avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntare la repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntare la repartitoare

Este legal ca membrii aosciatiei de proprietari sa renunte la calculul contravalorii energiei termice consumate pentru incalzire cu ajutorul repartitoarelor?
Mentionez ca acestea au fost instalate in urma cu cativa ani, iar acum mai mult de 80% dintre proprietari doresc sa renunte la acestea, energia termica urmand sa fie calculata pausal in functie de suprafata fiecarui apartament.
Mai mult, unii proprietari si-au extins suprafetele prin includerea balcoanelor sau au marit suprafata radianta (marit numarul de elementi ai caloriferelor, schimbarea acestora cu unele cu caracteristici tehnice superioare).
Am inteles ca incepand din data de 1 octombrie este obligatorie utilizarea repartitoarelor (HG933/2004, modificata prin HG609/2007).
Ce se poate face?
Spuneti-mi va rog. Ce intelegeti Dv. prin contracte separate cu firma montatoare? Normal ca au contracte, dar le au pe montarea repartitoarelor, nu pe actiunea de calcul a caldurii.
Contractul prevede instalarea si citirea repartitoarelor, in baza carora firma face calculul. Administratorul mi-a spus ca nu exista contract la nivelul asociatiei. Deci daca renunta proprietarii, automat repartitia cheltuiellor se face pausal.
Administratorul nu stie ca a semnat un contract, alaturi de presedinte cu firma?...si ca acest contract e pe 10 ani?.....N-ar fi asta problema (sau poate o fi , nu stiu!!), dar locatarii trebuie sa inteleaga un singur lucru....ca nu se pot juca de-a fa contractul, rupe contractul, iar fa contractul, iar rupe contractul....... si ca in general isi cam vor plange-n pumni cand vor incepe sa plateasca ...la pausal. :), cand toti vor consuma la maxim...ca doar nu esti nebun sa intrerupi caldura in calorifer, daca nu mai ai nicio cenzura a consumului...:))
Traim in tara lui Pacala!!!
Daca nu exista un contract la nivelul Asociatiei, proprietarii isi pot schimba dorinta cum doresc ei. Singura modalitate este sa fie fortati sa respecte legea. Altfel, ne intoarcem la sistemul pausal.
Poate are cineva si o alta parere?
Poate nu am fost clara in exprimare.
Asociatia are contract cu firma, iar daca administratorul sustine altceva minte.
Dar....contractul poate curge in continuare fara ca masuratoarea cu repartitoarele sa fie obligatorie. In aceasta idee, nu puteti schimba firma.

Nu exista lege care sa oblige asociatiile sa se contorizeze. A fost o idee la un moment dat, dar nu s-a materializat....si oricum ar fi, si daca ar exista lege, atata timp cat in multe asociatii nu se masoara caldura, se cheama ca legea n-ar fi functionala.

Ce se poate face in cazul Dv. ca sa nu ajungeti in situatie iremediabil pierduta?

Lasati contractul cu firma asa cum e. Nu va costa nimic. Ei, daca nu fac calculul, nu va incaseaza nimic.

Hotarati in adunare generala statutara sa impartiti caldura la pausal incepand din luna X tot sezonul de iarna. Si in primavara trageti concluzia. Daca au avut dreptate cei cu "pausalul" sau cei cu "masuratoarea pe repartitoare". Luati in calcul si costul Gcal de anul trecut si pe cel de anul asta.

Aceasta analiza amanuntita la sfarsit de sezon va va lamuri foarte bine asupra optiunii pe care va trebui sa o luati in iarna viitoare, nu aceasta.
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2009
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Repartitoarele de caldura lauriana74 lauriana74 cum se poate renunta la repartitoarele de caldura montate in apartament? dupa renuntare, cum se va face plata caldurii? contorizat? (vezi toată discuția)
Cate gigacalorii se consuma intr-un bloc fara repartitoare? drg75 drg75 Am constatat in blocul in care locuiesc o \"ceata\" destul de deasa in ceea ce priveste intelegerea aspectelor legate calculul cotelor de caldura cu ajutorul ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii in apartament nelocuit cu repartitoare DEXX DEXX Buna ziua, Am avut in proprietate un apartament in bloc pana la data de 21.12.2012. Imobilul avea repartitoare de caldura cu exceptia unui singur calorifer ... (vezi toată discuția)