avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea 10/2001
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea 10/2001

Recent am aflat de pronuntarea TMB prin care este aprobata cererea mea de obtinere a despagubirilor pentru casa parintilor care a fost demolata in anul 1982 dar numai pentru terenul casei nu si pentru constructie. Inca nu a fost redactata Hot Jud dar va intreb care ar putea fi motivele unui astfel de demers al tribunalului.
Va multumesc pentru raspunsul dvs.
Cel mai recent răspuns: Basil , utilizator 09:42, 11 Noiembrie 2009
Anterior v-ati adresat si Primariei ?
Evident, m-am adresat PMB inca din anul 2001 prin executorul judecatoresc dar primaria a tergiversat cat a putut de mult solutionarea si nu a facut nicio miscare pana cand am reclamat cazul la ANRP.
Am ridicat aceasta problema pe Forum ca urmare a faptului ca in Legea nr. 10/2001 la art. 10 alin (8) se dispune: "Valoarea corespunzatoare a constructiilor preluate in mod abuziv si demolate se stabileste potrivit valorii de piata de la data solutionarii notificarii, stabilita potrivit standardelor internationale de evaluare in functie de volumul de informatii puse la dispozitia evaluatorului", iar la art. 11 alin (4) legiuitorul dispune : "In cazul in care lucrarile pentru care s-a dispus exproprierea ocupa functional intregul teren afectat, masurile reparatorii se stabilesc in echivalent pentru intregul imobil" , iar la alin (7) din acelasi articol se mentioneaza:
"In situatiile prevazute la alin. (2), (3), şi (4) valoarea masurilor reparatorii in echivalent se stabileste prin scaderea valorii actualizate a despagubirilor primite pentru teren, respectiv pentru constructii, din valoarea corespunzatoare a partii din imobilul expropriat - teren si constructii- care nu se poate restitui in natuira, stabilita potrivit alin. (5) si (6)".
Este posibil ca instanta sa pretinda mai intai evaluarea de care se pomeneste in lege si apoi sa se dispuna masurile reparatorii dar acest lucru nu este normal.
In acest context este demn de mentionat faptul ca desi este bine cunoscut cat de greu se lasa autoritatile pentru a acorda masurile reparatorii proprietarilor de drept, in ultimii 8 ani au fost rezolvate doar cca. 25% din cererile pe Legea 10, exista persoane care, la rubrica "Propuneri de Afaceri" din ziarul Romania Libera din 10.11.2009, propune: "CUMPAR dosare RAPPS, litigii Legea 10, Legea 18, dosare ANRP, 0730.282.574". Nu este asa ca te simti profund discriminat si dezamagit ?.
Poate ca aceasta este calea cea dreapta.
Pana atunci vorba poetului:"vom muri si vom vedea".
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
Basil, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retrocedari imlaurentiu imlaurentiu Bunicul meu a avut o casa in centrul orasului iar pe vremea raposatului i-a fost confiscat terenul si casa i-a fost daramata . Atunci a primit o despagubire ... (vezi toată discuția)
Retrocedare imobil si teren legea 10 nerezolvata ! CT12VVV CT12VVV Buna ziua in primul rand ! Sunt posesorul unui dosar de retrocedare pe legea 10, mai precis o casa demolata a bunicilor , plus terenul aferent imobilului de ... (vezi toată discuția)
Refuz plata despagubiri anrp GeorgeMitea GeorgeMitea Buna ziua, Am primit de la Tribunalul Bucuresti respingerea contestatiei prin care ANRP a dispus neplata despagubirilor in baza legii 10/2001 pentru o ... (vezi toată discuția)