)
Scindarea asociatiilor de proprietari MENA-MSC MENA-MSC Buna ziua, subiectul nu este nou, s-a mai discutat pe forum despre infiintarea unei noi asociatii prin desprinderea de asociatia initiala pe baza prevederilor ... (vezi toată discuția)
Cum preluam debitele scarii la desprinderea din vechea asociatie de proprietari flory_a42 flory_a42 Dupa constituirea asociatiei de proprietari la nivelul scarii,judecatoria acordand personalitate juridica asociatiei,care este procedura corecta de desprindere ... (vezi toată discuția)