Asta e cea mai invidiabila situatie, sa-ti explici propriile rezolvari.
1. Nu, nu este 1/2 in cazul familiei Ionescu. Greseala este in a presupune ca situatiile posibile sunt 3: Fata / Fata , Baiat / Fata si Baiat / Baiat (33% sanse fiecare).
Doar ca de fapt situatiile matematic sunt 4 si sansele sunt de 25% pentru fiecare (F/F, F/B, B/F si B/B). Prin urmare, atunci cand il stii pe Rares Elefterie, elimini 2 situatii (F/F si F/B), pe cand la Ionescu poti elimina doar 1 (F/F).
Sunt 2 justificari de ce conteaza ca-l stii personal pe Rares Elefterie:
- Din moment ce stii exact solutia uneia dintre cele doua necunoscute, poti reduce problema la "Care sunt sansele ca copilul pe care nu-l stiu sa fie fata" Raspunsul este "1/2". In cazul lui Ionescu, nu stii decat ca nu are doua fete, prin urmare nu poti face aceasta trecere si ramai cu sansele de 1/3 (F/B, B/F sau B/B)
- Sa presupunem ca intr-o dimineata vezi un baiat necunoscut pe scara. Il intrebi cum il cheama. Daca raspunde "Elefterie", e clar ca sunt 2 frati si poti sa le dai masinuta. Daca raspunde "Ionescu", tot nu stii daca sa le dai masinuta, pentru ca nu ai la fel de multa informatie.
4. Nu e adevarat. Spre deosebire de lumina a carei viteza masoara propagarea, viteza umbrei este viteza cu care acopera o suprafata (Pamantul). Adica daca aveti o sursa de lumina, o planeta indepartata si luna intre cele doua. In functie de distanta, la o eclipsa, se poate ca toata planeta sa fie acoperita de intuneric in mai rapid de viteza luminii. Prin urmare e pueril a zice ca "umbra e lipsa luminii". Nu, umbra este deplasarea orizontului de lumina care se face dupa legile opticii si poate depasi viteza de propagare de luminii.
Doar ca, atentie, umbra nu transmite informatii (teoria relativitatii interzice transmiterea de informatii cu viteze mai mari decat a luminii). Puteti citi si aici
[ link extern ]
5. Nu, doar ca e grea problema:) Incerc sa explic altfel. O sa le iau pe zile, presupunand ca avem mai intai 1 om cu ochi caprui, apoi 2, si tot asa.
5.1 Avem 1 om cu ochi caprui, 19 cu ochi albastri. Misionarul le-a zis ca minim 1 are ochi caprui. Persoana cu ochi caprui:
- se uita in jur si vede ca nimeni n-are ochi caprui
- isi da seama ca el insusi are ochi caprui si se sinucide in prima seara
5.2 Avem 2 oameni cu ochi caprui, 18 cu ochi albastri. Misionarul le-a zis ca minim 1 are ochi caprui. Oricare din cele 2 persoane cu ochi caprui gandeste asa:
- eu vad 1 persoana cu ochi caprui
- daca eu n-am ochi caprui, persoana cu ochi caprui va vedea 0 persoane cu ochi caprui, va actiona dupa 5.1 si se va sinucide
- in a doua zi, cand celalalt cu ochi caprui nu se sinucide, ambii se sinucid
5.3 Avem 3 oameni cu ochi caprui, 17 cu ochi albastri. Misionarul le-a zis ca minim 1 are ochi caprui. Oricare din cele 3 persoane cu ochi caprui gandeste asa:
- eu vad 2 persoane cu ochi caprui
- daca eu n-am ochi caprui, persoanele cu ochi caprui vor vedea 1 persoana cu ochi caprui, vor actiona dupa 5.2 si se vor sinucide simultan in a 2a zi
- in a treia zi, cand ceilalti cu ochi caprui nu se sinucid, toti 3 se sinucid
5.4 Avem 4 oameni cu ochi caprui, 16 cu ochi albastri. Misionarul le-a zis ca minim 1 are ochi caprui. Oricare din cele 4 persoane cu ochi caprui gandeste asa:
- eu vad 3 persoane cu ochi caprui
- daca eu n-am ochi caprui, persoanele cu ochi caprui vor vedea 2 persoane cu ochi caprui, vor actiona dupa 5.3 si se vor sinucide simultan in a 3a zi
- in a patra zi, cand ceilalti cu ochi caprui nu se sinucid, toti 4 se sinucid
si tot asa pana la 10:)