Acum o luna de zile am mers la banca pentru a vedea conditiile prin care pot obtine un credit ipotecar. De la banca mi s-a cerut un set de acte care cuprinde si o adeverinta-tip in formatul bancii. Am fost si am depus o cerere la angajator prin care imi exprimam dorinta de a primi o adeverinta in acest format (cererea a fost depusa cu numar de inregistrare), dar am primit o adeverinta in formatul pe care l-a dorit angajatorul.
Am ca acte urmatoarele:
- cerere adresata angajatorului pentru a-mi elibera adeverinta-tip.
- adeverinta in formatul angajatorului eliberata in urma cererii mele.
- scrisoare de la banca (semnata si stampilata) prin care mi se confirma ca adeverinta-tip este o conditie necesara pentru compunerea dosarului
- un calcul estimativ al bancii cu suma la care ma incadram (acest exemplar nu este semnat, dar cred ca pot obtine stampila si semnatura bancii).
In aceste conditii va rog sa ma ajutati cu urmatoarele informatii:
- pot da angajatorul in judecata pentru a cere daune deoarece din cauza ca nu a completat adeverinta in formatul solicitat de mine eu nu am reusit sa imi fac un dosar de credit la aceasta banca? Mentionez ca oferta acestei banci (rate, suma creditului etc.) era socotita de mine ca cea mai atractiva in conditiile date.
- ce sanse as avea sa castig un astfel de proces?
- in eventualitatea unei plangeri ea va fi considerata "conflict de munca" si va fi judecata cu urgenta cu care se judeca astfel de conflicte?
- daca intre dumneavoastra exista un avocat care m-ar putea sprijini in timpul unui eventual proces (din Bucuresti pentru ca aici domiciliez).
Pentru alte informatii va stau la dispozitie.
Multumesc.
Daca in adeverinta eliberata de angajator sunt datele dvs. de identificare si veniturile realizate pe 3 luni,poate ar trebui sa dati in judecata banca !:)
Ce e ciudat ca am fost plimbat din stanga in dreapta si am ajuns sa fac concesii cu alta banca (credit in alta moneda, rata de 2 ori mai mare) din cauza unei simple adeverinte si nu as dori sa las lucrurile asa fara a fi compensat material, fie de angajator, fie de banca.
In contractul individual de munca la capitolul M, aliniatul 4 litera d scrie ca angajatorul este obligat sa elibereze la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a acestuia.
Nu cred ca il poate obliga cineva pe angajator sa completeze un anumit tip de adeverinta, dar nu poti obliga nici banca sa accepte adeverinta primita de la firma, cu toate ca daca are acelasi continut, dar o alta forma este discutabil.
În evidenţele angajatorului figurează un numar de salariaţi cu contracte sau cărti de muncă după cum urmează:
Mai mic de 5 Între 5 şi 10 Între 11 şi 50 Mai mare de 50...........
Si acesta cerinta s-ar putea sa-l fi determinat pe angajator sa nu va elibereze adeverinta in formatul cerut de banca.
Pana una alta fiecare cu bucataria lui interna,nu?
Consider ca angajatorul si-a facut datoria legala eliberandu-va adeverinta de salariat , chiar daca aceasta nu a fost in acord cu ce a cerut banca.
Nu pot sa ma pronunt pana nu vad actele dar ati avea sanse in instanta , pe dreptul comun, considerand refuzul de a va elibera adeverinta in formatul prevazut de banca ( cu conditia sa fie cerinte legale!) ca fapta cauzatoare de prejuduciu
Fapta cauzatoare de prejudiciu, poate fi definita ca orice fapta prin care, încalcându-se o norma juridica, se cauzeaza o paguba unui drept subiectiv civil sau unor interese apartinând unei persoane.
Fapta delictuala poate consta fie într-o actiune, fie într-o abstentiune (omisiune sau inactiune).
Cat despe termenele in dreptul muncii ...au ajuns la 5-6 luni...:D
Sos
evelina78
Buna seara,
Rog indrumare si ajutor.
AM nevoie de o adeverinta de la fostul angajator ( care a inchis firma) pentru sustinerea unui examen la primarie. ( ... (vezi toată discuția)