avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune după decesul tatălui, recăsătorit cu o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune după decesul tatălui, recăsătorit cu o doamnă căreia i-a donat jumătate din proprietatea lui. Care sunt cotele fiecăruia?

Tatal meu a murit de curand,era recasatorit de 15 ani cu o doamna(mama vitrega) care i-a donat jumatate din proprietate lui.Ea are un copil din prima casatorie si eu mai am un frate.Daca facem succesiunea acum ce parte di proprietate ne revine fiecaruia?
Ultima modificare: Duminică, 17 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 22:35, 17 Iunie 2018
Nu suntem adoptati si nu am inteles exact.Eu si fratele meu vom mosteni jumatatea care i-a fost donata tatalui meu sau 1/4 care este deja dreptul nostru in momentul de fata ea fiind in viata?

Nicoleta Cristina Romascanu a scris:

După moartea ei, averea ei va fi moștenită doar de către fiul ei.
Dvs. și fratele dvs. rămâneți cu ceea ce ați moștenit de la tatăl dvs. Nu o veți moșteni și pe ea, pentru că nu sunteți copiii ei. (V-a adoptat cumva? Dacă nu, atunci ea are un singur copil -- pe cel născut de ea -- si numai acesta o va moșteni).

Dvs și fratele veti avea împreună 3/8.
Soția are 5/8, cota care la deces va fi moștenită integral de fiul ei.
Eu credeam ca o sa fie 2/8 sau 4/8 impreuna cu fratele meu.Nu am inteles cum a-ti ajuns la cota 3/8.Mi-ar placea sa stiu cum a-ti calculat.Multumesc mult.

raluk0207 a scris:

Dvs și fratele veti avea împreună 3/8.
Soția are 5/8, cota care la deces va fi moștenită integral de fiul ei.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
V-am scris mai sus.
Tata are jumate din imobil, soția are jumate din imobil.
Tata a murit.
Dezbaterea succesiunii după tata se face pe jumătatea lui.
Conform Codului civil, soția supraviețuitoare are 1/4, iar copiii defunctului 3/4.

Copiii au 3/4 din 1/2 = 3/8.

Soția are
1/4 din 1/2 = 1/8 + 1/2 (jumătatea ei) înseamnă 5/8.
Ps : e "ati"
Multumesc pt raspunsuri.
Ps:Aveati dreptate,se scrie "ati"in propozitia scrisa mai sus,"a-ti" doar cand e la pers I.

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa decesul tatalui meu care s-a recasatorit Andrei.V.M Andrei.V.M Tatal meu a murit, era recasatorit de 25 ani cu o doamna (mama vitrega) impreuna cu care au construit o casa si au dat nastere surorii mele. De curand a murit ... (vezi toată discuția)
Succesiune mocanuvalentin mocanuvalentin Buna ziua .Mama a decedat am ramas 2 frati tata sa recasatorit cea dea 2 sotie avand 2 copii din alta casatorie.An urma casatoriei cu tatal meu a rezultat un ... (vezi toată discuția)
Mostenire fiu cu tata vitreg tss_2000 tss_2000 La doi ani dupa ce m-a nascut mama mea s-a recasatorit. Tatal vitreg m-a crescut de mic (fara sa ma adopte sau infieze legal). In urma casatoriei ... (vezi toată discuția)