avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de întreținere restantă. Se pot scădea din ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de întreținere restantă. Se pot scădea din sumă costul scutecelor și al laptelui praf?

Buna ziua! Am divorțat în iunie 2018. În hotărâre este specificat că trebuie sa-mi dea retroactiv pensie alimentară, începând cu februarie 2018. În această perioadă tatăl copilului i-a dat pampers si lapte praf. Acum el vrea sa scada din pensia retroactiva facturile la pampersi si lapte praf. Este corect asa, sau trebuie sa-mi dea pensia alimentara×4?
Ultima modificare: Joi, 28 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: When , utilizator 15:14, 29 Iunie 2018
Multumesc! S-a stabilit ca pensie alimentara o cota de 1/4 din venitul sau. El imi zice cât avea salariul anul trecut pe vremea asta. Eu stiu sigur ca i s-a mărit salariul, dar nu stiu cu cât. O sa vorbesc cu un avocat sa vad cum aflu cât e venitul sau, ca el ma minte.
Va Multumesc!

kyrakyra_65 a scris:

Trebuie sa va dea retroactiv pensia toata si puteti face chiar plangere la politie . Nu poate sa scada ceea ce a dat in natura, pt ca nu are pensia stabilita in natura. De asemenea ati fi putut sa cereti pensia in suma fixa sau in procent care sa fie retinuta direct de la sursa , daca stiti unde lucreaza. Puteti cere acest lucru si acum. Pensia in suma fixa trebuia calculata de instanta in baza fluturasilor de salar pe ultimele 6 luni, pe care instanta trebuia sa le ceara de la locul de munca. Daca domul ex sot vrea sa dea in natura o parte din pensie ,atunci trebuie sa ceara acest lucru in instanta si acolo se va stabili cat din pensie va fi alocat pt plata pensiei in natura, Aceasta pensie in natura nu se refera la ce cheltuie el cand este cu copilul ( adica suc, prajitura , jucarii ) .

E greu de inteles ca daca iti datorez 500 de lei nu pot sa-ti fac piata de ei?

Pensia e a copilului nu a mamei. Iar copilul avea nevoie de pampersi si de lapte. Iar unele hotarari prevad ca pensia este in cuantum de..... Ori in acel cuantum tatal a luat lapte praf si pampersi la copil. Simplu.
Iar o mama care nu cauta cearta si scandal ci e preocupata doar de binele copilului nu ar avea o problema cu asta.
Daca cateva luni omul isi punea palma undeva era un nenorocit care nu a participat cu nimic la cresterea propriului copil. A participat din greu insa nici asa nu e bine, ca nu a dat cash. Doamna PS, dumneavoastra serviti bancnote la masa? Oare copilul ala in biberon avea nevoie de lapte sau de monede?
Niciodata o lege oricat de bine facuta este nu poate cuprinde toate aceste aspecte. Se mai bazeaza si pe decenta si pe bun simt. Ori atunci cand vrei sa-ti executi fostul pentru ca a hranit copilul, acestea lipsesc. Opinia mea. Da, puteti interpreta legea dupa bunul plac insa daca faceti un rezumat asta avem, o mama care vrea sa tarasca pe tatal copilului la judecata pentru ca si-a hranit copilul.
Si din fericire, oricat ne spargem noi capetele virtual aici, adevarul este ca instantele au inceput sa sanctioneze drastic acest comportament si cel mai propabil daca doamna ajunge acolo judecatorul o va intreba daca nu cumva de banii respectivi ar fi luat tot lapte si pampersi copilului si daca da atunci ce naiba cauta acolo.

Stimate user, daca
S-a stabilit ca pensie alimentara o cota de 1/4 din venitul sau

nu asteptati sa va zica el cat are salariu. Asa cum ati fost sfatuita mai sus , vorbiti la firma unde lucreaza sotul sa opreasca ei direct cand vireaza salariului suma pe care o reprezinta 25% din venit si sa o transfere direct in contul dumneavoastra. In felul acesta banii nici nu trec pe la el si sunteti sigura de corectitudinea sumei pe care o primiti.

Nu poate sa scada ceea ce a dat in natura, pt ca nu are pensia stabilita in natura.

Ba da, poate si in extraordinar de multe cazuri care au ajuns in instanta parintele care a venit cu bonurile si a aratat ca a participat in natura pana s-a dat decizia de divort a fost absolvit de acele cheltuieli.
Daca insa ajunge pana acolo cred ca putem ruga initiatoarea acestui topic sa ne spuna care a fost deznodamantul final.
In plus, eu unul nu as sfatui la inceperea altor procese acum dupa ce divortul abia s-a terminat.
E de vazut de acum inainte cum se achita tatal de obligatii, cat de implicat e in viata copilului si tot asa. Altfel doamna va incepe cu procese, domnul va incepe cu reclamatii si fac pariu ca si peste ani de zile isi vor sparge capul pe motive " foarte intemeiate" Doar ca in timpul razboiului toti vor fi uitat de sufletul in numele caruia se bat amandoi, respectiv copilul.

Cata disperare, cata indaratnicie, cat timp alocat, doar doar o convingeti pe mama sa accepte pensia stabilita de tata dupa bunul sau plac!
Conform istetelor dvs intrebari, daca servim sau nu bancnote la masa, eu zic, ca in cazul sugarilor alaptati, la care nu s-a inceput diversificarea alimentatiei, tatal sa fie scutit de palta pensiei, neputand oferi o contributie in lapte matern, in natura, iar alte cheltuieli ne existand, in logica dvs.
Pensia e a copilului nu a mamei

Asa si? Ce eu am sfatuit-o pe mama sa-i ceara tatlui sa-i cumpoere ei pantofi sau posete?
Ia mai lasati-ne cu flasneta arpcc!
Doamna a concluzionat ca se va adresa unui avocat, ceea ce e foarte bine. Acela o va lamuri pe deplin. Asa ca lasati incercarile disperarte de a intimida mama!
Mai observ ca prezumati ca tatal s-ar apuca de plangeri daca mama, in numele copilului, ar cere pensie.
Domne dar de ce nu recunoasteti cu totii, onest, ca nu vreti sa platiti pensia?
Eu nu m-as supara. I-as da pe fiecare luna chitanta de mana ca mi-a dat pensia, fara ca el sa mi-o dea, doar sa dispara si sa ne lase in pace.
@When
Având în vedere că sunt despărțită în fapt din decembrie 2017, iar el si-a adus aminte de copil la sfârșitul lui februarie cand a primit citatia, mi se pare firesc sa cer banii. În primul rând sunt vreo 2 luni in care am crescut copilul numai cu venitul meu, iar copilul a fost alaptat pana-n mai. Ca i-a dat 100 in februarie, martie si aprilie, si 200 in mai si iunie, nu inseamna ca a avut grijă de copil.
Moral, ar trebui sa-mi dea si decembrie si ianuarie, dar cum am introdus acțiunea de divorț in ianuarie, el trebuie sa-mi dea pensia de pe 20 ianuarie. Asa este frumos?
Nici macar nu vine o data pe saptamana sa-l vada, în condițiile în care nu l-am restricționat cu nimic.
În al doilea rand, nu e treaba dumneavoastră sa ma judecati pe mine.
Am întrebat cum este legal, pentru ca vroiam sa stiu ce am de facut. Avocatul meu mi-a spus că trebuie sa-mi dea toată suma restanță.
Va rog frumos sa nu mai judecati asa repede, având în vedere că mai bine de 6 luni îl cresc singură, fără niciun ajutor. Copilul e bine, e sănătos, e frumos. L-am alaptat pana la 2 ani in conditiile in care toata lumea spunea sa-l trec pe lapte praf si nu a contat că nu am dormit 2 ani nicio noapte întreagă. Va rog sa încetati cu tot felul de acuze. Muncesc in 2 locuri si am suficienți bani sa-mi cresc bine copilul. Asta nu inseamna, ca taica-su care, dormea toată noaptea si o data nu s-a trezit sa-l ia in brate sa-l liniștească, si-a facut datoria aruncând 100 pampersi in fata mea si mai si zice ca mai bine de jumătate de pensie mi-a dat-o, în condițiile în care pensia e in jur de 1000.
Si daca va mai intereseaza ceva, banii copilului ii voi strânge intr-un cont si ii voi da la 18 ani.
Si cu asta, închei orice comentariu.


-editare citat integral-
Ultima modificare: Vineri, 29 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cata disperare, cata indaratnicie, cat timp alocat, doar doar o convingeti pe mama sa accepte pensia stabilita de tata dupa bunul sau plac!

Ba deloc, nu stiu de ce nu apare mesajul in care am sfatuit mama sa ceara direct firmei unde lucreaza tatal cei 25% stabiliti de lege ca sa nu se mai bazeze doar pe corectitudinea tatalui.
Conform istetelor dvs intrebari, daca servim sau nu bancnote la masa, eu zic, ca in cazul sugarilor alaptati, la care nu s-a inceput diversificarea alimentatiei, tatal sa fie scutit de palta pensiei, neputand oferi o contributie in lapte matern, in natura, iar alte cheltuieli ne existand, in logica dvs.Conform istetelor dvs intrebari, daca servim sau nu bancnote la masa, eu zic, ca in cazul sugarilor alaptati, la care nu s-a inceput diversificarea alimentatiei, tatal sa fie scutit de palta pensiei, neputand oferi o contributie in lapte matern, in natura, iar alte cheltuieli ne existand, in logica dvs.

Ba deloc, e doar interpretarea pe care dumneavoastra o dati cuvintelor mele.
Mai observ ca prezumati ca tatal s-ar apuca de plangeri daca mama, in numele copilului, ar cere pensie.
Domne dar de ce nu recunoasteti cu totii, onest, ca nu vreti sa platiti pensia?

Daca aplic formula lansata de dumneavoastra ar trebui sa va intreb de ce nu recunoasteti toate ca va intereseaza dor banii, nu bunurile cumparate pentru copil. Insa nu o fac. Pentru ca ma duce mintea sa imi dau seama ca situatiile si cazurile sunt diferite.
Având în vedere că sunt despărțită în fapt din decembrie 2017, iar el si-a adus aminte de copil la sfârșitul lui februarie cand a primit citatia, mi se pare firesc sa cer banii.

Doamna, nu stiu exact situatia dumneavoastra, ce se intampla in casa. Sunt multe aspecte pe care nu aveti cum sa le cuprindeti aici. regret ca s-a ajuns la divort. Va spun insa ca multe cupluri se despart in primul an de dupa nasterea copilului din cauza oboselii, a presiunii si mai ales a lipsei de comunicare.
Din acest motiv e dificil de spus daca fostul partener e un neispravit dezinteresat de copil ( destul de probabil din ce povestiti) sau un om care desi ar dori sa petreaca timp cu copilul nu stie cum sa o faca si doreste sa va evite prezenta.
Este varianta dumneavoastra de poveste aici si normal ca este subiectiva.
Cereti ca firma unde lucreaza fostul partener sa transfere banii la salariu. In rest, in opinia mea nu conteaza ca 2 luni nu a participat cu nimic pentru copil daca a participat in rest. Este corect sa i se scada cat a platit pe pampersi si pe lapte in lunile in care a participat.
Nu puteti sa va asteptati la corectitudine daca insa nu o si oferiti.
Sunteti o mama singura la inceput de dum, cu 2 job-uri precum ati precizat. Nu asta va trebuie acum. Puteti sa rezolvati lucrurile asa cum ati fost sfatuita de doamna PS sau puteti sa le agravati foarte tare.
Eu unul v-as sugera sa puneti in balanta cele 2 variante. si sa decideti singura daca ati putea sa va asumati cu usurinta si un eventual deznodamant nefavorabil, adica plata avocat al dumneavoastra, cheltuieli de judecata plus nerecuperarea sumelor restante si un fost partener inrait.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara pump pump Buna ziua. Ma intereseaza cum se calculeaza o pensie alimentara pt un minor. N am fost casatoriti, am convenit 300ron dar salariul lui este undeva la 2000 plus ... (vezi toată discuția)
Drepturile tatălui! cum pot obține ca programul de vizită a minorului să se desfășoare la domiciliul meu? Crz5 Crz5 Buna ziua,am un bebe de 3 luni dintr-o relatie de concubinaj si as dori sa stiu daca am dreptul sa imi iau bebelusul la mine acasa,tin sa mentionez ca mama lui ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna copil Marcelpascu Marcelpascu Buna ziua , am un copil dintr-o relatie si am recunoscut copilul in certificat,de la un timp nu ma mai lasa sa vad copilul desi platesc pensie alimentara si il ... (vezi toată discuția)