avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum probează firma dificultățile financiare, și ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum probează firma dificultățile financiare, și cum pot dovedi că decizia este una nedreaptă?

Buna seara!

Mi s-a inmanat un preaviz referitor la incetarea contractului de munca datorita "greutatilor" financiare prin care trece firma.

Am refuzat semnarea preavizului si am fost instiintat ca va fi trimis prin posta.

Sunt angajat pe postul de programator, la fel ca majoritatea colegilor.

Colegii noi care sunt angajati cu salarii mai mici au ramas, iar cei mai vechi, programatorii seniori(eu si inca un coleg) ni s-au inmanat decizia de preaviz.

Motivul pentru care s-a luat aceasta decizie este datorita faptului ca in trecut am avut discutii referitoare la negocierea salariului si nu ni s-au prezentat motivele pentru care nu se poate primi suma ceruta: in care am cerut o dovada "negru pe alb", o dovada clara si nu doar un argument verbal pentru "mai mult de atat nu se poate".

Referitor la munca mea mi s-a spus ca nu exista nici un repros pe care sa-l primesc, atat din partea dansului cat si din partea clientului pentru care lucram.

Am fost schimbat la alt proiect(aplicatie web) fara acordul meu si dupa aproape o luna mi s-a inmanat aceasta decizie de preaviz.

Din munca(banii) pe care ii lua firma pentru mine, mi s-a spus ca sunt platiti si alti colegi. Am specificat ca nu este corect acest aspect(in discutia despre negocierea salariala) si se pare ca a fost atat de deranjant, pentru ca s-a ajuns la aceasta decizie de concediere.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1.Cum se justifica aceste dificultati financiare si cum pot dovedi ca aceasta decizie este una nedreapta?

2. Pot beneficia de un raport contabil referitor la munca/banii pe care ii primea firma la vechiul proiect unde am lucrat si suma care imi revenea mie(salariul)?

3. Firma organizeaza si participa la evenimente internationale unde sponsorizeaza si participa colegi. Sumele desigur sunt destul de ridicate pentru aceste evenimente. Poate fi folosit acest argument ca dovada de minciuna si neadevar cu privire la "dificultatile financiare" mentionate de catre patron?

Pe langa decizia de preaviz am fost si obligat sa parasesc biroul chiar in aceeasi zi. Nu am facut asta, datorita faptului ca in decizia de preavz este mentionat dreptul meu la 20 de zile lucratoare, iar in decizia de preaviz nu era mentionat faptul ca nu ma pot prezenta la birou (inca un vechi siretlic - daca plecam, eram apoi invinovatit de parasirea postului de lucru in timpul programului).

Contul de email si aplicatia de pontare a orelor de lucru(folosita de catre toti colegii) mi-au fost blocate: nu stiu daca acest lucru este legal(fiind in preaviz), din moment ce am ramas la job, pana la sfarsitul programului.

In concluzie, programatorii seniori care dovedesc seriozitate si care este atestata la randu-i de catre patron sunt dati afara si nu li se ofera o explicatie clara (negru pe alb) cu privire la ce salariu poate beneficia programatorul pentru munca depusa.

Este nedreapta aceasta decizie? (Va rog sa ma ajutati cu o lege sau un sfat)

Va multumesc din suflet!

P.S.: Nu as dori argumente de genul, IT-ul este o industrie mare si pot gasi oriunde alt loc de munca. Motivul pentru care nu doresc sa parasesc postul este unul personal.
Ultima modificare: Luni, 11 Iunie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu inteleg ca ati dorit cota din profitul angajatorului, ceea ce este absurd.

Angajatorul are dreptul sa hotarasca cu cat isi plateste angajatii iar angajatii au dreptul sa accepte sau sa refuze salariul propus. Refuzul nu duce automat la marirea salariului iar firma nu are obligatia sa va arate "negru pe alb" care sunt cifrele afacerii.

Chiar daca banuiti ca se scalda in bani, angajatorul are dreptul sa-si foloseasca banii cum doreste, in limitele legii. Daca va doriti bunastarea angajatorului puteti sa infiintati o firma proprie si sa va indepliniti dorintele.

In ceea ce priveste incetarea contractului de munca, daca va considerati nedreptatit puteti sa actionati in judecata.
Buna seara!

Am primit din partea clientului un feedback foarte bun, chiar si o continuare a colaborarii. Refuzul ofertei primite s-a incheiat cu un mail scris in care se dorea desfacerea contractului de munca din partea patronului, desi imi spusese cu o saptamana inainte ca nu are ce sa mi reproseze, referitor la munca mea. Schimbarea la alt proiect a fost deodata, fara a cunoaste motivele, sub pretextul de o schimbare intre colegi a proiectelor.
Feedback ul clientului este o dovada clara a muncii mele.

Sarcasticul a scris:

Dumneavoastra le-ati prezentat dovezi clare, "negru pe alb" si nu doar un argument verbal "vreau mai mult", cand ati cerut marirea de salariu?



Nu m am gandit la profitul angajatorului, ci la valoarea muncii mele, mai ales ca nu mi s a negat faptul ca din contractul cu clientul la care lucram, erau platiti si alti colegi. Nu sunt absurd deloc... Intelegeti gresit. Am dat dovada de seriozolitate si profesionalism fata de firma si client si nu am cerut o suma colosala. E o suma care se apropie de nivelul national al domeniului, pentru nivelul de experienta.
Nu caut decat o modalitate/solutie legala de a demonstra ca se face un abuz, atata timp cat nu am avut nici o abatere disciplinara.
Reorganizarea societatii, a tehnologiei nu sunt dovezi valabile, atata timp cat contractul si proiectul la care lucram nu s a incheiat. Se foloseste aceeasi tehnologie, iar "dificultatile economice" nu sunt problema mea, atata timp cat acele pierderi mentionate de patron s au produs la alte proiecte, si nu la cel la care lucram.
Daca doriti sa raspundeti, va rog sa o faceti fara argumente fe genul: "înfiinteazã-ti o firmã".
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iunie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
imi pare rau ca am fost inteles gresit, vreau sa va ajut. De aceea va mai spun inca o data ca in firma lui angajatorul hotaraste care este valoarea muncii fiecarui angajat, chiar daca aveti parerea (probabil justificata) ca meritati mai mult.

"Schimbarea la alt proiect a fost deodata, fara a cunoaste motivele, sub pretextul de o schimbare intre colegi a proiectelor." de aici inteleg ca ati fost mutat pe alt proiect si ati refuzat. Intrebarea este daca ati fost angajat pe un anumit proiect .

"2. Pot beneficia de un raport contabil referitor la munca/banii pe care ii primea firma la vechiul proiect unde am lucrat si suma care imi revenea mie(salariul)?" de aici se intelege ca doriti parte din profitul angajatorului, ba chiar sa vedeti cifrele afacerii (care sunt secrete).

Sa zicem ca ajungeti sa castigati procesul si veti fi reangajat, salariul tot patronul il va hotari, trebuie sa va intrebati daca mai vreti sa lucrati la acest angajator. Eu cred ca s-a apelat la aceasta varianta ca sa puteti primi ajutor de somaj. V-am raspuns in calitatea mea de angajator, nu sunt avocat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iunie 2018
g..e, utilizator
Chiar daca angajatorul decide , nimeni nu poate fi mai presus de lege.

Legislatia prevede ca , salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat.

Alte discuții în legătură

Abuz in concediere? valentin_cristian valentin_cristian Dupa ce mi s-a aplicat o retinere de 50% din salariul prevazut in CIM ilegal si nemotivat, pe luna ianuarie, in luna februarie mi s-a adus la cunostinta un ... (vezi toată discuția)
Cum se poate anula decizia de concediere pe motive ce nu țin de persoana salariatului? IonelDn IonelDn Buna ziua! Ce sanse sunt pentru a anula decizia de concediere pe motive economice, reorganizare a societatii si a schimbarilor tehnologice? Suntem un nr. de ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala,obligatiile angajatorului ContSters53513 ContSters53513 Buna ziua, As dori sa aflu cum as putea sa concediez pe cineva motivand cu desfiintarea postului ca urmare a dificultatilor economice?Ce documente imi ... (vezi toată discuția)