avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Precontract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Precontract vanzare-cumparare

Daca la data cumpararii unui apartament , X era casatorita insa nu isi schimbase starea civila din buletin si prin urmare in act s-a specificat faptul ca X este necasatorita , cum va trebui procedat la momentul vanzarii pentru o procedura cat mai simplificata dar in acelasi timp legala ?

Sotul este de acord sa semneze si el actul daca ar fi necesar (insa proprietatea a fost cumparata cu banii ei rezultati din vanzarea altei proprietati cumparate inaintea casatoriei )
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
Iael, utilizator
Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 08:15, 5 Noiembrie 2009
Indreptarea erorii materiale ar presupune timp , inscrierea in CF , modificarea de rol etc si probabil s-ar razgandi cumparatorul in tot acest timp .

Sotul este de acord sa semneze dar pe de alta parte nu are calitatea de a semna .

Nulitatea relativa cred ca poate fi invocata doar de catre persoana interesata , in speta daca sotul s-ar trezi peste un anumit timp ca are pretentii la acest apartament .
Nu cred ca va fi cazul , cu atat mai mult cat el stie ca apt acesta a fost cumparat din banii rezultati din apartamentul sotiei dobandit inaintea casatoriei plus o suma de bani oferita tot de parintii ei (care au vandut si ei un apt ).
Totusi exista un termen in care sotul ar putea cere nulitatea relativa ?

Pe de alta parte cum este mai bine pentru ea sa procedeze ?
In fapt bunul nu e bun comun si sotul stie clar acest lucru .
V-am dat deja cea mai simpla solutie. Sotul semneaza contractul de vanzare-cumparare in calitate de declarant. Astfel nu mai are cine sa invoce nulitatea relativa.
Avand in vedere faptul ca in titlul de proprietate vanzatoarea este trecuta necasatorita, bunul este propriu. Chiar daca legal el este bun comun

@shadow_figure

Articolul 30 din codul familiei specifica faptul ca bunurile de la data casatoriei sunt comune , si ca orice conventie e contrara.
Exceptiile sunt prevazute de articolul urmarotor ,insa...situatia mentionata de dumneavoastra, si citata de mine nu se regaseste printre ele.

Asadat, nu are nicio relevanta calitatea de parte contractanta , in vederea calificarii unui bun.(orice conventie contrara fiind nula).
Regimul matrimonial de bunuri e reglementat de norme imperative, de la care nu se poate deroga.

Nici macar daca exista o declaratie neconforma cu realitatea ,cu privire la starea civila a unei persoane.(e savarsita infractiunea de fals in declaratii)
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Este vorba doar de o greseala strecurata in ce priveste starea civila .

Nicidecum bunurile dobandite in timpul casatoriei cu banii rezultati din vanzarea unei proprietati detinute ca bun propriu nu sunt bunuri comune.

Nu cred ca prin casatorie devenim proprietari .

Aceasta informatie, care rastoarna situatia , ati precizat-o finalmente.
E adevarat, e incident , in ultimul mesaj redactat de catre dumneavoastra, art 31, litera F, din codul familiei , bunul fiind propriu.

Iata cum un singur detaliu schimba o solutie.

Alte discuții în legătură

Raspuns urgent andreigeorgiana andreigeorgiana buna ziua!eu si sotul meu am decis sa cumparam un apartament prin programul prima casa!am gasit apartamentul...numai ca abia inainte cu putin timp de a incheia ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare . importanta starii civile a vanzatorului Aender84 Aender84 Buna ziua, sunt in procesul semnarii unui contract imobiliar de vanzare cumparare iar prezentul proprietar a cerut sa nu fie precizata in contract starea ... (vezi toată discuția)
Starea civila a vanzatoarei unui imobil Vranceanud Vranceanud Buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea chestiune, care este mai neobisnuita. Am cumparat azi un apartament in Bucuresti, de la o doamna, care s-a ... (vezi toată discuția)