Sunt un utilizator nou al acestui site pe care l-am descoperit chiar astazi in incercarea de a gasi raspunsuri la cateva intrebari despre obligatiile proprietarului unui apartament fata de asociatia de proprietari. Va rog, daca se poate, sa ma ajutati in aceasta privinta.
1. Sunt proprietarii obligati de vreo lege sa deschida usa apartamentului si sa permita inspectarea apometrelor (citirea indexului si/sau descoperirea eventualelor inovatii de furt) de catre UN DELEGAT sau CONDUCEREA ASOCIATIEI?
2. Daca verificarea apometrelor este obligatorie, cine trebuie sa o efectueze? Nu este nevoie sa fie o persoana autorizata (de exemplu, un instalator sau reprezentantul firmei furnizoare)? Este suficient ca persoana respectiva sa faca parte din comitetul asociatiei ca sa intre in casa mea cand vrea (chiar si cu preaviz de 5 zile)?
3. Exista vreo prevedere a legii care sa-mi permita sa platesc eu pe cineva autorizat (ex: furnizorul de apa) care sa faca aceasta verificare si sa evit astfel sa intre in casa persoane care, in virtutea locului pe care il ocupa in comitetul asociatiei, considera ca pot sa sicaneze locatarii pe care nu ii agreeaza?
4. Practic, in ce conditii sunt obligata de lege sa le permit accesul in casa reprezentantilor asociatiei? Ce masuri poate lua asociatia impotriva mea, ca proprietar, daca refuz intrarea lor in casa atata timp cat ei nu sunt insotiti de o persoana autorizata pentru inspectarea apometrelor?
Nu sunt absolut deloc impotriva verificarii in sine, pentru ca nu am nimic de ascuns. Sunt cu plata la zi a tuturor datoriilor, consum apa ”respectabil,” inteleg si logica necesitatii anumitor verificari periodice. Problema este ca presedintele asociatiei abuzeaza de aceasta actiune, efectuand-o foarte frecvent. Si nu ar fi numai ca vrea sa citeasca apometrele, dar ma pune sa dau la o parte dulapurile din bucatarie, ca sa vada mai bine TOATE tevile din spatele lor, ca nu cumva sa fie facuta vreo smecherie. Acum, sa mut dulapurile (pline de tot felul de vase, ca intr-o bucatarie obisnuita) de fiecare data cand au chef dansii sa se distreze pe nervii mei, nu este un sport asa de interesant. In plus, sunt amenintata cu amenda daca ”nu colaborez,” sau cu plata la pausal.
5. Ultima intrebare pe care doresc sa v-o adresez:
Care din urmatoarele doua variante ale Art. 12, cap. B (Obligatiile proprietarului), punctul b) al ”Normei metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007” este cea valabila? (Le-am gasit pe amandoua pe internet.)
Varianta 1: ”sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul propriu, cu un preaviz de 5 zile, al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar si justificat sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz, conform prevederilor din statutul asociatiei de proprietari;”
Varianta 2: ”sa accepte accesul in apartamentul sau in spaţiul sau, cu un preaviz de 5 zile, al unui delegat al asociaţiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu. Fac excepţie cazurile de urgenţa, cand accesul se poate face fara preaviz, conform prevederilor din Statutul asociaţiei de proprietari. Sa accepte, fara preaviz, accesul in apartament pentru inspectia instalatiilor interioare de contorizare a apei si energiei termice. In caz de refuz, apartamentul respectiv va fi considerat necontorizat. Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari va lua toate masurile pentru aducerea la starea iniţiala dinaintea producerii evenimentului a zonei in care se efectueaza reparaţii la parţile comune, urmand ca sumele aferente reparaţiilor respective sa fie suportate de toţi proprietarii proporţional cu cota indiviza.”
Multumesc tuturor celor care vor contribui cu raspunsuri!
Vezi dumneata domnu' Adrian - de unde s-a plecat cu topicul (abuzuri ale administratiei - citeau prea des indecsii) si unde s-a ajuns? adica se fac verificari prea rar...
Acum, eu ce pot sa va spun, sa ziceti merci ca asociatia nu umbla si la alte chestii - adica sa va aplice un pausal de nota 10.
Asa este, daca asociatia vine prea des cu verificare, se streseaza proprietarii, daca vin prea rar, se supara proprietarii.
Acum, asta este, insusiti-va, atat dvs. cat si asociatia modul defectuos de colaborare, propuneti-le esalonarea achitarii diferentelor pe o perioada mai mare de timp si stingeti conflictul, altfel cum ati proceda dvs.? Apa consumata in plus de catre dvs. a achitato cineva, da, cine? Si atunci ce propuneti? Sa sanctionati conducerea as. prop.?
Asa cum am spus si mai sus, Imi asum diferenta de consum si o voi plati, esalonat sau tot odata. Intrebarea era alta : daca administratorii la randul lor sunt obligati de vreo lege/reglementare sa verifice periodic apometrele.
Ei, discutia se duce in alta parte...
Daca va "incalzeste" cu ceva, o anumita vina o are si asociatia, insa chiar nu trebuie sa va varsati nervii in directia aceasta.
La noi in asociatie avem votata o procedura prin care proprietarilor li s-a inmanat o fisa de evidenta lunara a consumurilor de AR si AC. Proprietarul citeste indecsii pe data de 24 a lunii de consum (in acelasi timp cu furnizorul), apoi, pana la sfarsitul lunii trebuie sa prezinte asociatiei acea fisa pentru a fi luate in evidenta consumurile.
Asociatia mai poate primi informatia si pe alte cai: biletel la cutia postala a asociatiei, SMS sau email.
Probabil ca la dvs. ori nu se procedeaza asa, ori poate dvs. nu ati stiut - totusi in final, nu poti sa stai o perioada asa de mare fara sa declari consumul propriu.
La noi nu s-ar fi intamplat acest lucru, deoarece dupa trei luni de neprezentare a consumurilor, proprietarul este trecut la un consum in pausal, adica 10 mc AR/persoana si 5 mc AC/persoana, chiar fara regularizarea consumurilor - fapt imediat observat de catre proprietar care stie ce are de facut.
Acum, la noi s-au schimbat toate apometrele clasice cu cele cu citire radio, astfel ca, macar aceste lucruri nu se vor mai putea intampla... sa speram!