avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inspectarea apometrelor - CINE? CUM? CAND?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inspectarea apometrelor - CINE? CUM? CAND?

Buna seara!

Sunt un utilizator nou al acestui site pe care l-am descoperit chiar astazi in incercarea de a gasi raspunsuri la cateva intrebari despre obligatiile proprietarului unui apartament fata de asociatia de proprietari. Va rog, daca se poate, sa ma ajutati in aceasta privinta.

1. Sunt proprietarii obligati de vreo lege sa deschida usa apartamentului si sa permita inspectarea apometrelor (citirea indexului si/sau descoperirea eventualelor inovatii de furt) de catre UN DELEGAT sau CONDUCEREA ASOCIATIEI?

2. Daca verificarea apometrelor este obligatorie, cine trebuie sa o efectueze? Nu este nevoie sa fie o persoana autorizata (de exemplu, un instalator sau reprezentantul firmei furnizoare)? Este suficient ca persoana respectiva sa faca parte din comitetul asociatiei ca sa intre in casa mea cand vrea (chiar si cu preaviz de 5 zile)?

3. Exista vreo prevedere a legii care sa-mi permita sa platesc eu pe cineva autorizat (ex: furnizorul de apa) care sa faca aceasta verificare si sa evit astfel sa intre in casa persoane care, in virtutea locului pe care il ocupa in comitetul asociatiei, considera ca pot sa sicaneze locatarii pe care nu ii agreeaza?

4. Practic, in ce conditii sunt obligata de lege sa le permit accesul in casa reprezentantilor asociatiei? Ce masuri poate lua asociatia impotriva mea, ca proprietar, daca refuz intrarea lor in casa atata timp cat ei nu sunt insotiti de o persoana autorizata pentru inspectarea apometrelor?

Nu sunt absolut deloc impotriva verificarii in sine, pentru ca nu am nimic de ascuns. Sunt cu plata la zi a tuturor datoriilor, consum apa ”respectabil,” inteleg si logica necesitatii anumitor verificari periodice. Problema este ca presedintele asociatiei abuzeaza de aceasta actiune, efectuand-o foarte frecvent. Si nu ar fi numai ca vrea sa citeasca apometrele, dar ma pune sa dau la o parte dulapurile din bucatarie, ca sa vada mai bine TOATE tevile din spatele lor, ca nu cumva sa fie facuta vreo smecherie. Acum, sa mut dulapurile (pline de tot felul de vase, ca intr-o bucatarie obisnuita) de fiecare data cand au chef dansii sa se distreze pe nervii mei, nu este un sport asa de interesant. In plus, sunt amenintata cu amenda daca ”nu colaborez,” sau cu plata la pausal.

5. Ultima intrebare pe care doresc sa v-o adresez:

Care din urmatoarele doua variante ale Art. 12, cap. B (Obligatiile proprietarului), punctul b) al ”Normei metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007” este cea valabila? (Le-am gasit pe amandoua pe internet.)

Varianta 1: ”sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul propriu, cu un preaviz de 5 zile, al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar si justificat sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz, conform prevederilor din statutul asociatiei de proprietari;”

Varianta 2: ”sa accepte accesul in apartamentul sau in spaţiul sau, cu un preaviz de 5 zile, al unui delegat al asociaţiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu. Fac excepţie cazurile de urgenţa, cand accesul se poate face fara preaviz, conform prevederilor din Statutul asociaţiei de proprietari. Sa accepte, fara preaviz, accesul in apartament pentru inspectia instalatiilor interioare de contorizare a apei si energiei termice. In caz de refuz, apartamentul respectiv va fi considerat necontorizat. Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari va lua toate masurile pentru aducerea la starea iniţiala dinaintea producerii evenimentului a zonei in care se efectueaza reparaţii la parţile comune, urmand ca sumele aferente reparaţiilor respective sa fie suportate de toţi proprietarii proporţional cu cota indiviza.”

Multumesc tuturor celor care vor contribui cu raspunsuri!
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Octombrie 2009
vasti1948, utilizator
Va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema: acum 1 luna administratorul a afisat la avizier o foaie cu urmatorul continut: "va rugam ca pana la data de: sa va faceti verificarea etrologica a apometrelor sau sa le schimbati cu firme autorizate de montaj si contoare cu lasa de precizie C".
Mi-am cumparat contoare (apometre) urmand ca peste 1-2 zile sa mi le inlocuiesc singur si apoi sa vina un instalator autorizat BRML (Biroul Roman de Metrologie Legala) pentru a constata ca sunt montate corect si pentru a le sigila. Azi cand i-am spus acest lucru administratorului mi-a spus ca degeaba le schimb intrucat nimeni nu si le-a mai schimbat (desi imi este greu sa cred asta, dorinta lui a fost inca de la inceput sa se treaca la "pausal" pentru ca ii este lene sa faca calcule) si in acest caz, nefiind peste 50 % procentul celor care si le schimba...voi fi calculat tot la "pausal".
V-as ruga sa-mi spuneti ce demersuri legale pot urma astfel incat sa mi se poata calcula atat cat consum.
Mentionez ca vechile apometre aveau intr-adevar mai mult de 4-5 ani dar blocul este/a fost contorizat.
Unde pot reclama aceasta situatie ?...lasand la o parte faptul ca el a ramas singurul reprezentant legal al unui bloc cu 10 etaje si 2 scari (80-90 apartamente)...au demisionat si cei din comitet, a mai ramas doare el si vicepresedintele, dar el "taie si spanzura" dupa bunul plac.
Unde pot semnala ilegalitatile pe care le face: obliga locatarii chiar si dupa schimbarea apometrelor la plata in sistem "pausal" a apei, comitetul executiv al blocului nu mai exista (candva erau 7 persoane: presedinte, vicepresedinte, administrator, comitet - 2 persoane), etc. ?
Cum pot sa-l determin sa platesc apa atat cat consum si eventual partile comune (apa utilizata de xcatre femeia de serviciu pentru spalarea holurilor/igiena) ? Unde pot reclama acest abuz ?...ne spune sa schimbam apometrele apoi ne obliga sa platim tiot "pausal"...desi am investit ceva bani, i-am explicat ca nu ma intereseaza de restul locatarilor si mi-a zis ca doar pentru mine nu poate si nici nu vrea sa faca calcule la apa...

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Septembrie 2013
legal_man, utilizator
Administratorul va duce cu vorba. Dvs. trebuie sa inlocuiti apometrele cum ati descris mai sus , procesele verbale de sigilare si copii dupa verificarea initiala a noilor apometre trebuie atasate unei cereri adresate presedintelui .Daca va refuza luarea in evidenta a acestor apometre rugati sa faca lucrul acesta in scris. Puteti sa ii faceti o reclamatie la primaria de care apartineti.Pana la urma o sa cedeze.
O sa-i pun copiile procesului verbal de sigilare si verificare intr-un plic si o sa-l trimit cu confirmare de primire catre asociatia de locatari, impreuna cu cererea in care voi preciza sa mi se ia in calcul, ca si pana acum, consumul/indexul inregistrat de noile apometre.
La primaria sectorului 4 stie cineva unde anume trebuie sa ma adresez ? Departament, persoana, site internet, etc. ?
Multumesc.
Fiecare primarie are un serviciu / birou de Relatii cu asociatiile de proprietari.
Vedeti pe site-ul primariei sector 4 numerele de telefon si acolo cereti cu persoana care se ocupa de blocul dv.
021-335.92.30 la sectorul 4 Relatii cu asociatiile de proprietari., dar sincer ma indoiesc ca cei de acolo se vor implica in aceasta problema
eventual puteti face o plangere acolo si ii vor chema cu actele asociatiei la control. ...........

sau email primarie4@gmail.com in atentia depart care se ocupa cu asociatiile de proprietari.
inspectoarea sefa de acolo se numeste: Cristea Henrieta
Ultima modificare: Vineri, 27 Septembrie 2013
merepere, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum se ia in calcul pausalul? moisavali moisavali Buna ziua. Am o intrebare referitoare la cum se ia in calcul pausalul. Am un apartament contorizat la apa rece si calda. De cateva luni, mai precis din ... (vezi toată discuția)
Ce act normativ reglementeaza facturarea apei in sistem pausal Pilu Pilu Buna seara, as avea o rugaminte, daca poate cineva sa-mi spuna care este actul normativ care reglementeaza calcularea consumului de apa, in cadrul asociatiilor ... (vezi toată discuția)
Inspectarea apometrelor - cine? cum? cand? data post: luni, 2 noiembrie 2009, 02:12 daria7iulia daria7iulia Buna ziua. Referitor la acest subiect dezbatut cu ceva vreme in urma am si eu o intrebare. Sa va expun situatia mea. De 3 ani locuiesc cu chirie la bloc. ... (vezi toată discuția)